Coca-Cola på väg att införa kritiserad förändring

2025 02 12

Coca-Cola kan vara på väg att gå fram med en förändring som sannolikt lär dra åt sig massiv kritik.

USA:s president Donald Trump har gett order om att införa en importskatt på 25 procent när det gäller allt stål och all aluminium som kommer in i USA.

En följd kan bli att priserna på konserver och drycker stiger i landet.

Och då kan Coca-Cola återigen avvika från sitt hållbarhetslöfte och börja sälja mer läsk i plastflaskor istället.

Det säger läskjättens vd, James Quincey, enligt BBC.

– Om en förpackning drabbas av en viss ökning av insatskostnader fortsätter vi att ha andra förpackningserbjudanden som kommer att göra det möjligt för oss att konkurrera i prissättningen, säger han i samtal med investerare.

– Om aluminium till exempel blir dyrare kan vi lägga mer vikt vid PET-flaskor.

Redan värst i hela världen

Globala miljögrupper har sex år i rad stämplat Coca-Cola som “den största plastförorenaren i världen”.

Så sent som i december justerade företaget ned sitt hållbarhetsmål om att använda 50 procent återvunnet material i sina förpackningar vid 2030, till att nu sikta på 35-40 procent.

Organisationen Greenpace menar att Coca-Cola lurar sina konsumenter.

Trots kampanjer och löften om att minska andelen plast i produkterna och städa upp minst en använd flaska för varje ny som sålts återfinns bolaget i topp bland världens största förorenare av plast.

"Ett PR-trick"

– Rapporten visar tydligt att Coca-Colas kampanj har misslyckats. Har man skräpat ned så ska man också städa upp, men Coca-Colas så kallade “uppstädningsinitiativ” är i huvudsak ett PR-trick, har Aud Hegli Nordø, kommunikationschef för Greenpeace Norge, tidigare sagt i ett uttalande.

– Tills dess att Coca-Cola faktiskt tar sitt ansvar, och förpliktigar sig att minska plastanvändningen och vi ser en verklig nedgång i mängden föroreningar, så är deras kampanj inget mindre än greenwashing – ett försök att framstå som mer miljövänliga än vad de i själva verket är, framhöll han vidare.

Avskaffar sugrör av papper

De senaste åren har Coca-Cola sålt fler produkter i aluminiumbehållare som en del av sin hållbarhetsstrategi, trots att det är ett dyrare alternativ men också mer återvinningsbart än plast.

I USA importeras nästan hälften av allt aluminium som används i landet.

Häromdagen fattade Donald Trump även beslut om att avskaffa sugrör av papper och återgå till plast.

Läs mer om det här: Donald Trump ger oväntat löfte – om sugrör

Foto: K. Eliason

Text: Redaktionen


“Risk för storskaligt krig i Europa” – Natoland varnar efter Trumps utspel

2025 02 12

Risken för ett storskaligt krig i Europa har ökat.

Det beskedet kommer från FE, danska försvarets underrättelsetjänst, på tisdagsförmiddagen.

Enligt den nya bedömningen kommer Ryssland sannolikt att vara mer benägna att använda militärt våld mot ett eller flera europeiska Natoländer om Moskva uppfattar försvarsalliansen som militärt försvagat eller politiskt splittrat.

– Om kriget i Ukraina upphör eller pausas kommer Ryssland att kunna frigöra betydande militära resurser och därmed öka sin militära förmåga att utgöra ett direkt hot mot Nato, lyder FE:s slutsats enligt TV2 som tagit del av underrättelsetjänstens nya rapport.

Efter Trumps ord: "Ukraina kan bli ryskt"

FE:s uppdatering väcker stora rubriker i dansk media på tisdagen.

Den kommer dessutom enbart några timmar efter att USA:s president Donald Trump i natt uttryckt att det finns en risk att Ukraina “kan bli ryskt en dag”.

– De kanske gör en deal, de kanske inte gör en deal. De kanske blir ryssar någon gång, eller så kanske de inte blir ryssar någon gång, sade Trump i en intervju med Fox News.

Arbetar utifrån tre scenarier

Enligt den danska underrättelsetjänsten arbetar man utifrån tre möjliga scenarier för vad Ryssland är kapabla till om kriget i Ukraina sätts på paus eller upphör helt.

Det första gäller för de första sex månaderna efter ett sådant scenario.

– Om ungefär ett halvår kommer Ryssland “att kunna utkämpa ett lokalt krig i ett land som gränsar till Ryssland”, uppger TV2 med hänvisning till FE.

Kanalen fortsätter:

– Efter cirka två år kommer Ryssland “utgöra ett trovärdigt hot mot ett eller flera Natoländer och därmed vara redo för ett regionalt krig mot flera länder i Östersjöområdet".

– Efter cirka fem år kommer Ryssland “att vara redo för ett storskaligt krig på den europeiska kontinenten, där USA inte blandar sig i”.

Kan utmana Nato

Anja Dalgaard Nielsen, underrättelsechef i FE, bekräftar att den nya bedömningen är en följd av bevakningen av fredsförhandlingarna från den nya presidentadministrationen i USA.

Hon betonar emellertid att det inte finns något konkret hot om en rysk attack mot Danmark.

– Men vi ser att det finns en ökad vilja från den ryska sidan att utmana Nato, och vi ser en amerikansk administration som är inriktad på att avsluta striderna i Ukraina, säger Dalgaard Nielsen till Jyllands-Posten.

LÄS MER: Danmark varnar – Ryssland förbereder jättehot mot Sverige

LÄS MER: Danmark slår larm – “90 procents risk" att Ryssland slår till

Foto: Flygvapnet

Text: Redaktionen


Lömsk virussjukdom har fått fart i Sverige – “rejäl smittspridning”

2025 02 12

Flera sjukdomar cirkulerar i Sverige just nu.

Det handlar bland annat om RS-virus och mykoplasma.

Men för närvarande är det ett annat virus som utmärker sig specifikt.

Det är säsongsinfluensan, en förrädisk virussjukdom som återkommande orsakar epidemier i Norden, som är på väg att toppa.

"Rejäl smittspridning"

Enligt de senaste siffrorna från Folkhälsomyndigheten har influensafallen ökat med nio procent den senaste veckan jämfört med veckan innan dess.

– En ökning framöver är sannolik i och med den ökade smittspridningen, framhåller myndigheten i ett uttalande.

Per Hagstam, biträdande smittskyddsläkare vid Smittskydd Skåne, delar den bedömningen.

– Nu har vi en rätt rejäl smittspridning, säger han till Sveriges Radio.

Värre än fjolåret

Siffrorna pekar på en större smittspridning än förra året. 

Exakt när säsongsinfluensan kommer att nå toppen är inte helt lätt att förutspå, men ofta kan det förekomma runt sportlovet.

Det vill säga nu och de kommande veckorna.

– Sedan är det ibland en långsam nedgång som varar in i mars och ibland tar det slut snabbare, säger Per Hagstam.

Vanlig dödsorsak

Influensa är en av de vanligaste dödsorsakerna, men är samtidigt svår att mäta.

– Det beror på att det är komplikationer efter eller i samband med influensan och inte influensainfektionen i sig som de flesta dör av, förklarar Folkhälsomyndigheten.

– Till exempel kan influensa hos den äldre vara mild och ganska atypisk från början och inte märkas, men kan sedan övergå i en bakteriell lunginflammation. Efterföljande hjärtinfarkt eller hjärtsvikt är också vanligt bland äldre.

Riskgrupper bör vaccineras

Vaccination är fortsatt den mest effektiva förebyggande åtgärden för att skydda personer i riskgrupp mot allvarlig sjukdom och död till följd av en influensainfektion.

Varje höst erbjuds influensavaccin som rekommenderas till gravida, personer över 65 år samt andra som tillhör en riskgrupp för allvarlig sjukdom.

Foto P. Tankilevitch

Text: Redaktionen