JUST NU: Dåliga nyheter för Putin

2022 12 04

En ny undersökning visar att det ryska folkets stöd för Putins brutalas anfallskrig mot Ukraina minskar mycket kraftigt.

När ryska armén invaderade Ukraina var det många ryssar som åtminstone utåt sett stöttade Putin och hyllade hans initiativ.

Det brittiska försvarsministeriet uppger nu dock att det offentliga stödet ”faller avsevärt”.

55 procent föredrar fredssamtal

Oberoende rysk media har gjort anspråk på tillgång till data som samlats in av Rysslands federala skyddstjänst för internt bruk.

– Uppgifter visar att 55 procent av ryssarna föredrar fredssamtal med Ukraina och endast 25 procent hävdar att de stöder en fortsatt konflikt, uppger den brittiska underrättelsetjänsten.

I jämförelse genomfördes en undersökning i oktober då 57 procent av de tillfrågade sa att de var för samtal. Motsvarande omkring 80 procent av ryssarna sa då att de stödde operationen.

Stödet för kriget har med andra ord rasat från 80 procent till endast 25 procent enligt uppgifterna.

I takt med tiden har allt fler ryssar börjat förstå de negativa konsekvenserna som följt av kriget.

Som exempel har det ryska folket drabbats hårt ekonomiskt, bland annat till följd av sanktionerna från väst.

Stigande priser och en växande arbetslöshet är två exempel bland flera på vad som orsakat missnöje bland det ryska folket.

Annan undersökning

Levada Center, Rysslands främsta oberoende undersökningsledare, fann i en liknande undersökning i november att 53 procent av de tillfrågade stödde fredssamtal, 41 procent talade för att kriget skulle fortsätta och 6 procent uppgav att de var osäkra. Undersökningen hade 1600 deltagare och hade en felmarginal på högst 3,4 procent.

Trots de ryska myndigheternas ansträngningar att försöka få en genomgripande kontroll av informationsmiljön, har konflikten blivit alltmer påtaglig för många ryssar sedan den "partiella mobiliseringen" i september 2022.

– Då Ryssland högst troligen inte heller kommer att uppnå några större framgångar i kriget under de närmaste månaderna, blir det troligtvis svårare för Kreml att försöka upprätthålla tystnad hos befolkningen, uppger The Guardian.

Missnöje även bland soldater

Missnöjet är inte bara stort bland det ryska folket utan även bland de ryska soldaterna.

Häromdagen kom uppgifter om att ett hundratal ryska soldater från Moskva som nyligen rekryterats inte fått betalt, uppger  den oberoende ryska nyhetsförmedlaren Astra.

I början av november strejkade även soldater i Uljanovsk.

De var nyrekryterade och vägrade ta sig till Ukraina om de inte fick betalt som de skulle.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen