Centern föreslår ny partiledare

2023 01 11

Muharrem Demirok föreslås bli ny partiledare för Centerpartiet.

Det meddelar Centerns valberedning på en pressträff.

– I Muharrem ser vi en trygg person. Han står stadigt i alla typer av situationer, han är van att leda andra och är van att få andra med sig, säger valberedningens ordförande Jan Andersson och tillägger:

– Muharrem är öppen och lyssnande i sitt ledarskap. Han har en ideologiskt kompass, kan samla hela partiet och kan locka väljare över hela landet. Valberedningen är övertygade om att Muharrem kan leda Centerpartiet till valframgångar.

Daniel Bäckström – som tillsammans med Muharrem Demirok och Elisabeth Thand Ringqvist har kandiderat till partiledarposten –  föreslås bli Centerpartiets första vice ordförande.

Ulrika Liljeberg, riksdagsledamot från Dalarna och Centerns rättspolitiska talesperson, föreslås bli partiets andra vice ordförande.

Den 2 februari ska Centerpartiet hålla en extrainsatt partistämma. Då ska en ny partiledare väljas.

”En tuff resa”

På pressträffen kommenterar Muharrem Demirok nomineringen.

– Det är en stor dag för mig. Jag står ödmjuk inför det förslaget som valberedningen har presenterat, men jag känner mig också redo och motiverad om medlemmarna visar mig förtroende.

– Det har varit en lång process. Partiledarturnén har pågått sedan oktober, fortsätter Demirok och tillägger:

– Men för mig har det även varit en tuff och personlig resa. Jag har fått möta händelser som ligger långt tillbaka i mitt eget liv. Men framför allt så har det varit en väldigt givande resa. Under resans gång har det sakta men säkert vuxit fram en bild över de utmaningar som Centerpartiet och Sverige står inför.

Två fall av misshandel

Under C-kandidaternas partiledarturné har det framkommit att Muharrem Demirok dömdes för två fall av misshandel på 90-talet. Något som han själv har uttalat sig om.

– Det är två händelser som påverkat mig och som jag dolt bakom en mur av skam, skuld och ånger. Händelser som präglat vem jag är och vem jag vill vara, skrev han i ett inlägg på Facebook.

Han tillade:

Jag hoppas att medlemmarna kommer kunna se mig för den jag är idag och min politiska gärning. Inte utifrån två misstag jag gjorde när jag var yngre.

Fakta Muharrem Demirok

- Född: 1976 i Huddinge, Stockholms län.

- Bor: I Linköping med Sara, våra tre barn samt vår hund Allan.

- Utbildning: Kandidatexamen i statsvetenskap, Linköpings universitet

- Riksdagsledamot och utbildningspolitisk talesperson. Ledamot i partistyrelsen samt i Centerpartiets verkställande utskott.

- Tidigare uppdrag: Kommunalråd i Linköping, ordförande i Centerpartiets kommunala sektion fram till 2022.

- Övrig erfarenhet: Ordförande för Åtvidabergs FF, egenföretagare samt styrelseledamot i diverse bolag och föreningar.

- Föreslås att ta över som ny partiordförande i Centerpartiet

Källa: Centerpartiet

Text: Redaktionen