Chockhöjda priser för hushåll med fjärrvärme

2023 09 12

Över hälften av alla Sveriges bostäder och lokaler värms upp av fjärrvärme.

Bland flerfamiljshus är det ungefär 90 procent som är uppkopplade till fjärrvärmenätet.

Och nu meddelar flera bolag att man i år kommer att stå för en chockartad prishöjning, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

30 procent

Flera bolag kommer att höja sina priser med upp till 30 procent.

En tung smäll för flera fastighetsägare – och i förlängningen exempelvis många hyresgäster.

– Det är ju en chock. 33 procent på ett enda år, det är en orimlig höjning, säger bland annat fastighetsägaren Dan Edlund till radiokanalen.

Han har själv tagit upp kampen och ansökt om medling i Fjärrvärmenämnden, vilket tillfälligt stoppat höjningen.

Ett tiotal kunder har hittills gjort samma sak.

Över hela landet

Energijätten Eon meddelade redan för ett år sedan att man tänkt höja priset på fjärrvärme med 20 procent.

Det sänktes sedan till 13 procent efter att anmälningarna haglat in till Konkurrensverket – då fjärrvärmeleverantörerna som bekant har monopol.

Men nu sprider sig höjningarna återigen över landet. Enligt bolagen själva beror det på att träflis och pellets, som används för att elda i fjärrvärmeverken, stigit med över 70 procent i en del fall.

– Det har stuckit iväg rejält den senaste tiden, säger Peter Bäckström, vd på Nevel som levererar fjärrvärme till mindre orter, till SR.

1 500 kronor per villa

I exempelvis Jönköpings län kommer fjärrvärmepriserna öka med i genomsnitt 15 procent nästa år. Det motsvarar en höjning på drygt 1 500 kronor per år för en villa, enligt SVT.

Och det har flaggats redan i våras för prishöjningarna – bland annat från Vattenfall – men exakt hur stora de skulle bli var inte fastställt.

– Vi kommer att behöva höja priset på fjärrvärme avsevärt mer än kommunicerat, sade Kurosh Beradari, marknads- och försäljningschef på Vattenfall Värme, till energijättens hemsida i våras.

– Som fjärrvärmekund kan man förvänta sig en betydligt större prisökning för 2024 än vad vi har haft historiskt.

"Olämpligt läge"

Flera bolag menar att man har gjort vad man kunnat för att dämpa de kraftiga höjningarna, men på grund av skyhöga priser på bränsle och biobränsle anser man sig inte ha något val.

– Det är ett olämpligt läge givetvis, det inser alla som behöver göra en höjning, säger exempelvis Dan Bruhn, som jobbar som affärsområdeschef på avdelningen för värme och kyla på Jönköping Energi, till SVT.

Foto: M. Lis

Text: Redaktionen


Jättesmäll för Marabou

2024 05 24

Det populära chokladmärket Marabous ägare Mondelez har åkt på en rejäl snyting.

Chokladjätten, som även äger Toblerone och Oreo, tvingas betala 337,5 miljoner i euro i böter, motsvarande nästan fyra miljarder svenska kronor.

Bakom beslutet står EU-kommissionen.

Kommissionen slår fast att Mondelez snedvridit konkurrensen på marknaden i 22 fall genom att begränsa den gränsöverskridande handeln inom EU – bland annat har chokladjätten hindrat återförsäljare att inhandla produkter från EU-länder med lägre priser.

Tvingats betala överpris 

Agerandet har lett till att konsumenter tvingats betala överpris för Mondelez produkter, eftersom återförsäljare hindrats från att pressa ner priserna.

Det framhåller Margrethe Vestager, EU:s kommissionär för konkurrens, i ett uttalande.

– Vi finner att Mondelez olagligt har begränsat återförsäljare från att köpa dessa produkter från medlemsstater där priserna är lägre.

– Detta gjorde det möjligt för Mondelez att sätta högre priser, vilket har slagit mot konsumenterna, som fått betala mer för choklad, kex och kaffe, säger Vestager och beskriver den olagliga metoden som ett betydande bekymmer för EU-invånare.

– Det är ett centralt bekymmer för europeiska medborgare, som blir ännu mer uppenbart i tider med hög inflation där många pressas hårt ekonomiskt. Det handlar också om kärnan i det europeiska projektet: den fria rörligheten för varor på den inre marknaden.

Bra samarbete – ändrar bötesbeloppet

EU har utrett Mondelez sedan 2019.

Margrethe Vestager konstaterar att företagets överträdelser är ”mycket allvarliga”.

Trots de hårda orden har det ursprungliga bötesbeloppen sänkts eftersom Mondelez visat prov på god samarbetsvilja under utredningen.

– Vi har ett samarbetsförfarande som innebär att företag som erkänner överträdelser och samarbetar kan få ett minskat bötesbelopp. Detta förfarande leder till avsevärda fördelar när det gäller snabbhet och förmåga att hitta en effektiv lösning av ärenden, säger Vestager och tillägger:

– Mot bakgrund av detta har kommissionen beslutat att minska Mondelez böter med 15 procent.

Foto: Mondelez Int press photo

Text: Redaktionen


ICA-partner i konkurs – efter jättesatsning

2024 05 23

I slutet av 2022 presenterade Ica-koncernen en ”viktig satsning för en levande landsbygd”.

Kunder i Norrtälje kommun fick möjlighet att beställa hem livsmedel som levereras med drönare.  Projektet var ett samarbete mellan Ica Gruppens innovationshubb, Norrtälje kommun och drönarbolaget Aerit.

– Vi är väldigt glada över det här projektet i samarbete med några av Sveriges ledande institutioner. Vi hoppas kunna visa att Aerits tjänster kan förbättra livet för personer på landsbygden, sa Alexander Perrien, vd för Aerit, när projektet lanserades.

Kraschar efter jättesatsning 

Över ett år senare lanserade drönarbolaget sin nästa stora satsning.

I mars 2024 uppgav Aerit att man inleder ett jätteprojekt med Foodora och Tele2 som skulle ”påskynda drönarleveranser över hela Europa”.

– Vi är entusiastiska över att gå samman med Foodora och Tele2 för att påskynda tillgängligheten av drönarleveranser över hela Europa. Dagens tillkännagivande innebär att vårt uppdrag, att erbjuda utsläppsminskande tillgång till varor och tjänster genom att dra nytta av våra toppmoderna drönarnätverk, tar ett språng in i framtiden, kommenterade vd:n Alexander Perrien.

I ett första steg har invånare i Värmdö Kommun kunnat ta del av Aerits drönarleveranstjänster genom sina Foodora-konton.

Men nu upphör verksamheten.

Aerit går i konkurs. I ett pressutskick skriver drönarbolaget att man saknar nödvändig finansiering för att kunna fortsätta.

– Trots betydande framsteg har nuvarande ekonomiska utmaningar lett fram till det här svåra beslutet, framhåller bolaget. 

Ta över tekniken 

Som en del av konkursförfarandet kommer tillgångar i bolaget att erbjudas till försäljning, inklusive alla delar inom Aerits drönarutveckling.

– Intresserade parter kommer att ha möjlighet att förvärva dessa tillgångar och fortsätta utvecklingen av drönarlogistiklösningar, utan att behöva ta över några skulder från konkursföretag, skriver bolaget.

”Oerhört stolta”

Vd Alexander Perrien har kommenterat beskedet.

– Vi är oerhört stolta över den påverkan vi har haft på det svenska ekosystemet och drönarbranschen som helhet. Vårt banbrytande team har flyttat berg i de mest utmanande miljöer. Vi fortsätter att ha höga förhoppningar om en mer rättvis och hållbar framtid, men Aerit kommer inte att vara en del av det, åtminstone inte i sin senaste form. 

Vd:n hoppas att nya aktörer kan ta drönartekniken framåt.

– Vi tror att tekniken och visionen som vi utvecklat kan fortsätta att frodas och ha en betydande inverkan på logistikens framtid under ett nytt ägandeskap.  

Foto: Ica-Gruppen 

Text: Redaktionen