FRAMTIDSBESKED: Då lämnar Morgan Johansson politiken

2022 12 23

Tidigare justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) uttalar sig nu om sin politiska framtid.

Det har varit ett händelserikt år för den tidigare S-ministern, numera utrikespolitisk talesperson för Socialdemokraterna.

I somras var han en röst från att få sparken efter en dramatisk omröstning i samband med en misstroendeförklaring från Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna.

Efter att därefter ha förlorat valet, trots att S gick framåt i opinionen, har många undrat om han orkar fortsätta med politiken på riksnivå.

Nu ger Morgan Johansson besked om hur länge han blir kvar, rapporterar Expressen.

– Så länge som jag kan göra någon nytta. Nu är det ju nya arbetsuppgifter i och med utrikespolitiken. Jag sitter så länge som jag har stöd – inte minst från mitt parti, säger Johansson till tidningen.

Kritiken som betyder mest

Morgan Johansson betonar att det är just det interna förtroendet inom Socialdemokraterna som är avgörande.

– Internkritik betyder mycket. När det gäller kritik från moderater eller Sverigedemokrater så tänker jag igenom om det finns något fog för det. Det är ju ofta partipolitiskt men kritik som kommer inifrån tar ofta hårdare, säger exministern.

Ångrar ingenting

I den långa intervjun med Expressen berättar även Morgan Johansson att han inte ångrar någonting från sin period i regeringen. 

Han menar att mycket som exempelvis rör gängkriminaliteten ligger utanför kriminalpolitiken. Bland annat försvarar han satsningar på skola, socialtjänst och fritidsverksamhet.

12 år som minister

Totalt satt Morgan Johansson som minister i olika departement i tolv år och jobbade under sammanlagt tre statsministrar: Göran Persson, Stefan Löfven och Magdalena Andersson.

När det blåste som mest i samband med misstroendeförklaringen tidigare i år red den sistnämnda ut till försvar för sin partikamrat.

– I Sverige har vi kollektivt beslutfattande i regeringen. Om man avsätter en minister (Morgan Johansson, red. anm) på grund av politiska beslut, då avsätter man naturligtvis hela regeringen. Det är en självklarhet, sade dåvarande statsminister Andersson (S) i juni.

Politisk vilde lade ned röst

Efter att den politiska vilden Amineh Kakabaveh lade ned sin röst satt som bekant Johansson kvar på sin post.

– Statsministern har hävdat att ett misstroende mot en enskild minister betyder att hela regeringen måste avgå. Det stämmer inte, den enda som hotat med regeringskris är statsministern själv. Det är ett cyniskt försök att skrämma riksdagen, sa Ulf Kristersson (M) efter beskedet, enligt SVT.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen