Regeringen chockhöjer återvandringsbidraget

2024 09 13

Regeringen och SD vill att fler utländska medborgare ska återvända till sina hemländer.

Nu höjs återvandringsbidraget kraftigt.

Summan höjs från 10 000 kronor per person till 350 000 kronor per person från och med 2026.

Det meddelar regeringen och SD på en pressträff.

– Vi är i full färd med ett paradigmskifte i migrationspolitiken, säger nytillsatte migrationsminister Johan Forsell (M) på pressträffen.

En person har ansökt 

Enligt nuvarande regelverk kan personer som har ett tillfälligt eller permanent uppehållstillstånd i Sverige ansöka om återvandringsbidrag.

Under 2024 har endast en person valt att ansöka om det befintliga återvandringsbidraget på 10 000 kronor, enligt SVT Nyheters uppgifter.

Går emot utredningsförslag

En statlig utredning, som tillsattes av regeringen, har avrått från att höja återvandringsbidraget. Enligt utredaren Joakim Ruist riskerar en kraftig höjning att skicka signalen till utländska medborgare att de inte är välkomna i Sverige, vilket befaras ha en negativ påverkan på personernas vilja att intergreras. 

Regeringen och SD väljer trots det att gå fram med en kraftig höjning.

– Det kan finnas risker, men det finns också stora risker med att inte göra något alls, säger Johan Forsell.

"Inte så konstigt"

Forsell har tidigare argumenterat för att återvandringen måste öka från Sverige.

– Vad gäller själva sakfrågan så tycker jag inte att det är så konstigt om det finns personer i Sverige som har invandrat hit, som kanske upplever att det inte blev som man hade tänkt sig, att man har drömmar om att återvända hem men det inte har gått av praktiska skäl - att man kan bidra till det, sade han till Di i onsdag.

SD-krav

Sverigedemokraterna har tidigare utryckt att man velat se en höjning av återvandringsbidraget till 350 000 kronor per person. 

Återvandring är en hjärtefråga för partiet. 

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet 

Text: Redaktionen


Diktator hotar Donald Trump: “Gör vad fan du vill”

2025 03 12

USA:s president Donald Trump har gett order om att införa “maximal press” mot Iran.

Syftet är att isolera diktaturen från den globala ekonomin och driva dess oljeexport mot ett absolut minimum.

Det sker samtidigt som USA försöker få till ett avtal med Iran om landets kärnkraftsprogram.

Nu går den iranska presidenten Masoud Pezeshkian till rasande attack mot Trump, rapporterar Newsweek.

– Det är oacceptabelt att de ger order och hotar. Jag kommer inte ens att förhandla med dig. Gör vad fan du vill, säger Pezeshkian.

"Borde skämmas"

Den iranska presidenten riktade även skarp kritik mot Trump för hans uppmärksammade sammandrabbning med Ukrainas president Volodymyr Zelensky i Vita huset i februari. 

Ett oväntat uttalande, med tanke på att Iran tydligt ställt sig på Rysslands sida och försett de ryska styrkorna med drönare under mer eller mindre hela kriget.

– Du borde skämmas efter vad du gjorde mot Zelensky nyligen, säger Pezeshkian.

Trump: Kommer bli bättre för er

Även Irans högsta ledare, Ayatollah Ali Khamenei, har gjort utfall mot USA.

Khamenei deklarerar att hans land inte kommer att “mobbas in i förhandlingar”. Diktatorns uttalande kom blott en dag efter att Trump uppmanat Iran att inleda nya samtal om dess kärnkraft.

– Jag hoppas ni kommer förhandla, för det kommer att bli mycket bättre för Iran, sade Trump i en intervju med Fox i fredags och påstod att han skickat ett brev till Khamenei personligen.

Iran har förnekat att något sådant brev ska ha tagits emot.

FN: "Allvarlig oro"

Iran har hela tiden hävdat att dess kärnkraftsprogram utvecklas för fredliga syften.
FN:s internationella atomenergiorgan, IAEA, gör en annan bedömning.

Organisationen slog så sent som för två veckor sedan larm om att Iran kommer allt närmare kärnvapen, efter att ha ökat produktionen av höganrikat uran kraftigt de senaste månaderna.

– Det är av allvarlig oro, framhåller IAEA i en rapport.

Utesluter inte militära alternativ

Donald Trump och hans administration har också varnat och krävt att Iran stoppas från att utveckla kärnvapen.

Presidenten har inte uteslutit att använda vidta militära åtgärder om det krävs.

– Om vi måste vända oss till det militära alternativet kommer det att vara väldigt, väldigt, dåligt för dem, säger Trump.

Foto: White House Official Photographer (Information: Vita Huset avstår från feb 2025 att uppge fotograf för många av sin bilder)

Text: Redaktionen


Obligatorisk regel börjar gälla snart – för 800 000 svenska turister

2025 03 13

Svenska turister påminns nu om nya inreseregler som börjar gälla till våren.

Den 2 april markerar en obligatorisk förändring för många utlandsresenärer.

Från och med det datumet måste alla som reser till Storbritannien, ett av de absolut mest populära resmålen för svenska folket, ansöka om tillstånd för att komma in i landet.

Det handlar om ett elektroniskt inresetillstånd, ett så kallat ETA, som tidigare enbart gällde medborgare från en handfull länder i Mellanöstern.

– Det blir då obligatoriskt för besökare från Norden och Europa för att kunna resa till Storbritannien, säger Helene Hofverberg, kommunikationschef för Visit Britain i Norden, till Dagbladet.

800 000 svenskar

Över 800 000 svenskar besöker de brittiska öarna varje år. De flesta av dem reser till turistmagneten London.

När regelförändringen först uppmärksammades i höstas gjordes det på många sätt under radarn, och att det kommer bli krångligare att åka till Storbritannien var någonting som reseexperten Lottie Knutsson då varnade för.

Jag tror det kommer tas emot med viss förvåning eftersom det kommunicerats så pass lite. Det kommer nog krävas stora informationsinsatser, sade hon till TV4 Nyheterna i september.

135 kronor

Kostnaden för inresetillståndet kommer att ligga på 10 pund, det vill säga cirka 135 svenska kronor. Alla EU-medborgare, med undantag för Irland, omfattas av den nya avgiften.

Ett godkänt tillstånd är giltigt i två år.

– Men om du förnyar ditt pass under den här perioden måste du komma ihåg att ansöka om en ny ETA, understryker Helene Hofverberg.

Måste ansöka separat

Även om inreseavgiften inte införs förrän den 2 april öppnade själva ansökningsprocessen för ETA redan 5 mars.

En ansökan ska skickas in minst tre dagar före avresa och kan göras både via app till Iphone och Android samt på den brittiska regeringens hemsida.

Varje person måste ansöka separat även om man åker som en familj eller ett sällskap. Det går dock att söka för andra personer också.

– När det är fullt utrullat kommer ETA-systemet att täppa till det nuvarande gapet i förhandstillstånd och innebära att vi för första gången kommer att ha en heltäckande uppfattning för de som reser till Storbritannien, säger landets inrikesminister Yvette Cooper enligt CNN.

Foto: K. Hackert

Text: Redaktionen