Centern vaknar till fem i tolv – Radar upp fördelar med hyresförslaget

2021 06 04

Bra för ungdomarna, minskad svarthandel, fler hyreslägenheter och bättre rörlighet på bostadsmarknaden.

Det finns en mängd fördelar med friare hyressättning anser Centerpartiet som nu går ut och applåderar den uppmärksammade utredningen om Sveriges regler för hyreslägenheter som presenterades idag.

– Det här är den utredning som beställdes av januariavtalet, fri hyressättning på nyproduktion – inte marknadshyror, säger Ola Johansson, C:s bostadspolitiska talesperson.

Utredningen som ligger grund för det väntade förslaget går i princip ut på att ägaren själv kan sätta hyresnivån för hyreslägenheter som byggs efter 1 juli 2022, så länge hyran inte väsentligt överstiger liknande lägenheters hyra.

ANALYS

I sista minuten har nu Centerpartiet vaknat till och insett att man måste argumentera för varför man vill ha friare hyressättning för nyproducerade lägenheter. Vänsterpartiet med partiledare Nooshi Dadgostar i spetsen har varit oerhört framgångsrika i sin kampanj mot förslaget som de kallar för marknadshyror – och jag är benägen att ge båda benämningarna grönt ljus.

◾Det är friare hyressättning för nyproducerade lägenheter. Det är inte marknadshyror.

◾Men det är definitivt mer marknadshyra än vad det var innan och har man man kampanjat så framgångsrikt i V att media numera gärna skriver marknadshyror ja då får väl nästan de som vill ha detta förslag skylla sig själva. Man kan inte nonchalant vakna till fem i 12 och tro att man kan vinna debatten.

Dessutom visar studier i Finland att en friare hyressättning leder till höjda hyror.

[yop_poll id="161"]