Butiker tvingas ta bort kött från hyllorna

2021 11 07

Flera livsmedelsbutiker i Örebro känner sig nu tvingade att ta bort stora mängder kött från butikshyllorna.

– Det är jättefrustrerande, säger ICA-handlaren Patrik Malmberg till SVT.

På vanliga öppettider

Orsaken är att butikerna drabbats av omfattande stölder inne i butikerna på vanliga öppettider. Det kan handla om flera tusen kronor vid ett enskilt tillfälle.

Får jaga tjuvar

– Det är jättefrustrerande, vi vill lägga tid och energi på att vara en bra butik och göra våra kunder nöjda. Men nu får vi jaga tjuvar istället och det är inte alls kul, säger Patrik Malmberg, ICA-handlare på Ekershallen, till SVT.

Inte för egen konsumtion

Han berättar om hur folk kan komma in i affären och gå fram och totalt rensa hyllor på kött men även fisk och han misstänker att det inte handlar om egen konsumtion.

– Vi vet inte exakt vart det tar vägen, säger han till SVT.

Polisen i Polisregion Bergslagen misstänker att varor säljs vidare till andra företag som i sin tur för ut varorna på marknaden.

Får kontakta personalen

För att hantera problemen med butikstjuvarna känner sig flera butiker helt enkelt tvingade att ta bort kött från hyllorna och bara ha några fåtal paket ute i butiken. Vill kunderna ha mer får de kontakta personalen.

Så illa är det just nu

– Här ser vi en tom köttdisk. För vi kan inte ha köttet ute i butiken. Vi fyller på något enstaka paket i stöten och sen får kunderna säga till om de vill ha mer. Så illa är det just nu tyvärr, säger ICA-handlaren Patrik Malmberg till SVT.

ANALYS

Stölderna resulterar i en rad problem varav förlorade intäkter kanske är det som är enklast att mäta men otrygg arbetsmiljö för butikspersonalen är en annan påtaglig och negativ följdeffekt. Butikerna vittnar om bra samarbete med polisen som engagerat sig i frågan men det är förfärligt att man inte ens ska kunna ha matvaror ute i butikerna utan att drabbas av stölder.

Forskning viktig i kampen mot brottsligheten

Inom politiken har forskning och innovation blivit en viktig fråga och det finns till och med en forskningsminister i form av Matilda Ernkrans (S). Hennes formella titel är minister för högre utbildning och forskning.

Just forskning, innovation och uppfinningar blir allt mer kopplat till kampen mot brottsligheten. En intressant fråga är om man kan komma på olika uppfinningar och innovationer för att mer effektivt än i dag motverka stölder i butiker.

Internationellt problem

Kött- och fiskstölderna är exempel på väldigt konkreta och handfasta problem som är lätt för allmänheten att se framför sig rent visuellt. Och problemet finns även globalt så kanske finns det redan effektiva lösningar i andra länder.

Kampen mot brottsligheten är ofta en kamp där uppfinningar och tekniska framsteg bidrar med många viktiga metoder. Kameraövervakning är ett bra exempel.

Foto: Ica-gruppen, Jessica Gow

[yop_poll id="864"]

SMHI flaggar för kraftigt oväder – drar in över Sverige

2024 06 20

Rikliga nederbördsmängder och oväder är på väg in över Sverige.

Många sitter som på nålar när väderprognoserna för midsommarafton trillar in.

Och just fredagen ser ut att bli mestadels torrt i större delen av Sverige, i alla fall under dagen.

Däremot utesluts inte regn i södra och västra Götaland på kvällen – och på midsommardagen brakar ovädret loss rejält med stora mängder regn som drar in från sydväst.

Det beskedet ger SMHI i sin senaste prognos på torsdagen.

Tre län pekas ut: "Kraftiga skurar"

Enligt SMHI kommer regnovädret att slå mot södra delarna av landet.

Det är framför allt tre län som det riskerar att bli riktigt blött i.

– Främst i Skåne, Halland och Kronoberg kan inbäddade skurar bli kraftiga och rikliga nederbördsmängder väntas lokalt, framhåller SMHI:s meteorolog Lars Magnus Joelsson i ett uttalande.

Väderappen Klart flaggade under gårdagen för regnmängder på uppemot 36 millimeter i flera delar av Skåne på lördag. Den prognosen har på torsdagen sjunkit betydligt, men likt SMHI delar man uppfattningen om att det kommer att regna ordentligt under midsommarnatten.

Norra Sverige på söndag

Även om lördagens regnväder slår till mot södra Sverige innebär det inte att resten av landet kommer undan.

Det dröjer bara lite längre.

– På söndagen är det norra Sveriges tur att beröras av ett nederbördsområde som drar in från väster, understryker Lars Magnus Joelsson.

Regnet blir dock inte lika massivt som i söder.

– Måttliga nederbördsmängder väntas i samband med detta, tillägger meteorologen.

Glädjebeskedet: Värmen gör comeback

När regnet väntas falla under lördagen blir det inte heller några höga temperaturer. Mellan 12-17 grader i berörda områden är vad man kan förvänta sig.

Men den som längtar efter värmen behöver inte misströsta.

Redan om några dagar är sommartemperaturerna tillbaka.

Under nästa vecka ser ett högtryck ut att etablera sig över landet och varm luft drar in, menar Lars Magnus Joelsson.

– Särskilt fram emot mitten av veckan ser vädret ut att bli klart, lugnt och varmt.

Foto: N. Sharafutdinov

Text: Redaktionen


Akut uppmaning från Microsoft – uppdatera datorn genast

2024 06 20

Microsoft uppmanar sina användare att omedelbart uppdatera sina datorer.

Anledningen är att man upptäckt en otäck sårbarhet i operativsystemen Windows 11 och 10.

Sårbarheten är allvarlig.

Teknikjätten har stämplat den som “viktig” och gått ut med företagets näst högsta varning när det gäller en sårbarhets allvarlighetsgrad, skriver Microsoft på sin hemsida.

Wifi på offentliga platser

Flera tekniksajter har uppmärksammat Microsofts uppmaning.

Den handlar i grunden om att sårbarheten tillåter hackare att överföra ett skadligt paket till enheter som är anslutna till wifi-nätverk på offentliga platser, uppger The Verge.

Flygplatser, kaféer, hotell och till och med arbetsplatser nämns som platser där wifi-anslutna datorer är i riskzonen.

– Därifrån kan hackare köra kommandon på distans och få tillgång till ett system – allt utan autentisering eller att behöva interagera med användarna, framhåller techreportern Emma Roth på tidningen.

Se till att uppdatera

Microsoft upptäckte bristen förra veckan och åtgärdade problemet.

Uppdateringen som ska skydda användare finns tillgänglig sedan 11 juni.

Men många har skjutit fram påminnelserna om att faktiskt genomföra uppdateringen, vilket gör att de fortfarande löper risk att utnyttjas av hackare.

– Även om du inte planerar att ta med dig den bärbara dator till kaféet inom kort bör du inte vänta med den här uppdateringen, understryker The Verge.

Kan fjärrstyra datorn

Sårbarheten går under kodnamnet CVE-2024-300078.

– För att utnyttja denna sårbarhet krävs att en angripare befinner sig i närheten av målsystemet för att skicka och ta emot radiosändningar, uttrycker Microsoft i en kommentar.

Man uttalar sig även om hur en hackare skulle kunna utnyttja säkerhetsbristen.

– En oautentiserad angripare kan skada ett skadligt nätverkspaket till ett angränsande system som använder en Wi-Fi-nätverksadapter, vilket kan möjliggöra fjärrstyrning av kod.

Fakta cyberattacker

Cyberattacker strävar efter att skada eller få kontroll över viktiga dokument och system, antingen hos företagsnätverk eller personliga datornätverk.

– Cyberattacker distribueras av individer eller organisationer i politiskt, kriminellt eller personligt syfte för att förstöra eller få åtkomst till klassificerad information, informerar Microsoft och ger följande exempel på cyberattacker:

  • Skadlig kod
  • DDoS-attacker (distribuerad överbelastningsattack)
  • Nätfiske
  • SQL-injektionsattacker
  • Skriptkörning över flera webbplatser (XSS)
  • Botnät
  • Utpressningstrojaner

Foto: C. Patterson

Text: Redaktionen