JUST NU: Busch delade ut flera kängor i sitt Almedalstal

2022 07 05

KD-ledaren gick till attack mot både Socialdemokraterna och Centerpartiet.

Idag var det Kristdemokraterna och Ebba Buschs tur att hålla tal i Almedalen.

Hon gjorde det genom att inledningsvis skicka syrliga passningar och tuffa kängor mot den socialdemokratiska statsministern Magdalena Andersson – som hon anklagade för plagiat. Det rapporterar Expressen.

Busch: “Mitt tal för sex år sedan”

– Jag älskar Sverige och jag är stolt över att vara svensk, sade Andersson på sitt tal i söndags, vilket KD-ledaren påstod var en kopia av Buschs eget tal för “sex år sedan”.

“Vi får skicka en faktura”

– Sedan följer hon upp det med att det har blivit dyrt att vara svensk. Jag vände mig till Kullgren (partiets pressekreterare) och sa ‘kommer det en sak till får vi skicka en faktura till Sveavägen’, framhöll Busch framför Almedalspubliken.

Attackerade S

KD:s partiledare gick senare till stark attack mot Socialdemokraterna. Enligt Busch har partiets politik bidragit till en otryggare vardag för vanliga svenskar.

– Man stängs ute ur “Svenssonlivet” när trygga områden blir färre och bostadspriserna stiger, sade hon, och tillägger att hon vill ge polisen de resurser de behöver för att stoppa gängen, enligt Expressen.

“Bytt traktorn mot elsparkcykeln”

Även Centerpartiet fick sig en släng av sleven från Ebba Busch. Enligt KD-ledaren har Centern “bytt traktorn mot en elsparkcykel” och refererade till att elsparkcyklar “alltid tycks stå i mitten och blockera båda körriktningarna”.

– Har du tidigare röstat på Centerpartiet – rösta i år på Kristdemokraterna. Det är vi som kämpar för att du ska kunna leva “Svenssonlivet” också utanför innerstäderna, sade hon i SVT:s direktsändning av talet, och menade också att “en röst på C är en röst på MP”.

“Kulturradikal vänster”

Ebba Busch kallade även regeringen och dess samarbetspartiet för den “kulturradikala vänstern”. 

– De älskar att håna medelklassen. Låt dem hålla på då. I grunden är det synd om dem. De ser inte att vanliga människors vardagliga liv är det vackraste som finns. Ingen avantgardistisk musik är jämförbart med den skönhet som finns i att höra sina barn sjunga “Den blomstertid nu kommer”, sade Busch enligt SVT.

Foto: Kristdemokraterna resp Ninni Andersson Regeringskansliet