JUST NU: Då planerar Putin att utropa fullskaligt krig

2022 05 03

Ryssland har hittills undvikit att använda orden ”krig” och ”invasion” för att beskriva sina militära aktioner i Ukraina.

Men om några ynka dagar planerar diktatorn Vladimir Putin att överge den retoriken, rapporterar CNN.

Enligt flera amerikanska och västerländska underrättelsekällor planerar Putin att utropa fullskaligt krig mot Ukraina den 9 maj – dagen då Ryssland firar årsdagen av segern mot Nazityskland i andra världskriget.

Kan få drastiska följder

Ett sådant besked av Putin kan få drastiska följder.

Det skulle innebära att diktatorn kan och troligtvis även kommer att kalla in samtliga ryska reservstyrkor till striderna i Ukraina, som en utfyllnad till de uttröttade ryska invasionsstyrkorna i landet.

Ger diktatorn laglig rätt

Rysk lag gör gällande att reservstyrkor kan kallas in vid en formell krigsförklaring. Ryska armén är i ett desperat behov av förstärkningar.

Enligt västerländska och ukrainska underrättelsekällor har minst 10 000 ryska soldater dödats i kriget sedan Ryssland invaderade Ukraina den 24 februari.

Har lagt grunden

–  Han har rullat ut planen och lagt grunden för att kunna säga: det här är nu ett krig mot nazister, och vad jag behöver är mer folk, sa den brittiske försvarsministern Ben Wallace till LBC Radio förra veckan, enligt CNN.

Vidare konstaterade Wallace att han inte har fått någon information om Putins planer, men att ”krigs-scenariot” inte skulle förvåna honom.

– Jag skulle inte bli förvånad om han förklarar att: vi är nu i krig med världens nazister och vi måste massmobilisera det ryska folket.

Motsäger tidigare scenario

Uppgifterna från underrättelsekällorna motsäger sig ett tidigare scenario, som flera västerländska källor har framhävt. Nämligen att Vladimir Putins ska utropa ”seger” i kriget mot Ukraina på Segerdagen den 9 maj.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen