Chockhöjda priser för hushåll med fjärrvärme
2023 09 12
Över hälften av alla Sveriges bostäder och lokaler värms upp av fjärrvärme.
Bland flerfamiljshus är det ungefär 90 procent som är uppkopplade till fjärrvärmenätet.
Och nu meddelar flera bolag att man i år kommer att stå för en chockartad prishöjning, rapporterar Sveriges Radio Ekot.
30 procent
Flera bolag kommer att höja sina priser med upp till 30 procent.
En tung smäll för flera fastighetsägare – och i förlängningen exempelvis många hyresgäster.
– Det är ju en chock. 33 procent på ett enda år, det är en orimlig höjning, säger bland annat fastighetsägaren Dan Edlund till radiokanalen.
Han har själv tagit upp kampen och ansökt om medling i Fjärrvärmenämnden, vilket tillfälligt stoppat höjningen.
Ett tiotal kunder har hittills gjort samma sak.
Över hela landet
Energijätten Eon meddelade redan för ett år sedan att man tänkt höja priset på fjärrvärme med 20 procent.
Det sänktes sedan till 13 procent efter att anmälningarna haglat in till Konkurrensverket – då fjärrvärmeleverantörerna som bekant har monopol.
Men nu sprider sig höjningarna återigen över landet. Enligt bolagen själva beror det på att träflis och pellets, som används för att elda i fjärrvärmeverken, stigit med över 70 procent i en del fall.
– Det har stuckit iväg rejält den senaste tiden, säger Peter Bäckström, vd på Nevel som levererar fjärrvärme till mindre orter, till SR.
1 500 kronor per villa
I exempelvis Jönköpings län kommer fjärrvärmepriserna öka med i genomsnitt 15 procent nästa år. Det motsvarar en höjning på drygt 1 500 kronor per år för en villa, enligt SVT.
Och det har flaggats redan i våras för prishöjningarna – bland annat från Vattenfall – men exakt hur stora de skulle bli var inte fastställt.
– Vi kommer att behöva höja priset på fjärrvärme avsevärt mer än kommunicerat, sade Kurosh Beradari, marknads- och försäljningschef på Vattenfall Värme, till energijättens hemsida i våras.
– Som fjärrvärmekund kan man förvänta sig en betydligt större prisökning för 2024 än vad vi har haft historiskt.
"Olämpligt läge"
Flera bolag menar att man har gjort vad man kunnat för att dämpa de kraftiga höjningarna, men på grund av skyhöga priser på bränsle och biobränsle anser man sig inte ha något val.
– Det är ett olämpligt läge givetvis, det inser alla som behöver göra en höjning, säger exempelvis Dan Bruhn, som jobbar som affärsområdeschef på avdelningen för värme och kyla på Jönköping Energi, till SVT.
Foto: M. Lis
Text: Redaktionen