Dåliga nyheter för svenska elpriset

2023 01 27

Återstarten av Ringhals 4 skjuts upp igen.

Den här gången beräknas det dröja till den 19 mars innan kärnkraftsreaktorn är igång igen, rapporterar Reuters.

Det innebär att återstarten återigen skjuts upp. Den var egentligen planerad till den 23 februari.

– Vi är i slutfasen av ett omfattande och komplext reparationsarbete. Nu har vi tidsatt de åtgärder som är kvar att göra och beslutat att flytta fram omstarten, säger Ringhals presschef Anna Collin, till DN.

Hon berättar att underhållsarbetet med anläggningens tryckhållare har tagit längre tid än väntat.

Samtidigt framhåller Anna Collin att hon tror att den nya tidsplanen kommer att hålla.

– Vi har kunnat sätta tider för de aktiviteter som är kvar och vi tror helt på den plan som nu är satt.

”Mycket olyckligt”

Den 31 augusti meddelade Ringhals att anläggningens tryckhållare skadats i samband med ett obligatoriskt test vid uppstarten efter den månadslånga avställningen.

– Det är mycket olyckligt att Ringhals 4 kommer stå stilla under längre period än planerat. Vi kommer att göra vårt yttersta för att återställa anläggningen så att elproduktionen kan återstarta. Händelsen har ingen påverkan på reaktorsäkerheten, sa Ringhals vd Björn Linde i samband med händelsen.

Påverkar elpriset

I december kom beskedet att det tidigare stoppet på Ringhals förlängdes till 23 februari och då konstaterades att det påverkar elpriset negativt.

Ringhals 4 står för en väsentlig del av produktionen av el till svenska hushåll och företag. Till Rinhals styrkor hör inte bara dess kapacitet utan även dess geografiska placering.

– Den är placerad i södra Sverige och det är där vi har mest efterfrågan av el, säger Aida Makvandi, analytiker på Energimarknadsinspektionen, till SVT.

– Så i och med att den försvinner så belastas ledningarna från norr till söder ytterligare vilket betyder att det kan bli svårt att täcka behovet för just södra Sverige, förklarade hon för SVT i december.

Ringhals 3 genomförde sitt årliga underhåll på försommaren och producerar stabilt och vid full effekt.

Foto: Vattenfall Group

Text: Redaktionen