JUST NU: Centerpartist anser att EU mobbar Putin och bör be om ursäkt

2022 03 29

– EU borde sluta mobba Putin och be honom om ursäkt.

Det anser Centerpartiets Ali Kader som är ordinarie ledamot i barn- och utbildningsnämnden i Sölvesborg, rapporterar BLT.

Anser Nato provocerar

Centerpartisten går till hårt angrepp mot EU – där Sverige ingår – och även mot Nato.

– Jag tycker det är fel av Nato som  provocerar genom att placera ut sina  militärbaser närmare och närmare, säger Ali Kader (C) till SR.

Övar i Östersjön

Centerpartisten anser inte att det passar sig att Nato övar i Sveriges närområde.

– Man tar hit Nato och övar i Östersjön, direkt nära Ryssland. Det är provokation, säger han.

Han menar även att EU kommunicerar på fel sätt med Rysslands brutala diktator.

Måste visa respekt

– Jag tycker att man ska prata diplomatiskt. Man pratar ju inte diplomati med Ryssland längre. Jag tror man gör det om man måste visa respekt, framhåller Centerns Ali Kader till Sveriges Radio Blekinge.

Skyller på USA och EU

BLT rapporterar att han på Facebook framhäver att kriget i Ukraina beror på att USA och EU har provocerat Vladimir Putin och till tidningen säger han att det är dags att EU slutar mobba Putin och istället ber honom om ursäkt.

Putin en ”stor man”

Han ger även uttryck för Putin bör behandlas på ett bättre sätt

– Putin behöver uppmärksamhet. Han behöver tas på allvar. Han måste känna att han är en stor man. Alltså han är farlig. Han har hotat Sverige, säger centerpolitikern.

Vill att EU ber om ursäkt

Nu anser centerpartisten att EU ska be om ursäkt för sitt agerande.

– Jag tycker att de borde be ryska folket först och främst om ursäkt. Det är den här provokationen. Det är den här situationen som man har skapat, säger han och anser att en av de saker man ska be om ursäkt för är Natos utvidgning.

– Det är helt och hållet mina egna åsikter, säger han till SR.

Går i taket

Centerledningen i Blekinge län går i taket efter Ali Kaders (C) utspel om Ukrainakriget.

–  I det hela så blir jag ju ganska bestört och vill ju verkligen poängtera att Centerpartiet i Blekinge tar fullständigt avstånd  från delar av det Ali Kader framför här, säger Centerns distriktsordförande i Blekinge, Magnus Larsson till SR.

Putin ska belastas

– Den ryska aggressiva invasionen av ett demokratiskt självständigt land kan ju aldrig lastas på någon annan än den person och det land som i det här fallet är Vladimir Putin och den ryska regimen som står för det, anser Magnus Larsson.

Hänger löst

Nu hänger Ali Kader (C) löst i Centern.

– Vi ser så pass allvarligt kring det här så jag kommer ju samla vår distriktsstyrelse här framöver och även den kommunkrets som är aktuell, så  får vi ta en diskussion, säger Centerordföranden.

– Frågan är ju om man kan representera Centerpartiet i officiella sammanhang om man inte delar de grundläggande värderingarna här kring frihet och demokrati och de bitarna som vi nu ser, så besvärligt som Ukraina har det.

Är mycket tveksam

– Utifrån det som har framkommit så är jag mycket tveksam, säger Blekingecenterns ordförande till SR.

Foto: Ali Kader, FB

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen


Dryck på Systembolaget förbjuds – “det här är helt galet”

2023 12 08

För två år sedan startade produktionen av ett nytt vin utanför Växjö.

Och för knappt ett halvår sedan beslöt Systembolaget att ta in den nya produkten i sitt sortiment så att hela svenska folket skulle få möjlighet att köpa drycken.

Men nu är det stopp.

Livsmedelsverket förbjuder vinprodukten, rapporterar SVT Småland.

– Det här är helt galet. En mardröm. Jag riskerar att bli bankrutt, säger den förtvivlade vintillverkaren Shahram Soltani till tv-kanalen.

Blir vinäger

Produkten det handlar om är ett persiskt vin vars druvor importeras frysta från det traditionella vinområdet Shiraz i Iran.

Shahram Soltani är mitt uppe i tillverkningen när Livsmedelsverket plötsligt sätter totalstopp för planerna – på grund av att druvorna importerats från ett land utanför EU:s gränser.

Vinet får inte ens lov att tillverkas färdigt i väntan på respons på en överklagan, och även om domstolen ger grönt ljus kommer druvorna ha förvandlats till vinäger och Shahram Soltani ha förlorat uppemot fyra miljoner kronor vid det laget.

Stoppar även namnet

När Systembolaget tog in produkten i somras påtalade handläggaren att det formellt inte får lov att kallas “vin”, just eftersom druvorna importerats frysta.

Det fick därför istället namnet "fruktvin" och “alkoholhaltig dryck från druvor” – namn som tillåts enligt EU.

Livsmedelsverket gör dock en annan bedömning och stoppar även namnet. Shahram Soltani får inte göra andra drycker” på “samma sätt som vin” av de druvor han hämtat in från Iran.

– För en alkoholhaltig dryck gjord på vindruvor får inte kallas något annat än vin, säger Livsmedelsverkets enhetschef Karin Cerenius till tv-kanalen och påpekar att “fruktvin” ska göras på andra frukter.

"Unikt och viktigt"

När Sharam Soltani började sin vinproduktion beskrevs projektet som “unikt och viktigt” av en vinexpert, enligt Sveriges Radio.

Detta med tanke på att det är totalförbjudet att göra vin och annan alkohol i Iran – men inte att odla druvor.

– Det är inte den islamiska regeringen som ger mig problem, det är den svenska byråkratin, sade dock Shahram Soltani till matbloggen Godare tidigare i år.

Alkoholförbudet infördes efter den islamiska revolutionen 1979, men den persiska vinkulturen är egentligen minst 7 500 år gammal.

– Jag vågar nog påstå att detta är ytterst unikt, det är kulturhistoria vi pratar om också, sade vinexperten Michael Jamais till radiokanalen i somras.

Foto: Systembolaget

Text: Redaktionen