Butiker tvingas ta bort kött från hyllorna

2021 11 07

Flera livsmedelsbutiker i Örebro känner sig nu tvingade att ta bort stora mängder kött från butikshyllorna.

– Det är jättefrustrerande, säger ICA-handlaren Patrik Malmberg till SVT.

På vanliga öppettider

Orsaken är att butikerna drabbats av omfattande stölder inne i butikerna på vanliga öppettider. Det kan handla om flera tusen kronor vid ett enskilt tillfälle.

Får jaga tjuvar

– Det är jättefrustrerande, vi vill lägga tid och energi på att vara en bra butik och göra våra kunder nöjda. Men nu får vi jaga tjuvar istället och det är inte alls kul, säger Patrik Malmberg, ICA-handlare på Ekershallen, till SVT.

Inte för egen konsumtion

Han berättar om hur folk kan komma in i affären och gå fram och totalt rensa hyllor på kött men även fisk och han misstänker att det inte handlar om egen konsumtion.

– Vi vet inte exakt vart det tar vägen, säger han till SVT.

Polisen i Polisregion Bergslagen misstänker att varor säljs vidare till andra företag som i sin tur för ut varorna på marknaden.

Får kontakta personalen

För att hantera problemen med butikstjuvarna känner sig flera butiker helt enkelt tvingade att ta bort kött från hyllorna och bara ha några fåtal paket ute i butiken. Vill kunderna ha mer får de kontakta personalen.

Så illa är det just nu

– Här ser vi en tom köttdisk. För vi kan inte ha köttet ute i butiken. Vi fyller på något enstaka paket i stöten och sen får kunderna säga till om de vill ha mer. Så illa är det just nu tyvärr, säger ICA-handlaren Patrik Malmberg till SVT.

ANALYS

Stölderna resulterar i en rad problem varav förlorade intäkter kanske är det som är enklast att mäta men otrygg arbetsmiljö för butikspersonalen är en annan påtaglig och negativ följdeffekt. Butikerna vittnar om bra samarbete med polisen som engagerat sig i frågan men det är förfärligt att man inte ens ska kunna ha matvaror ute i butikerna utan att drabbas av stölder.

Forskning viktig i kampen mot brottsligheten

Inom politiken har forskning och innovation blivit en viktig fråga och det finns till och med en forskningsminister i form av Matilda Ernkrans (S). Hennes formella titel är minister för högre utbildning och forskning.

Just forskning, innovation och uppfinningar blir allt mer kopplat till kampen mot brottsligheten. En intressant fråga är om man kan komma på olika uppfinningar och innovationer för att mer effektivt än i dag motverka stölder i butiker.

Internationellt problem

Kött- och fiskstölderna är exempel på väldigt konkreta och handfasta problem som är lätt för allmänheten att se framför sig rent visuellt. Och problemet finns även globalt så kanske finns det redan effektiva lösningar i andra länder.

Kampen mot brottsligheten är ofta en kamp där uppfinningar och tekniska framsteg bidrar med många viktiga metoder. Kameraövervakning är ett bra exempel.

Foto: Ica-gruppen, Jessica Gow

[yop_poll id="864"]

Kontantlarm i Sverige – flera problem

2023 12 02

Hallands länsstyrelse larmar nu om att det blir allt svårare att klara sig med kontanter.

Det råder fortsatt stor debatt i Sverige angående de olika betalningssätten.

Vissa menar att vi borde anpassa samhället mer ut efter digitala betalmetoder, medan andra menar att det är viktigt att värna om kontanternas roll.

Nu slår länsstyrelsen i Halland larm om att det blir allt svårare att överhuvudtaget klara sig med kontanter.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Flera problem

Det är i en årlig rapport som länsstyrelsen lyfter fram situationen.

Uttagningsautomater tas bort, eller placeras i gallerior med begränsade öppettider.

Samtidigt lyfter man fram Falkenberg som ett exempel, där ingen bank längre hanterar fysiska pengar.

“Det skapar problem”

I rapporten nämner man att den som inte har tillgång till digitala betaltjänster som Swish och BankID kommer att få det svårt.

– Utvecklingen mot en mer digital betalningsmarknad skapar problem för personer som av olika skäl inte har möjlighet att använda digitala betalningssätt. För att kunna göra en betalning via Swish krävs det tillgång till ett betalkonto och BankID, vilket många inte har idag, framhåller länsstyrelsen Halland.

Vardagen blir svårare

Ingvor Johansson, som leder bevakningen av grundläggande betaltjänster i länet, är orolig.

– Personer som inte har tillgång till dessa tjänster får svårare att hantera sin vardag. Det kan handla om att man får svårt att göra en räkningsbetalning, viktiga inköp, resa kollektivt eller betala för parkering. säger hon.

Även i Sundsvall

Hon fortsätter med att förklara att vissa grupper lätt kan hamna i utanförskap på grund av den rådande situationen.

– De som inte vill eller kan använda digitala betalningar, kanske för att de är rädda och ovana vid tekniken, har dålig uppkoppling eller har olika funktionsnedsättningar som försämrad syn och motorik, menar hon.

– De hamnar i ett utanförskap och förlorar delaktighet i samhället.

Foto: Riksbanken

Text: Redaktionen


Godissort pekas ut – har oväntade hälsoeffekter

2023 12 03

Experter lyfter nu fram surt godis som ett oväntat hjälpmedel.

Godis är som bekant mycket populärt i Sverige och vanligt förekommande i många hushåll på helgerna.

Många försöker dra ner på konsumtionen och välja nyttigare alternativ.

Nu pekar dock experter ut en särskild godissort som har speciella egenskaper.

Det rapporterar USA Today.

Oväntade hälsoeffekter

I en video som cirkulerar på sociala medier förklarar en kvinna att hon fått råd av sin psykolog att äta surt godis när hon känner att en ångestattack kan vara på gång.

Det har debatterats kraftigt och nu uttalar sig Catherine del Toro, som är expert på mental ohälsa, om saken.

– Det finns definitivt sanning och vetenskap bakom att äta surt eller starkt godis för att lindra ångest och panikattacker, säger hon.

Fokuserar på nuet

Del Toro förklarar att när vi äter väldigt surt godis så lättar det på ångest eftersom det distraherar hjärnan och ger oss någonting annat att fokusera på.

– När du äter något surt eller starkt, främjar du en teknik som uppmuntrar dig att fokusera på nuet, stoppar spiralen av rädsla och kommunicerar till din hjärna att du inte är i verklig fara, vilket gör att panikattacken saktar ner i intensitet och slutligen kan upphöra, säger hon.

Inte allt

Vidare förklaras dock att surt godis förstås inte är något fullständigt svar på ångestattacker, utan ett “terapitrick” som kan fungera vid enskilda tillfällen.

Vid långvariga och ihållande ångestproblem som påverkar vardagen handlar rekommendationen istället om att uppsöka hjälp.

Finns olika behandlingar

Vid sådana problem finns det olika behandlingar som kan hjälpa, däribland psykologisk behandling eller med hjälp av läkemedel.

– Det som fungerar för en person kanske inte funkar för en annan. Därför är det viktigt att du får hjälp som är anpassad efter vad du behöver, framhåller Vårdguiden 1177.

– Den du träffar kan hjälpa dig vidare till annan hjälp om ni tillsammans kommer överens om att det behövs.

Foto: A. Jostelius

Text: Redaktionen