FRAMTIDSBESKED: Då lämnar Morgan Johansson politiken

2022 12 23

Tidigare justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) uttalar sig nu om sin politiska framtid.

Det har varit ett händelserikt år för den tidigare S-ministern, numera utrikespolitisk talesperson för Socialdemokraterna.

I somras var han en röst från att få sparken efter en dramatisk omröstning i samband med en misstroendeförklaring från Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna.

Efter att därefter ha förlorat valet, trots att S gick framåt i opinionen, har många undrat om han orkar fortsätta med politiken på riksnivå.

Nu ger Morgan Johansson besked om hur länge han blir kvar, rapporterar Expressen.

– Så länge som jag kan göra någon nytta. Nu är det ju nya arbetsuppgifter i och med utrikespolitiken. Jag sitter så länge som jag har stöd – inte minst från mitt parti, säger Johansson till tidningen.

Kritiken som betyder mest

Morgan Johansson betonar att det är just det interna förtroendet inom Socialdemokraterna som är avgörande.

– Internkritik betyder mycket. När det gäller kritik från moderater eller Sverigedemokrater så tänker jag igenom om det finns något fog för det. Det är ju ofta partipolitiskt men kritik som kommer inifrån tar ofta hårdare, säger exministern.

Ångrar ingenting

I den långa intervjun med Expressen berättar även Morgan Johansson att han inte ångrar någonting från sin period i regeringen. 

Han menar att mycket som exempelvis rör gängkriminaliteten ligger utanför kriminalpolitiken. Bland annat försvarar han satsningar på skola, socialtjänst och fritidsverksamhet.

12 år som minister

Totalt satt Morgan Johansson som minister i olika departement i tolv år och jobbade under sammanlagt tre statsministrar: Göran Persson, Stefan Löfven och Magdalena Andersson.

När det blåste som mest i samband med misstroendeförklaringen tidigare i år red den sistnämnda ut till försvar för sin partikamrat.

– I Sverige har vi kollektivt beslutfattande i regeringen. Om man avsätter en minister (Morgan Johansson, red. anm) på grund av politiska beslut, då avsätter man naturligtvis hela regeringen. Det är en självklarhet, sade dåvarande statsminister Andersson (S) i juni.

Politisk vilde lade ned röst

Efter att den politiska vilden Amineh Kakabaveh lade ned sin röst satt som bekant Johansson kvar på sin post.

– Statsministern har hävdat att ett misstroende mot en enskild minister betyder att hela regeringen måste avgå. Det stämmer inte, den enda som hotat med regeringskris är statsministern själv. Det är ett cyniskt försök att skrämma riksdagen, sa Ulf Kristersson (M) efter beskedet, enligt SVT.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Kraftig branschvarning – 800 000 kan förlora jobbet

2023 12 09

Staten måste omedelbart agera för att rädda 800 000 personers arbete.

Den kraftiga varningen kommer nu i samband med en omfattande omställning inom industrin.

Om en sådan överhuvudtaget ska vara möjlig krävs inte bara fossilfri och leveranssäker el – det krävs också till konkurrenskraftiga priser.

– Det är en förutsättning för Sveriges roll som ledande industrination och alldeles avgörande för de 800 000 personer som jobbar i industrin, framhåller arbetsgivarorganisationen IKEM, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, i ett pressmeddelande.

Vädjar till statsministern

Varningen kommer efter att Industrirådet, som representerar samtliga parter inom industrin, släppt rapporten “Elektrifiering är nyckeln till framgång”.

I rapporten lyfts det fram förslag på reformer – som ska innebära snabba och kraftiga utbyggnader av elproduktion och elnät i Sverige.

Nu vädjar IKEM till statsministern och regeringen att agera.

– Om staten inte möter behovet så riskerar företagen att tvingas lämna Sverige, säger Malin Johansson, energi- och klimatansvarig i organisationen.

– Det är en stor riskfaktor för de 800 000 personer som jobbar i industrin, och ytterligare 80 000 i underleverantörsledet.

Två alternativ

IKEM understryker att det är helt avgörande för näringslivet att genomgå klimatomställningen.

Men som läget ser ut just nu ser man bara två scenarier utspela sig.

– Antingen tar staten ansvar för svensk elförsörjning genom en kraftig utbyggnad av näten, säger Malin Johansson

– Då kan en konkurrenskraftig och grön industri blomstra. 50 000 nya jobb kommer att skapas och Sverige kan upprätthålla sin roll som ledande industrination, säger Malin Johansson.

"Regeringen ska inte förvänta sig"

Det andra alternativet är betydligt värre, enligt IKEM, och innebär stora konsekvenser.

– Men får företagen inte den fossilfria el som krävs, som kemiindustrin i Västra Götaland, så blir det heller ingen omställning, betonar organisationens klimatansvariga vidare.

– Då ska regeringen inte heller förvänta sig att företagen kommer kunna investera och finnas i Sverige, avslutar Malin Johansson.

Foto: Armin Dröge Regeringskansliet

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen