JUST NU: Centerpartist anser att EU mobbar Putin och bör be om ursäkt

2022 03 29

– EU borde sluta mobba Putin och be honom om ursäkt.

Det anser Centerpartiets Ali Kader som är ordinarie ledamot i barn- och utbildningsnämnden i Sölvesborg, rapporterar BLT.

Anser Nato provocerar

Centerpartisten går till hårt angrepp mot EU – där Sverige ingår – och även mot Nato.

– Jag tycker det är fel av Nato som  provocerar genom att placera ut sina  militärbaser närmare och närmare, säger Ali Kader (C) till SR.

Övar i Östersjön

Centerpartisten anser inte att det passar sig att Nato övar i Sveriges närområde.

– Man tar hit Nato och övar i Östersjön, direkt nära Ryssland. Det är provokation, säger han.

Han menar även att EU kommunicerar på fel sätt med Rysslands brutala diktator.

Måste visa respekt

– Jag tycker att man ska prata diplomatiskt. Man pratar ju inte diplomati med Ryssland längre. Jag tror man gör det om man måste visa respekt, framhåller Centerns Ali Kader till Sveriges Radio Blekinge.

Skyller på USA och EU

BLT rapporterar att han på Facebook framhäver att kriget i Ukraina beror på att USA och EU har provocerat Vladimir Putin och till tidningen säger han att det är dags att EU slutar mobba Putin och istället ber honom om ursäkt.

Putin en ”stor man”

Han ger även uttryck för Putin bör behandlas på ett bättre sätt

– Putin behöver uppmärksamhet. Han behöver tas på allvar. Han måste känna att han är en stor man. Alltså han är farlig. Han har hotat Sverige, säger centerpolitikern.

Vill att EU ber om ursäkt

Nu anser centerpartisten att EU ska be om ursäkt för sitt agerande.

– Jag tycker att de borde be ryska folket först och främst om ursäkt. Det är den här provokationen. Det är den här situationen som man har skapat, säger han och anser att en av de saker man ska be om ursäkt för är Natos utvidgning.

– Det är helt och hållet mina egna åsikter, säger han till SR.

Går i taket

Centerledningen i Blekinge län går i taket efter Ali Kaders (C) utspel om Ukrainakriget.

–  I det hela så blir jag ju ganska bestört och vill ju verkligen poängtera att Centerpartiet i Blekinge tar fullständigt avstånd  från delar av det Ali Kader framför här, säger Centerns distriktsordförande i Blekinge, Magnus Larsson till SR.

Putin ska belastas

– Den ryska aggressiva invasionen av ett demokratiskt självständigt land kan ju aldrig lastas på någon annan än den person och det land som i det här fallet är Vladimir Putin och den ryska regimen som står för det, anser Magnus Larsson.

Hänger löst

Nu hänger Ali Kader (C) löst i Centern.

– Vi ser så pass allvarligt kring det här så jag kommer ju samla vår distriktsstyrelse här framöver och även den kommunkrets som är aktuell, så  får vi ta en diskussion, säger Centerordföranden.

– Frågan är ju om man kan representera Centerpartiet i officiella sammanhang om man inte delar de grundläggande värderingarna här kring frihet och demokrati och de bitarna som vi nu ser, så besvärligt som Ukraina har det.

Är mycket tveksam

– Utifrån det som har framkommit så är jag mycket tveksam, säger Blekingecenterns ordförande till SR.

Foto: Ali Kader, FB

Text: Redaktionen


Svenska turister i Spanien beordras – “stanna inomhus”

2024 07 13

Mängder med svenskar befinner sig just nu i Spanien.

Det är landet med absolut högst restryck bland svenska resenärer, enligt resebyråerna Ticket och Apollo.

Men nu beordras semesterfirare i just Spanien att inte lämna sina hotell om det inte är absolut nödvändigt.

Anledningen är att den spanska meteorologiska myndigheten AEMET har utfärdat orange varning – den näst högsta nivån i landet – för temperaturer som överstiger 40 grader.

– Det kommer att bli avsevärt höga temperaturer i stora delar av det södra och nordöstra landet, inre Mallorca och södra delen av centrala Kanarieöarna, framhåller väderinstitutet enligt Mirror.

– Temperaturerna tenderar att stiga i större delen av landet.

Värst idag

Orange varning gäller i bland annat Sevilla, Andalusien och Valencia.

Även gula varningar, den första varningsnivån, har utfärdats på flera spanska orter. 

Just fredagen väntas också bli den värsta dagen av allihop under den pågående värmeböljan och folk uppmanas att hålla vätskenivån i balans.

Varningen riktar sig till både turister och civilbefolkning. Ingen ska lämna sina hem om det inte är nödläge.

– Var förberedda. Vidta försiktighetsåtgärder och håll er uppdaterade med den senaste väderprognosen. Allvarliga skador på människor och egendom kan uppstå, särskilt för de som är utsatta eller befinner sig i utsatta områden, förklarar AEMET.

Gäller även turister i Grekland

Liknande uppmaningar kommer även i Grekland, också det ett av de absolut mest populära turistmålen bland svenskar.

Förra månaden tvingades landets största turistattraktion Akropolis akutstänga på grund av värmen.

Nu väntar man sig temperaturer på 42-43 grader och uppemot 45 grader i den näst största staden Thessaloniki. 

Röda korset har sållat sig till skaran som nu vänder sig direkt till alla som har planer på att åka till Sydeuropa i sommar.

– Värmeböljor blir allt vanligare och blir värre på grund av klimatförändringarna. Tyvärr har vi sett fall redan i år av den tragiska påverkan höga temperaturer kan ha på människors liv, säger William Spencer, produktchef för klimat och första hjälpen vid brittiska Röda korset, till Mirror.

Foto M. Vonk

Text: Redaktionen


TELIA: Skarp uppmaning till alla med router i hemmet

2024 07 13

Alla med en router i bostaden bör omedelbart vidta flera säkerhetsåtgärder.

Det hävdar teleoperatören Telia som flaggar för risken att bli direkt drabbad av kriminella som vill övervaka dig eller dirigera dig till skadliga webbplatser.

– Routern fungerar som gateway till ditt nätverk och enheterna som är anslutna till ditt hem. Utan tillräckligt bra skydd kan obehöriga ansluta sig, säger Ellen Cecilia Scheen, kommunikationschef på Telia, till Dagbladet.

Hon tillägger:

– Med rätt kunskap och skadliga avsikter kan de stjäla personlig information, övervaka din nätverkstrafik och vidta åtgärder som kan påverka dig och dina enheter.

Ändra lösenord om det är inte är gjort

Även Telenor varnar för samma sak.

Det spelar ingen roll om kommunikationen är krypterad, information om vilken server man är ansluten till syns ändå om man inte vidtar säkerhetsåtgärder.

– Har man kontroll över routern kan man dirigera ett offer till en till synes legitim webbplats som angriparen själv har kontroll över, säger Dag Eng från Telenor till tidningen.

De två operatörerna pekar ut ett av de vanligaste misstagen som gör att människor utsätts för angrepp via routern.

Man ändrar nämligen inte det lösenord som följer med routern när man köper den. Tillverkare använder ofta samma lösenord, som enkelt går att hitta online.

Minst 20 tecken

Och de som byter lösenord väljer ofta ett alldeles för svagt sådant.

– Längden på lösenord är avgörande, eftersom korta lösenord knäcks snabbare. Minst 20 tecken rekommenderas, men gärna längre. Lösenordet du ställer in på det trådlösa nätverket och lösenordet du ställer in på adminanvändaren på routern bör vara olika, säger Dag Eng.

Dessutom ska routern uppdateras kontinuerligt.

– Detta sker ofta automatiskt och är viktigt då uppdateringarna ofta innehåller korrigeringar för svagheter på routern och säkerhetsprotokoll som i sin tur ger mer säkerhet för dina enheter, framhåller Telia.

Finska Säpo: Vem som helst kan utnyttjas

Förra året gick Skyddspolisen, Finlands motsvarighet till Säkerhetspolisen, ut och uppmanade om samma sak. 

– En vanlig medborgare är knappast föremål för ryskt eller kinesiskt spionage, men vem som helst av oss kan bidra till att möjliggöra spionage på nätet, sade myndighetens chef Antti Pelttari på en pressträff vid tillfället.

Man gick samtidigt ut med sju konkreta åtgärder som är enkla att vidta för att skydda sitt trådlösa nätverket och sin router.

Läs mer här: Finska skyddspolisen – vidta åtgärder för att skydda din router

Foto: Compare Fibre

Text: Redaktionen