Chockhöjning inför midsommar – tre varor pekas ut

2023 06 14

Räkna med en dyr midsommarmiddag.

På årsbasis har matpriserna stigit med 14 procent.

En del varor har dessutom ökat mer än andra. 

Inför nästa veckas firande sticker priserna på tre klassiska midsommarvaror ut.

Priserna på sill, saft och gräddfil har skjutit i höjden, rapporterar Statistiska centralbyrån, SCB.

På ett år har priserna stigit med över 20 procent.

En betydligt större ökning jämfört med de genomsnittliga livsmedelspriserna sedan maj förra året.

Över 20 procent

– Priserna på gräddfil och crème fraiche har stigit med 27 procent det senaste året och sillen har blivit 21 procent dyrare, berättar Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.

Sillpriserna gick upp med drygt 17 procent i maj jämfört med april i år. 

Priserna på sill brukar dock sjunka i juni.

– Vid jul, påsk och midsommar gör livsmedelsbutikerna ofta rejäla prissänkningar på sill. De senaste tio åren har sillpriserna gått ner i juni jämfört med maj. I genomsnitt rör det sig om sänkningar på 13,7 procent, säger Caroline Neander, prisstatistiker på SCB.

Största ökningen

Den största ökningen står saftpriset för.

Priset på saft har ökat med 27,6 procent sedan maj 2022.

Potatispriset håller jämna steg

Men allt har inte blivit dyrare på midsommarbordet.

Potatis kostar nästan samma som vid motsvarande tidpunkt förra året.

– Potatispriserna gick ned med knappt 1,9 procent i maj jämfört med april och ligger nu på samma nivå som i maj förra året, säger Caroline Neander.

Prisutveckling på utvalda midsommarprodukter senaste året

Produkt                                          Prisförändring sedan maj 2022  

Saft                                                   27,6 %

Gräddfil/Creme fraiche         27,0 % 

Sill                                                     21,0 % 

Hårt bröd                                      19,6 %

Glass                                                19,3 %

Folköl                                              11,6 % 

Färska bär                                     10,0 % 

Läsk                                                    9,4 % 

Mineralvatten                               8,2 % 

Lättöl                                                  7,9 %

Starköl                                                7,4 %

Brännvin                                            3,0 %

Potatis                                              - 0,1 %

Källa: SCB

Foto: Pasi Mämmelä

Text: Redaktionen