SVERIGE: Chockbesked för MP

2022 09 22

Miljöpartiet åker ut i flest kommuner av alla riksdagspartier.

Det visare en kartläggning från SVT Nyheter.

På riksplan växte Miljöpartiet i valet, men på lokal nivå är siffrorna dystrare.

Enligt det preliminära valresultatet åker Miljöpartiet ut ur 33 kommunfullmäktige och sex regionfullmäktige i landet.  Inget annat parti tappar så mycket som MP.

Växande oro

Inför valet 2014 fanns MP i samtliga av Sveriges 20 regionfullmäktige. Efter årets preliminära valresultat har partiet representation mer än halveras på åtta år – MP kommer endast ta plats i 7 av 20 regioner, uppger SVT.

Nu växer oron.

När tv-kanalen ringer runt till regionerna där MP åkt ur skiljer sig förklaringarna till partiets sjunkande stöd.

En källa hävdar att Miljöpartiet har svartmålats under valrörelsen. En annan anser att partiet inte lyckats förmedla sin klimatpolitik på lokal nivå.

Uteblivna stödröster

Sofie Blombäck, statsvetare vid Mittuniversitetet, har en annan förklaring. Hon tror att MP:s tapp på lokal nivå beror på uteblivna stödröster.

– Miljöpartiet nog fått en hel del stödröster av de som vill se Magdalena Andersson som statsminister. Den typen av mekanism ser man inte ute i kommunerna på samma sätt, säger hon till SVT Nyheter.

Svag valrörelse

Malena Rosén Sundström, lektor i statsvetenskap vid Lunds universitet, har forskat om MP.

Hon tror att förklaringen finns på både lokal och nationell nivå. Enligt statsvetaren har MP gjort en svag valrörelse.

– Det kan säkert vara en blandning av en svag valkampanj nationellt och att man inte fått ut sina viktigaste frågor, alltså miljö och klimat. Lokalt kan det finnas ytterligare förklaringar. Som i Stockholm, där vissa MP-väljare kanske inte varit nöjda med att man styrt med de borgerliga, säger hon till DN.

Foto: Miljöpartiet

Text: Redaktionen