Danmark agerar kraftfullt – mot gängkriminellas barn

2024 04 08

Danmarks regering går fram med en ny åtgärd i kampen mot den organiserade brottsligheten.

Snart kommer det bli möjligt för danska myndigheter att omhänderta barn till gängkriminella.

– Regeringen kommer att lägga fram ett lagförslag i parlamentet så att det i mycket större utsträckning ska bli möjligt för myndigheter att tvångsomhänderta barn till gängmedlemmar.

Det uppger danska Socialdemokraternas juridiska ombud Bjørn Brandenborg (S) till TV 2 på måndagsförmiddagen.

Ska stoppa processen i ett tidigt skede

Socialdemokraterna – som bildar regeringen med borgerliga Venstre och Moderaterne – beskriver åtgärden som en förebyggande insats mot brottsligheten i landet.

– Vi behöver helt enkelt ge myndigheterna det fulla stödet och auktoriteten för att kunna tvångsomhänderta barnen tidigt, så att vi bryter näringskedjan och barnen inte blir en del av gängmiljön, säger Bjørn Brandenborg till tv-kanalen.

”Måste bara trycka på knappen”

Lagförslaget är en del av den danska regeringens senaste åtgärdspaket mot den organiserade brottsligheten.

Enligt förslaget ska myndigheter kunna omhänderta barn till gängmedlemmar om det kan påvisas att en förälder är knuten till ett kriminellt gäng.

Socialdemokraten Bjørn Brandenborg är övertygad om att förslaget kommer få stöd av en majoritet i det danska parlamentet.

– Vi måste bara trycka på knappen, sedan röstas det igenom, säger han till TV2.

Omröstningen är planerad till den 26 april.

Om lagförslaget får grönt ljus kommer det dröja några månader innan det träder i kraft.

Stor debatt i Danmark

Debatten om gängkriminellas barn har intensifierats i Danmark den senaste veckan.

Förra veckan avslöjade TV2 att åtta kriminella familjer som bor i landets tredje största stad, Odense, har kostat kommunen 226,8 miljoner danska kronor sedan 2009.

– Jag blev chockad när jag hörde det. Vi har spenderat vansinnigt mycket pengar på de här familjerna. Det är förkastligt att vi har några familjer som begår sådana våldsbrott och som samtidigt är så extremt dyra för vårt samhälle, sa Christoffer Lilleholt, arbets- och socialborgarråd i Odense kommun, till tv-kanalen efter avslöjandet.

Foto: M. König resp Kim Matthäi Leland Politiet

Text: Redaktionen


Konsumentverket varnar Jysk och Mio: sluta omedelbart

2024 06 14

Sex företag har fuskat med rean och riskerar stränga straff.

Det meddelar Konsumentverket efter att ha genomfört en större granskning av hur företagen skötte sig under realisationen i höstas.

På listan finns bland annat möbeljättarna Jysk och Mio.

Nu kräver myndigheten att de utpekade företagen omedelbart upphör med sina metoder. Annars väntar bestraffningar i form av höga vitesbelopp.

Har visat fel pris

Utöver Mio och Jysk finns även två nätbutiker som säljer kläder samt två mindre möbelföretag på Konsumentverkets radar. De fyra resterande företagen nämns inte vid namn.

– Gemensamt för de sex företagen är att de inte har visat rätt pris för de senaste 30 dagarna, det vill säga det pris som ska tala om för konsumenten vad varan brukar kosta, framhåller myndigheten.

– Ofta har företagen i stället använt ett högre pris att jämföra reapriset med, vilket gör att reapriset framstår som mer fördelaktigt. 

LÄS MER: Mio slår tillbaka – “det kommer aldrig att ske”

Lurar kunderna

Enligt Konsumentverket har företagen vid upprepade tillfällen tagit med ett högre pris som egentligen aldrig använts, eller i bästa fall enbart använts under ett par dagars tid.

Utifrån det priset har man sedan räknat ut många procent rea det är.

– Problemet är att man som konsument tror att man gör ett klipp, medan varan i själva verket aldrig kostat så mycket som det står, förklarar Pär Magnusson, processråd vid Konsumentombudsmannen, KO.

Kan tvingas betala 2 miljoner

Konsumentverket understryker allvaret i situationen.

Förbuden kopplas till viten på mellan en halv miljon och två miljoner kronor och kan komma att dömas ut om företaget bryter mot förbudet.

Om företagen överklagar KO:s föreläggande går ärendet vidare till Patent- och marknadsdomstolen för prövning.

Enligt prisinformationslagen ska varans pris de senaste 30 dagarna tydligt redovisas när företaget vill marknadsföra en rea eller kampanj.

Så här skriver Konsumentverket om lagen:

Paragrafen som styr är 7A, och den vilar i sin tur på ett EU-direktiv. Regeln har införts för att säkerställa att prissänkningen är äkta och inte en bluff. EU-kommissionen har i sin vägledning uttryck att lagparagrafen syftar till att förhindra att företag på konstlad väg höjer referenspriser och vilseleder konsumenterna om storleken på rabatten.

Foto: Jysk resp Mio

Text: Redaktionen


Danmark förbjuder populär pasta – säljs i Sverige

2024 06 12

Danmark återkallar flera sorter av populära ramennudlar.

Produkterna kommer från det stora sydkoreanska företaget Samyang vars pastaprodukter även säljs i de flesta svenska livsmedelsaffärer.

Nudlarna som Danmark valt att förbjuda är dock de kryddiga och starkare varianterna, som även de säljs i Sverige men främst via nischade återförsäljare på nätet.

Det handlar om “extremt starka nudlar” som den danska motsvarigheten till Livsmedelsverket menar kan förgifta konsumenterna som nu uppmanas att slänga produkterna.

– Om du har köpt produkterna ska du kassera dem eller lämna tillbaka dem till butiken där de köptes, framhåller myndigheten i ett uttalande.

"Sveda och obehag"

Enligt de danska myndigheterna är det chilin som är problemet. Kapsaicinhalten är så hög att den anses utgöra en hälsorisk. I Tyskland har flera barn lagts in på sjukhus efter att ha blivit förgiftade då de blivit utmanade på sociala medier att äta starka chilichips, lyder argumentet.

– Chili i stora mängder utgör en risk framför allt för barn och sköra vuxna, säger enhetschefen Henrik Dammand Nielsen på Fødevarestyrelsen.

– Möjliga symtom inkluderar sveda och obehag, illamående, kräkningar och högt blodtryck. Därför kräver vi nu att butikerna tar bort produkterna från sina hyllor.

"Danskar tål inte stark mat"

Återkallandet har väckt uppmärksamhet även utanför Danmarks gränser. Bland annat tar brittiska BBC upp saken och pekar på en diskussion som blossat upp där danskar pekas ut som ett folk som inte tål stark mat.

– Jag hade en vän från Danmark som tyckte att smaklösa panerade räkor med lite mald peppar på var för kryddig. Inte förvånad över att de tror att ramennudlarna är gift, lyder en kommentar på forumet Reddit som gillats flera gånger.

Här är nudlarna det gäller

De danska myndigheterna menar dock att giftlarmet ska tas på allvar. DTU Food Institute har dragit slutsatsen att nudelpaketen är skadliga för hälsan.

– Mängden het chili är ännu högre i de undersökta nudlarna än i chilichips, vilket tidigare lett till förgiftningsskador bland barn i Tyskland. Därför är det viktigt att föräldrar är medvetna om de extrema nudelsorterna och undviker dem, säger Henrik Dammand Nielsen.

Smakerna från Samyang som berörs är följande:

- Buldak 3x Spicy & Hot Chicken

- 2x Spicy & Hot Chicken

- Hot Chicken Stew

Foto: S. Singh

Text: Redaktionen