Centern föreslår ny partiledare

2023 01 11

Muharrem Demirok föreslås bli ny partiledare för Centerpartiet.

Det meddelar Centerns valberedning på en pressträff.

– I Muharrem ser vi en trygg person. Han står stadigt i alla typer av situationer, han är van att leda andra och är van att få andra med sig, säger valberedningens ordförande Jan Andersson och tillägger:

– Muharrem är öppen och lyssnande i sitt ledarskap. Han har en ideologiskt kompass, kan samla hela partiet och kan locka väljare över hela landet. Valberedningen är övertygade om att Muharrem kan leda Centerpartiet till valframgångar.

Daniel Bäckström – som tillsammans med Muharrem Demirok och Elisabeth Thand Ringqvist har kandiderat till partiledarposten –  föreslås bli Centerpartiets första vice ordförande.

Ulrika Liljeberg, riksdagsledamot från Dalarna och Centerns rättspolitiska talesperson, föreslås bli partiets andra vice ordförande.

Den 2 februari ska Centerpartiet hålla en extrainsatt partistämma. Då ska en ny partiledare väljas.

”En tuff resa”

På pressträffen kommenterar Muharrem Demirok nomineringen.

– Det är en stor dag för mig. Jag står ödmjuk inför det förslaget som valberedningen har presenterat, men jag känner mig också redo och motiverad om medlemmarna visar mig förtroende.

– Det har varit en lång process. Partiledarturnén har pågått sedan oktober, fortsätter Demirok och tillägger:

– Men för mig har det även varit en tuff och personlig resa. Jag har fått möta händelser som ligger långt tillbaka i mitt eget liv. Men framför allt så har det varit en väldigt givande resa. Under resans gång har det sakta men säkert vuxit fram en bild över de utmaningar som Centerpartiet och Sverige står inför.

Två fall av misshandel

Under C-kandidaternas partiledarturné har det framkommit att Muharrem Demirok dömdes för två fall av misshandel på 90-talet. Något som han själv har uttalat sig om.

– Det är två händelser som påverkat mig och som jag dolt bakom en mur av skam, skuld och ånger. Händelser som präglat vem jag är och vem jag vill vara, skrev han i ett inlägg på Facebook.

Han tillade:

Jag hoppas att medlemmarna kommer kunna se mig för den jag är idag och min politiska gärning. Inte utifrån två misstag jag gjorde när jag var yngre.

Fakta Muharrem Demirok

- Född: 1976 i Huddinge, Stockholms län.

- Bor: I Linköping med Sara, våra tre barn samt vår hund Allan.

- Utbildning: Kandidatexamen i statsvetenskap, Linköpings universitet

- Riksdagsledamot och utbildningspolitisk talesperson. Ledamot i partistyrelsen samt i Centerpartiets verkställande utskott.

- Tidigare uppdrag: Kommunalråd i Linköping, ordförande i Centerpartiets kommunala sektion fram till 2022.

- Övrig erfarenhet: Ordförande för Åtvidabergs FF, egenföretagare samt styrelseledamot i diverse bolag och föreningar.

- Föreslås att ta över som ny partiordförande i Centerpartiet

Källa: Centerpartiet

Text: Redaktionen


Råttkaos väntas i svensk stad på torsdag – “Kommer vara påtagligt”

2024 04 14

En kommande strejk kan vara på väg att ställa till det rejält i Skåne.

Det handlar om fackförbundet Kommunals krav på SKR om förbättringar gällande bland annat lönevillkor och regler för dygnsvila.

På torsdag nästa vecka lär medlemmarna gå ut i strejk.

Det handlar om över 5 000 medlemmar på 750 arbetsplatser runt om i landet.

Fruktar kaos

Strejken berör flera olika områden.

Bland annat renhållningsarbetare, där nästan alla renhållningsarbetare i Lund ingår i varslet.

Därför fruktar nu staden råttkaos och överfulla soptunnor i och med strejken.

Det rapporterar TV4.

“Kommer bli påtagligt”

Andra yrkesgrupper som berörs är bland annat lokalvårdare och måltidspersonal.

Just renhållningsarbetarnas deltagande i strejken väntas leda till obehagliga utmaningar.

– Det kommer ju att bli överfulla tunnor. Vi ser råttor varje dag, så det är något som kommer att bli påtagligt om det blir strejk, säger Nicklas Kryger som arbetar med saken i staden, till TV4.

Har krävt ordning

Fackförbundet kommunal framhåller att strejken kommer att utbryta om parterna inte kommer överens.

– Kommunal har i årets avtalsförhandlingar bland annat krävt ordning och reda i löneprocesserna, där Kommunal menar att ett skriftlighetskrav vid lönesättning och utbetalning av ny lön i tid, borde vara rena hygienfaktorer i Sveriges största kollektivavtal. Vilket motparten inte velat tillmötesgå, förklarar fackförbundet.

– Kommunal har även krävt att ett helhetsgrepp tas för att skapa hållbara arbetstider, samt förbättringar i dygnsviloregleringarna för bland annat räddningstjänst och LSS-verksamhet. Villkor som motparten i stället vill försämra.  

“Rimliga krav”

Vidare menar man att det inte rör sig om någonting taget ur luften.

– Medlemmarna i Kommunal kräver inga fantasier. Vi har haft rimliga krav. I en svår ekonomisk tid tar vi ansvar för att få ner inflationen och inte bära in yrkanden som är kostnadsdrivande. SKR och Sobona har ändå inte kunnat gå oss till mötes, säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal.

Foto: J. Cotten

Text: Redaktionen


“På väg mot tredje världskrig” – varnar hela världen

2024 04 15

Sent på söndagskvällen samlades FN:s säkerhetsråd i ett krismöte.

Natten till söndagen gick Iran till attack.

Hundratals drönare och robotar avfyrades mot Israel som ett svar på landets attack mot det iranska konsulatet i Damaskus.

Nu varnar Israel för tredje världskriget.

– Iran måste stoppas innan de driver världen till en punkt utan återvändo, till ett regionalt krig som kan eskalera till ett världskrig, säger den israeliska FN-ambassadören Gillad Erdan till säkerhetsrådet enligt CNN.

"Precis som Adolf Hitler"

FN-ambassadören fortsatte med att varna för att den iranska regimen söker ett världsherravälde genom att “exportera sin radikala revolution över hela världen”.

– Åtgärder måste vidtas nu, inte för Israels skull, inte för regionen skull utan för världens skull. Stoppa Iran idag.

– Igår kväll bevittnade världen en aldrig tidigare skådad eskalering som fungerar som det tydligaste beviset för vad som händer när det inte lyssnas på varningar, säger Gilad Erdan enligt Al Jazeera och tillägger:

– Den islamiska regimen idag skiljer sig inte från Tredje riket, och [Ayatollah] Khamenei skiljer sig inte från Adolf Hitler.

Hävdar självförsvar

Iran själva menar att drönarattacken mot Israel var i linje med den rätt till självförsvar som beskrivs i artikel 51 i FN:s stadgar och som erkänns av internationell lag.

– Slutsatsen drogs att åtgärden var nödvändig och proportionerlig, säger Irans FN:s ambassadör Amir Saeid Iravani och menar att operationen enbart riktade in sig på “militära mål”.

– Iran försöker aldrig bidra till spridning av konflikten i regionen, och inte heller till att eskalera eller sprida spänningen till hela regionen, säger Iravani.

FN: På väg mot "fullskaligt krig"

Redan i fredags varnade USA för att Iran skulle slå till mot Israel i helgen som svar på attacken i Damaskus.

Under anfallet fick Israel hjälp av den amerikanska militären för att skjuta ned de iranska drönarna.

Hur eller om Israel kommer svara är fortfarande oklart.

Iran påstår själva att man “inte har någon avsikt att inleda en konflikt med USA i regionen” men varnar samtidigt för att använda “sin rätt att svara proportionerligt” om USA inleder en militär operation mot “Iran, dess medborgare eller dess säkerhet”.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres sade under samma möte att Mellanöstern är på väg mot ett “fullskaligt krig”.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen