NY MÄTNING: Dåliga nyheter för Jimmie Åkesson

2022 12 07

Sverigedemokraterna fortsätter att tappa kraftigt i opinionen.

Senast i raden att påvisa SD:s formdipp är Aftonbladet/Demoskops väljarbarometer – där Jimmie Åkesson (SD) och hans parti, som för första gången är en del av ett regeringsunderlag, tappar 2,9 procentenheter sedan valet.

– SD:s uppgång har varit exceptionell, vi får se hur de klarar sig när de är en del av regeringsunderlaget, säger Karin Nelson, vd på Demoskop, till just Aftonbladet.

Åter på tredje plats

Sverigedemokraterna har gått framåt i varenda val sedan debuten i riksdagen 2010, och succén kulminerade i höstas när man fick 20,54 procent av svenska folkets röster.

Man gick därmed om Moderaterna och tog den prestigefulla positionen som Sveriges näst största parti.

Nu har dock vinden vänt för Jimmie Åkesson. Idag parkerar man på 17,6 procent – vilket petar ner partiet åter till tredje plats.

Det är ytterligare ett tapp efter att den senaste månaden gått back två procentenheter i såväl Demoskops undersökning som andra opinionsmätningar.

Bensinbesvikelse trolig faktor

Förklaringen tror Karin Nelson delvis handlar om besvikna väljare efter att sänkningen på drivmedelskostnaderna inte blev större.

– De är en del av regeringsunderlaget i och med Tidöavtalet och det finns väljare som röstade på SD som är besvikna och tycker att vallöften inte infriats.

MP under spärren

Framför allt tappar SD till Moderaterna – som i sin tur också går back jämfört med samma väljarbarometer i november.

Värst är det dock för Miljöpartiet som enligt mätningen ligger under riksdagsspärren.

Likt övriga opinionsmätningar de senaste veckorna är det Socialdemokraterna som ökar mest. Magdalena Anderssons parti går framåt med 2,1 procentenheter sedan förra månaden.

– Opinionssiffror kommer och går, och det är ändå på valdagen det gäller, uttryckte Andersson till TV4 i lördags.

– Vi måste bli bättre på att få LO-män att rösta på oss.

Hela mätningen

Här är Aftonbladet/Demoskops nya mätning för december jämfört med förra månaden:

🔴Vänsterpartiet                    8,9         +0,1
🔴Socialdemokraterna     33,3         +2,1
🟢Miljöpartiet                          3,5         +0,3
🟢Centern                                  6,1         +0,1
🔵Liberalerna                           4,2          +0,2
🔵Moderaterna                     20,5        -0,8
🔵Kristdemokraterna           4,8        -0,2
🔵Sverigedemokraterna   17,6        -2,0
 
🔴🟢 S+V+MP+C                  51,8*      +2,5 
🔵🔵 M+KD+SD+L              47,1        -2,4
 
*MP under riksdagsspärren i denna mätning.
 

Foto: Sverigedemokraterna

Text: Redaktionen


Flera smittade av allvarlig sjukdom – från vanligt föremål i trädgården

2024 05 23

Flera personer i södra Sverige har smittats av en ovanlig bakterie som tycks förekomma i vanligt trädgårdsmaterial.

Det är från Skåne de senaste larmen kommer.

Minst tre personer har under försommaren smittats av bakterien legionella efter att ha hanterat vanlig planteringsjord, rapporterar Sydsvenskan.

Alla smittade bor på olika platser i landskapet och samtliga har behövt uppsöka sjukhusvård.

– Vi ser toppen på isberget, de som kommer till sjukhus och får diagnosen. Då får man ofta en ganska allvarlig lunginflammation där man behöver vårdas inneliggande med riktad antibiotikabehandling, säger Marianne Alanko Blomé som är biträdande smittskyddsläkare på Region Skåne, till lokaltidningen.

Yngre och friska drabbas

Smittskyddsläkaren bekräftar att fallen inträffat på kort tid. Alla har haft någon form av jordkontakt.

Jord-legionella var länge helt okänt i Sverige. Under den varma sommaren 2018 skedde dock ett större utbrott med ett 30-tal bekräftade fall där de flesta var hemmahörande i Stockholm.

Totalt har Skåne haft tvåsiffriga antal fall under de senaste två åren.

Och även om det är relativt få som smittas höjer Smittskydd Skåne ett varningens  finger. Legionellatyperna slår nämligen annorlunda än andra varianter.

– När det gäller den vanliga legionellan är det ofta äldre eller personer med nedsatt immunförsvar som bli sjuka. Här ser vi en del yngre, väsentligen friska som drabbas, säger Marianne Alanko Blomé.

Vanligt i Australien

Bakterien kallas för “legionella longbeachae” och har inte kunnat spåras till någon specifik leverantör.

Att smittan numera sker just i Sverige är ovanligt, enligt Folkhälsomyndigheten. 

– I Australien och Nya Zeeland däremot är det relativt vanligt att legionellafall smittats vid trädgårdsarbete och jordhantering. Sommarens ökning av fall är unikt för Sverige och ses varken i Danmark, Norge eller Finland, kommenterade myndigheten i samband med utbrottet 2018.

Fyra rekommendationer

Även om risken för att insjukna bedöms som liten uppmanar Folkhälsomyndigheten att se över hur man hanterar jord eller kompostmaterial. Särskilt om man tillhör en sårbar grupp med nedsatt infektionsförsvar, nedsatt lungfunktion eller röker.

– Öppna jordpåsar utomhus eller i välventilerad miljö och undvik att andas in damm från jordpåsarna, framhåller Folkhälsomyndigheten som även ger följande rekommendationer:

- Undvik att andas in damm från trädgårdsmaterial

- Om jorden eller trädgårdskompostmaterialet är torrt, fukta/blöt ned detta me vattenkanna för att minska risken att damm virvlar upp

- Tvätta händerna med tvål och vatten efter hantering av jord och trädgårdskompostmaterial

Foto P. Shah

Text: Redaktionen


Oväntat besked från Natochefen – “Det är dags nu”

2024 05 25

Natochefen Jens Stoltenberg kommenterar nu läget i Ukraina.

Och han understryker att han stöttar ett förslag om att låta Ukraina slå till i Ryssland med vapen från väst.

Det är någonting som Ryssland och Vladimir Putin tidigare har varnat för.

Men nu börjar debatten luta åt att väst framöver kan komma att tillåta ukrainska attacker i Ryssland med västerländska vapen.

Är ett aggressionskrig

Det är i en intervju med The Economist som generalsekreteraren uttalar sig.

– Vi måste komma ihåg vad det här är. Det här är ett aggressionskrig från Ryssland mot Ukraina. Ukraina har rätt att försvara sig. Och det inkluderar att attackera mål på ryskt territorium, säger han till tidningen.

“Det är dags nu”

Stoltenberg framhåller att han är medveten om risken för eskalering, men att det finns en tydlig skillnad på vapendistribution och direkt militär närvaro.

– Det är dags för allierade att överväga om de ska häva några av de restriktioner som de har infört för användningen av vapen som de har donerat till Ukraina. säger han.

“De förbereder sig”

Situationen vid frontlinjen är alltjämt mycket intensiv, och enligt en ny analys från tankesmedjan Institute for the Study of War så förbereder sig Ryssland för mer.

– Ryssland förbereder sig för närvarande för möjligheten av ett konventionellt krig med NATO, och Kreml kommer sannolikt att betrakta allt annat än ukrainsk kapitulation som ett existentiellt hot mot Rysslands förmåga att utkämpa ett sådant krig, framhåller ISW.

–  Ryska militära ledare som planerar ett krig mot NATO måste anta att Ukraina kan gå in i ett sådant krig på NATO:s vägnar oavsett Ukrainas medlemskapsstatus.

Allvarliga utmaningar

ISW bedömer fortsatt att situationen är allvarlig.

– En front med Nato längs hela Rysslands västra gräns mot Europa ställer den ryska militären inför allvarliga utmaningar, vilket ISW tidigare har bedömt, medan ett ukrainskt nederlag skulle ge Ryssland möjlighet att placera ut sina styrkor längs hela Europas östra flank från Svarta havet till Finland.

– En rysk seger i Ukraina skulle inte bara undanröja hotet från Ukraina som en potentiell motståndare under ett eventuellt konventionellt krig med Nato, utan skulle också ge Ryssland ytterligare resurser.

Foto: Nato

Text: Redaktionen