Centern tvärvänder – överger Annie Lööf-linje

2023 03 03

Centerpartiet vill göra en vänstersväng.

Traditionella vänsterfrågor som klassklyftor och välfärd ska prioriteras högt.

Nyliberalismen, som präglat partiet under Annie Lööfs styre, ska suddas ut.

Det meddelar nytillträdde partiledaren Muharrem Demirok i en intervju med DN.

– Vi ska vara ett parti som mer pratar om välfärden och sociala frågor. Vi behöver vara öppna och ärliga med att vi har talat för lite om de här frågorna. Vår analys av samhället har inte riktigt hållit. Det är inte ytterligare ett Rut-avdrag vi behöver, säger han.

Ingen nyliberal rörelse

Demirok framhåller att Centern måste tvätta bort den nyliberala stämpeln som partiet fått under elva år med Annie Lööf.

Centerpartiet har ofta förespråkat långtgående marknadsliberala lösningar. På den ekonomiska skalan är C antagligen det parti som ligger mest till höger.

– Det är klart att vi har haft en sådan stämpel på oss och vi har inte ansträngt oss tillräckligt för att tvätta bort den stämpeln. Som parti måste vi röra oss i en mer socialliberal riktning, för det är de frågorna vi behöver ha svar på i dag. Vi gör en resa som parti här, säger Muharrem Demirok till DN.

Vänstern ska inte få ensamrätt

Centerpartiets förflyttning kommer inte nödvändigtvis innebära att partiet krokar arm med Socialdemokraterna.

Det betonar partiledare Demirok.

–  Världen är för komplicerad för att dela upp i höger och vänster. Däremot tror jag att vi i många delar kan dela problemformuleringen med S. Jag tror dock inte att vi ska ge vänstern och S ensamrätt på begrepp som välfärd, rättvisa eller solidaritet. Vi har krupit undan alldeles för mycket från det där och varit rädda för de begreppen, säger han till DN.

Lågt förtroende

Centerpartiet kan behöva en nystart.

Partiet har tappat i opinionen sedan valet.

Förtroendet för Muharrem Demirok är ännu lägre än väljarstödet. 

En tidigare undersökning från Novus visar att Demiroks förtroendesiffra ligger på omkring 3 procent, den lägsta siffran som opinionsinstitutet någonsin uppmätt.

– Jag har varit på posten i drygt 2,5 veckor och kommit in i en situation där partiet har en resa att göra, sa Demirok till Ekot i en kommentar till den låga siffran.  

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet resp Centerpartiet

Text: Redaktionen