Danmark inför i dag coronapass på en rad platser

2021 11 14

De ovaccinerade pekas ut som drivande bakom den skenande smittan i flera länder och nu skärper både Danmark och Berlin restriktionerna för alla som inte har vaccinerats.

Trots att Danmark har en av värdens högsta vaccineringsgrader så har smittan den senaste tiden rusat i landet och det är framförallt bland ovaccinerade unga som smittan sprids rapporterar dansk media.

Coronapass införs i dag

Från och med i dag införs krav på coronapass till en rad olika platser i Danmark med syfte att stänga ute de ovaccinerade för att minska smittspridningen och rädda hälsa och liv enligt danska myndigheter rapporterar DR.

▪Sjukhus

▪Äldreboende

▪Särskilda boenden

▪Restauranger

▪Kaféer

▪Diskotek

▪Partybussar

▪Museum

▪Teatrar

▪Biografer

▪Kultur och idrott utomhus

▪Simhallar och lekland

Vid några av platserna görs undantag om besöksantalet är under en viss nivå

Vill skärpa restriktionerna ytterligare

I Danmark är hela 88 % av alla 18-plussare fullvaccinerade jämfört med  83 % i Sverige enligt Europeiska Smittskyddsmyndighetens senaste siffror.

– Coronapass är helt okej med mig. De som inte har något pass, ja det är deras problem, de har själv valt det, säger en dansk man som intervjuas på Kultorvet i Köpenhamn av SR.

Danska S-regeringen vill skärpa restriktionerna ytterligare och inleder i dag förhandlingar om att möjliggöra för arbetsgivare att införa vaccinationskrav på jobbet.

Även Tyskland inför coronapass

Även i Tyskland har smittspridningen ökat kraftigt och på måndag skärps restriktionerna för alla som är ovaccinerade i huvudstaden Berlin.

Restauranger, teatrar, träningscenter och vissa utomhusevenemang hör till platser där ovaccinerade inte längre kommer att ha tillträde med undantag för personer som av hälsoskäl inte kan vaccineras, uppger France 24.

BBC News rapporterar att det framförallt är ovaccinerade som vårdas på sjukhusen i Tyskland och en av landets främsta virologer befarar att ytterligare 100 000 tyskar kan förlora livet om landet inte lyckas bromsa den fjärde vågen.

Foto: E. McLean

[yop_poll id="874"]