Då slår Ryssland på strömmen i Ukraina

2022 10 28

Den ukrainska huvudstaden Kyiv kämpar med återkommande strömavbrott på grund av ryska attacker.

Ryssland erbjuder sig dock att reparera skadorna och förbättra situationen gällande strömförsörjningen i landet. 

Men det kommer till ett högt och minst sagt provocerande pris, rapporterar CNN.

Ingenting kommer att ske om inte Ukraina erkänner Rysslands krav, exempelvis de olagliga annekteringarna av Luhansk, Donetsk, Zaporizjzja och Cherson och som fördömts av omvärlden.

Det meddelar Dmitrij Medvedev, tidigare rysk president och numera vice ordförande för Rysslands säkerhetsråd, på Telegram.

– Vägen till stabilitet i energiförsörjningen är annorlunda. Det är nödvändigt att erkänna legitimiteten av Rysslands krav inom ramen för den särskilda militära operationen och dess resultat, som återspeglas i vår konstitution. Och då tänder vi ljuset, framhåller han.

Attackerat infrastruktur

De senaste veckorna har Ryssland angripit avgörande infrastruktur kopplad till energiförsörjningen i hela Ukraina.

Attackerna har orsakat svåra skador vilket resulterat i frekventa strömavbrott och skarpa varningar om att landets invånare riskerar en mycket svår period när vintern kommer, skriver CNN.

Kyivs borgmästare Vitaliy Klitschko menar att det kommer att ta den ukrainska huvudstaden drygt tre veckor att reparera de elsystem som hittills förstörts.

– Om det inte inträffar några akuta olyckor hoppas specialister på Ukrenergo (ukrainskt elföretag, red. anm.) kunna eliminera underskottet som orsakats av ryska barbarers attacker på kritisk infrastruktur inom 2-3 veckor, framhåller borgmästaren på Telegram.

Han uppmanar även medborgare och företag att hålla sin elförbrukning till ett minimum för att minimera risken för värre strömavbrott.

Slutfört mobilisering

Samtidigt uppger Vladimir Putin och Kreml att den ryska mobiliseringen nu har slutförts och att målet om 300 000 nya rekryter har uppfyllts.

Det framgång i ett tv-sänt samtal mellan diktatorn och hans försvarsminister Sergei Sjogu på fredagen. 

82 000 uppges av Ryssland redan finnas på plats i Ukraina.

Resterande 218 000 är fortfarande under utbildning.

– Baserat på erfarenheten av att genomföra en speciell militäroperation måste vi tänka över och göra justeringar av alla komponenter i de väpnade styrkorna, inklusive markstyrkorna, säger Putin i tv-sändningen enligt CNN.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen