Däck har exploderat – en person till sjukhus

2024 02 04

En person har förts till sjukhus efter en däckexplosion.

Det är utanför Herrljunga i Västra Götaland som olyckan har skett sent på söndagseftermiddagen.

Det ska handla om någon slags däckexplosion som enligt uppgifter har ägt rum på en bondgård.

Polis, räddningstjänst och ambulans skickades fort till platsen, och en person har förts till sjukhus med ambulanshelikopter.

Det rapporterar Sveriges Radio.

En skogsmaskin

Det är än så länge oklart exakt hur det hela har gått till och hur allvarligt skadad personen är.

Enligt räddningstjänsten så ska det vara däck på någon slags skogsmaskin som har exploderat av oklar anledning.

– Det är en arbetsmaskin vars däck har exploderat, vi är där och assisterar ambulansen, säger Jörgen Bäck, räddningstjänstens larm- och ledningsoperatör, till TV4.

På gårdsplan

Det var på gårdsplanen på bondgården som olyckan tog plats.

Polis, räddningstjänst, två ambulanser och en ambulanshelikopter tog sig till bordgården, och man fattade snabbt beslut om att personen skulle föras till sjukhus med ambulanshelikoptern.

Det finns inga uppgifter om att någon annan person har skadats i samband med händelsen.

Allvarlig trafikolycka

Sent under söndagseftermiddagen har en annan allvarlig olycka inträffat på E45 i Noppikoski i Orsa kommun.

Där har sex personer förts till sjukhus efter att tre bilar har kolliderat, varav tre personer är allvarligt skadade.

Direkt efter olyckan befann sig flera ambulanser och två ambulanshelikoptrar vid platsen.

– Vad jag kan se så är det sex personer förda med ambulans eller ambulanshelikopter, säger SOS teamledare Helen Wickberg till SVT.

Barn inblandade

Det var efter länsgränsen i Ljusdals kommun som olyckan inträffade.

Totalt tolv personer var inblandade, däribland två barn som har förts till sjukhus med lindriga skador.

Vägen är i samband med bärgningsarbetet helt avstängd och polis och räddningstjänst arbetar vidare vid platsen under eftermiddagen.

Arkivfoto: Niklas Jonasson

Text: Redaktionen


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 27

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Nya villkor för självscanning på Coop och Ica

2024 02 27

Stölderna i självscanningen har ökat lavinartat under de senaste åren.

Vid upprepade tillfällen har bland annat Svensk Handel larmat om systematiska stölder där folk tycks ha satt i system att utnyttja självscanningskassorna på exempelvis Coop och Ica för att stjäla livsmedel.

Gärningspersonerna ser ofta ut att scanna in samtliga varor som de lägger i påsen men i själva verket scannar de bara in de billiga varorna, har organisationen tidigare framhållit.

– Alternativt scannar de in alla varor först för att sedan radera de dyrare varorna innan de kommer till kassan.

Nya tuffa villkor

Nu har flera av de stora livsmedelskedjorna tröttnat på stölderna.

Tuffare villkor har implementerats på bland annat Coop, Ica, Hemköp och Willys, rapporterar Sveriges Radio.

Konkret handlar det om elektronisk individuell övervakning som innebär att kassorna lagrar information från kunder som scannat fel.

Misstagen hamnar i ett dataregister och resulterar i att dessa kunder behöver genomgå fler så kallade avstämningar när man ska betala.

– Det är de villkor som Coops säkerhet har tagit fram, säger exempelvis butikschefen Joantan Espnoza från Coop-hallen i Gävle till SR.

Då ökar risken

Avstämningarna sker med andra ord inte bara slumpmässigt. Avvikande köpbeteende, som att man behöver köper en vara, ökar chansen för att bli kontrollerad.

Det finns även så kallade “avstämningsvaror” som också kan innebära förutbestämd avstämning.

Att kunder misstänkliggörs målas upp som en risk, men den risken väljer Coop att tona ned.

– Vi försöker vara snälla och trevliga även mot kunder som vi kanske tror har scannat fel medvetet, säger Jonatan Espnosa.

Byter prislappar

Strategierna för att fuska i självscanningen är många. Tidigare har Ica påtalat att kunder till exempel väger en gullök och sätter prislappen på en dyrare vara, som olivolja.

Svensk Handel har även uppmärksammat att gärningspersoner delar upp varor i två olika kundvagnar – i den ena lägger man billiga varor som man scannar och i den andra dyrare varor som man inte scannar.

– Vid självutcheckningen avvaktar man med att rulla fram den dyra kundvagnen för att se om det blir avstämning. Om så är fallet lämnar man kvar kundvagnen med dyra varor i butiken. Om avstämning däremot inte sker rullar man ut båda vagnarna, framhåller organisationen.

LÄS MER: Allvarliga rapporter gällande självscanning

Foto: ICA-Gruppen, Jessica Gow

Text: Redaktionen