JUST NU: Centerpartist anser att EU mobbar Putin och bör be om ursäkt

2022 03 29

– EU borde sluta mobba Putin och be honom om ursäkt.

Det anser Centerpartiets Ali Kader som är ordinarie ledamot i barn- och utbildningsnämnden i Sölvesborg, rapporterar BLT.

Anser Nato provocerar

Centerpartisten går till hårt angrepp mot EU – där Sverige ingår – och även mot Nato.

– Jag tycker det är fel av Nato som  provocerar genom att placera ut sina  militärbaser närmare och närmare, säger Ali Kader (C) till SR.

Övar i Östersjön

Centerpartisten anser inte att det passar sig att Nato övar i Sveriges närområde.

– Man tar hit Nato och övar i Östersjön, direkt nära Ryssland. Det är provokation, säger han.

Han menar även att EU kommunicerar på fel sätt med Rysslands brutala diktator.

Måste visa respekt

– Jag tycker att man ska prata diplomatiskt. Man pratar ju inte diplomati med Ryssland längre. Jag tror man gör det om man måste visa respekt, framhåller Centerns Ali Kader till Sveriges Radio Blekinge.

Skyller på USA och EU

BLT rapporterar att han på Facebook framhäver att kriget i Ukraina beror på att USA och EU har provocerat Vladimir Putin och till tidningen säger han att det är dags att EU slutar mobba Putin och istället ber honom om ursäkt.

Putin en ”stor man”

Han ger även uttryck för Putin bör behandlas på ett bättre sätt

– Putin behöver uppmärksamhet. Han behöver tas på allvar. Han måste känna att han är en stor man. Alltså han är farlig. Han har hotat Sverige, säger centerpolitikern.

Vill att EU ber om ursäkt

Nu anser centerpartisten att EU ska be om ursäkt för sitt agerande.

– Jag tycker att de borde be ryska folket först och främst om ursäkt. Det är den här provokationen. Det är den här situationen som man har skapat, säger han och anser att en av de saker man ska be om ursäkt för är Natos utvidgning.

– Det är helt och hållet mina egna åsikter, säger han till SR.

Går i taket

Centerledningen i Blekinge län går i taket efter Ali Kaders (C) utspel om Ukrainakriget.

–  I det hela så blir jag ju ganska bestört och vill ju verkligen poängtera att Centerpartiet i Blekinge tar fullständigt avstånd  från delar av det Ali Kader framför här, säger Centerns distriktsordförande i Blekinge, Magnus Larsson till SR.

Putin ska belastas

– Den ryska aggressiva invasionen av ett demokratiskt självständigt land kan ju aldrig lastas på någon annan än den person och det land som i det här fallet är Vladimir Putin och den ryska regimen som står för det, anser Magnus Larsson.

Hänger löst

Nu hänger Ali Kader (C) löst i Centern.

– Vi ser så pass allvarligt kring det här så jag kommer ju samla vår distriktsstyrelse här framöver och även den kommunkrets som är aktuell, så  får vi ta en diskussion, säger Centerordföranden.

– Frågan är ju om man kan representera Centerpartiet i officiella sammanhang om man inte delar de grundläggande värderingarna här kring frihet och demokrati och de bitarna som vi nu ser, så besvärligt som Ukraina har det.

Är mycket tveksam

– Utifrån det som har framkommit så är jag mycket tveksam, säger Blekingecenterns ordförande till SR.

Foto: Ali Kader, FB

Text: Redaktionen