C vill värva toppnamn från L

2021 07 08

Centerpartiet har inför valet 2022 försökt värva ett av Liberalernas tyngsta och mest seniora toppnamn.

Ekot rapporterar att Liberalernas riksdagsledamot Christer Nylander har varit föremål för ett värvningsförsök av representanter från Centern. Budet till Nylander (L) har varit att stå på Centerns riksdagslista för valdistriktet Skåne norra och östra och centerpartisterna har hoppats på att Nylander skulle ställa upp i medlemsomröstningen inför att Centerns valsedlar ska fastställas.

Lång meritlista

Christer Nylander har varit negativ till Liberalernas beslut att säga ja till att ingå i ett regeringsunderlag med SD och som även blir beroende av SD. Nylander är mycket populär inom L:s vänsterliberala falang och är ett av L:s tyngsta namn med bland annat följande meriter:

◾Riksdagsledamot ända sedan 2002

◾Gruppledare för L i riksdagen 2016-2019

◾Fick flest kryss på L:s valsedel i Skåne län norra-östra 2018 och blev personkryssad med 7,24 %

◾Nuvarande ordförande i Kulturutskottet

◾Ledamot i Finansutskottet, Utbildningsutskottet, Arbetsmarknadsutskottet, Näringsutskottet

Nylander har avböjt Centerns invit, rapporterar Ekot.

ANALYS

Bara det faktum att Centern närmar sig Christer Nylander (L) och försöker få över honom till Centerpartiet visar att Centerns strategi går ut på att locka över liberala väljare. Den senaste stora SCB-mätningen från maj 2021 gav Centern 9,5 % vilket skulle vara Centerns bästa valresultat på 33 år samtidigt som Liberalerna är nere på rekordlåga nivåer.

Liberalerna lever farligt och L-väljare som är positiva till en traditionell borgerlig politik med fokus på lägre skatter och satsningar på företagande men som även är negativa till samverkan med SD ser sannolikt Centern som ett intressant alternativ.

Just nu pågår partiernas arbete med att spika sina valsedlar och det pågår ett slags rävspel där kandidater försöker placera sig så högt upp på valsedlarna som möjligt – samt uppenbarligen även försöker värva från andra partier.

[yop_poll id="333"]