Butiker tvingas ta bort kött från hyllorna

2021 11 07

Flera livsmedelsbutiker i Örebro känner sig nu tvingade att ta bort stora mängder kött från butikshyllorna.

– Det är jättefrustrerande, säger ICA-handlaren Patrik Malmberg till SVT.

På vanliga öppettider

Orsaken är att butikerna drabbats av omfattande stölder inne i butikerna på vanliga öppettider. Det kan handla om flera tusen kronor vid ett enskilt tillfälle.

Får jaga tjuvar

– Det är jättefrustrerande, vi vill lägga tid och energi på att vara en bra butik och göra våra kunder nöjda. Men nu får vi jaga tjuvar istället och det är inte alls kul, säger Patrik Malmberg, ICA-handlare på Ekershallen, till SVT.

Inte för egen konsumtion

Han berättar om hur folk kan komma in i affären och gå fram och totalt rensa hyllor på kött men även fisk och han misstänker att det inte handlar om egen konsumtion.

– Vi vet inte exakt vart det tar vägen, säger han till SVT.

Polisen i Polisregion Bergslagen misstänker att varor säljs vidare till andra företag som i sin tur för ut varorna på marknaden.

Får kontakta personalen

För att hantera problemen med butikstjuvarna känner sig flera butiker helt enkelt tvingade att ta bort kött från hyllorna och bara ha några fåtal paket ute i butiken. Vill kunderna ha mer får de kontakta personalen.

Så illa är det just nu

– Här ser vi en tom köttdisk. För vi kan inte ha köttet ute i butiken. Vi fyller på något enstaka paket i stöten och sen får kunderna säga till om de vill ha mer. Så illa är det just nu tyvärr, säger ICA-handlaren Patrik Malmberg till SVT.

ANALYS

Stölderna resulterar i en rad problem varav förlorade intäkter kanske är det som är enklast att mäta men otrygg arbetsmiljö för butikspersonalen är en annan påtaglig och negativ följdeffekt. Butikerna vittnar om bra samarbete med polisen som engagerat sig i frågan men det är förfärligt att man inte ens ska kunna ha matvaror ute i butikerna utan att drabbas av stölder.

Forskning viktig i kampen mot brottsligheten

Inom politiken har forskning och innovation blivit en viktig fråga och det finns till och med en forskningsminister i form av Matilda Ernkrans (S). Hennes formella titel är minister för högre utbildning och forskning.

Just forskning, innovation och uppfinningar blir allt mer kopplat till kampen mot brottsligheten. En intressant fråga är om man kan komma på olika uppfinningar och innovationer för att mer effektivt än i dag motverka stölder i butiker.

Internationellt problem

Kött- och fiskstölderna är exempel på väldigt konkreta och handfasta problem som är lätt för allmänheten att se framför sig rent visuellt. Och problemet finns även globalt så kanske finns det redan effektiva lösningar i andra länder.

Kampen mot brottsligheten är ofta en kamp där uppfinningar och tekniska framsteg bidrar med många viktiga metoder. Kameraövervakning är ett bra exempel.

Foto: Ica-gruppen, Jessica Gow

[yop_poll id="864"]