Carl Bildt i uppmärksammat uttalande om Taiwan

2023 04 12

EU bör inte stödja ett självständigt Taiwan.

Den slutsatsen drar tidigare stats- och utrikesminister Carl Bildt.

Bildt anser att EU bör hålla fast vid synen om ”Ett Kina”.

– EU-synen på Taiwan-frågan måste vara att vi håller fast om idén om ”Ett Kina”, och följaktligen inte stödjer Taiwans oberoende. Men varje lösning på frågan måste vara fredlig och vi måste resolut motsätta oss all kinesiska användning av våld, skriver han i ett inlägg på Twitter. 

Avvägning för EU

Frankrikes president Emmanuel Macron har även uttalat sig om hur EU bör agera gällande Taiwan. 

Macron besökte nyligen Kina. Där träffade han den kinesiska diktatorn Xi Jinping.

Efter mötet betonade presidenten att EU inte bör välja sida i konflikten, där stormakterna Kina och USA står på varsin sida.

Peking vill att Taiwan ska ”återförenas” med det kinesiska fastlandet och har inte uteslutit att använda militära medel för att uppnå detta.  Washington har å sin sida framhållit att man är redo att stödja och försvara Taiwan militärt.

– Den stora risken som Europa står inför är att vi fastnar i konflikter som inte är våra. Vi får inte trassla in oss i världslig oreda, sa Macron efter mötet med Xi Jinping.

Ett uttalande som väckt starka reaktioner.

Kritiker menar att EU bör ställa sig på USA:s sida i konflikten och pekar på att Washington stöder europeiska Ukraina i kriget mot Ryssland.

Stor militärövning

Endast några timmar efter att Macrons flygplan lyfte från Kina inledde diktaturen storskaliga militärövningar runt om Taiwan.

Övningarna var ett svar på den taiwanesiske presidenten Tsai Ing-Wens tio-dagars diplomatiska turné i centralamerikanska länder.

Under sin resa träffade Tsai Ing-Wen bland annat den republikanske talmannen Kevin McCarthy.

Vill isolera ön 

Peking har vid upprepade tillfällen hotat att invadera Taiwan de senaste åren.

Samtidigt bedriver Kina en hårdför utrikespolitik som syftar till att isolera den demokratiska ön genom att tvinga andra länder att erkänna den som en del av "Ett Kina".

Peking kräver därför att länder avsäger sig formella förbindelser med regeringen i Taipei.  

Taiwan har formellt aldrig förklarat sig självständigt från fastlandet, men är i princip en självständig stat med egen valuta och ett eget politiskt system.

Foto: Riksdagen resp President of Russia

Text: Redaktionen