JUST NU: Busch delade ut flera kängor i sitt Almedalstal

2022 07 05

KD-ledaren gick till attack mot både Socialdemokraterna och Centerpartiet.

Idag var det Kristdemokraterna och Ebba Buschs tur att hålla tal i Almedalen.

Hon gjorde det genom att inledningsvis skicka syrliga passningar och tuffa kängor mot den socialdemokratiska statsministern Magdalena Andersson – som hon anklagade för plagiat. Det rapporterar Expressen.

Busch: “Mitt tal för sex år sedan”

– Jag älskar Sverige och jag är stolt över att vara svensk, sade Andersson på sitt tal i söndags, vilket KD-ledaren påstod var en kopia av Buschs eget tal för “sex år sedan”.

“Vi får skicka en faktura”

– Sedan följer hon upp det med att det har blivit dyrt att vara svensk. Jag vände mig till Kullgren (partiets pressekreterare) och sa ‘kommer det en sak till får vi skicka en faktura till Sveavägen’, framhöll Busch framför Almedalspubliken.

Attackerade S

KD:s partiledare gick senare till stark attack mot Socialdemokraterna. Enligt Busch har partiets politik bidragit till en otryggare vardag för vanliga svenskar.

– Man stängs ute ur “Svenssonlivet” när trygga områden blir färre och bostadspriserna stiger, sade hon, och tillägger att hon vill ge polisen de resurser de behöver för att stoppa gängen, enligt Expressen.

“Bytt traktorn mot elsparkcykeln”

Även Centerpartiet fick sig en släng av sleven från Ebba Busch. Enligt KD-ledaren har Centern “bytt traktorn mot en elsparkcykel” och refererade till att elsparkcyklar “alltid tycks stå i mitten och blockera båda körriktningarna”.

– Har du tidigare röstat på Centerpartiet – rösta i år på Kristdemokraterna. Det är vi som kämpar för att du ska kunna leva “Svenssonlivet” också utanför innerstäderna, sade hon i SVT:s direktsändning av talet, och menade också att “en röst på C är en röst på MP”.

“Kulturradikal vänster”

Ebba Busch kallade även regeringen och dess samarbetspartiet för den “kulturradikala vänstern”. 

– De älskar att håna medelklassen. Låt dem hålla på då. I grunden är det synd om dem. De ser inte att vanliga människors vardagliga liv är det vackraste som finns. Ingen avantgardistisk musik är jämförbart med den skönhet som finns i att höra sina barn sjunga “Den blomstertid nu kommer”, sade Busch enligt SVT.

Foto: Kristdemokraterna resp Ninni Andersson Regeringskansliet


Råttkaos väntas i svensk stad på torsdag – “Kommer vara påtagligt”

2024 04 14

En kommande strejk kan vara på väg att ställa till det rejält i Skåne.

Det handlar om fackförbundet Kommunals krav på SKR om förbättringar gällande bland annat lönevillkor och regler för dygnsvila.

På torsdag nästa vecka lär medlemmarna gå ut i strejk.

Det handlar om över 5 000 medlemmar på 750 arbetsplatser runt om i landet.

Fruktar kaos

Strejken berör flera olika områden.

Bland annat renhållningsarbetare, där nästan alla renhållningsarbetare i Lund ingår i varslet.

Därför fruktar nu staden råttkaos och överfulla soptunnor i och med strejken.

Det rapporterar TV4.

“Kommer bli påtagligt”

Andra yrkesgrupper som berörs är bland annat lokalvårdare och måltidspersonal.

Just renhållningsarbetarnas deltagande i strejken väntas leda till obehagliga utmaningar.

– Det kommer ju att bli överfulla tunnor. Vi ser råttor varje dag, så det är något som kommer att bli påtagligt om det blir strejk, säger Nicklas Kryger som arbetar med saken i staden, till TV4.

Har krävt ordning

Fackförbundet kommunal framhåller att strejken kommer att utbryta om parterna inte kommer överens.

– Kommunal har i årets avtalsförhandlingar bland annat krävt ordning och reda i löneprocesserna, där Kommunal menar att ett skriftlighetskrav vid lönesättning och utbetalning av ny lön i tid, borde vara rena hygienfaktorer i Sveriges största kollektivavtal. Vilket motparten inte velat tillmötesgå, förklarar fackförbundet.

– Kommunal har även krävt att ett helhetsgrepp tas för att skapa hållbara arbetstider, samt förbättringar i dygnsviloregleringarna för bland annat räddningstjänst och LSS-verksamhet. Villkor som motparten i stället vill försämra.  

“Rimliga krav”

Vidare menar man att det inte rör sig om någonting taget ur luften.

– Medlemmarna i Kommunal kräver inga fantasier. Vi har haft rimliga krav. I en svår ekonomisk tid tar vi ansvar för att få ner inflationen och inte bära in yrkanden som är kostnadsdrivande. SKR och Sobona har ändå inte kunnat gå oss till mötes, säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal.

Foto: J. Cotten

Text: Redaktionen


Ny lag börjar gälla i dag lördag – påverkar elbilsägare

2024 04 13

Från och med i dag förenklas betalningen vid laddstationer.

EU-parlamentet fattade beslut om den nya lagen redan sommaren 2023, och på lördagen börjar den gälla.

Nu ska betalningen vid laddstationer förenklas.

Detta genom att införa krav på att erbjuda kortbetalning vid alla nya laddplatser.

Det rapporterar Teknikens värld.

Blir mer tillgängligt

Syftet med lagförändringen är att göra laddning för elbilar mer tillgängligt för alla.

Det hela innebär att det inte längre kommer ställas krav på registrering, brickor eller speciella kort.

Från och med den 13 april måste alla nyinstallerade laddstationer erbjuda alternativet kortbetalning.

Har ställts krav

Under en längre tid har konsumenter ställt krav på att förenkla elbilsägande på olika sätt för att skynda på utvecklingen vad gäller elektrifieringen av fordonsflottan.

Just laddningen är en av de saker som man har menat varit underprioriterat.

De som har elbil vill i högre utsträckning se att tillgängligheten vad gäller laddstationer över hela landet måste förbättras.

Detta som en delåtgärd i arbetet med elektrifieringen av samhället.

Elektrifieringen viktig

Regeringen vill satsa på utbyggnaden av laddinfrastrukuren.

– Elektrifieringen av transportsektorn är central för att Sveriges klimatmål och åtaganden inom EU ska nås, framhöll regeringen i höstas.

– Därför satsar regeringen nu på laddinfrastruktur för både lätta och tunga fordon för att skapa förutsättningar för elektrifierade vägtransporter.

– En omfattande och snabb elektrifiering av vägtransporterna krävs för att transportsektorn ska kunna nå i princip noll utsläpp av växthusgaser. 

– För elbilar behöver det finnas tillgång till publik och icke-publik laddning i hela landet, för invånare i allt från gles- och landsbygd till städer.

“Av yttersta vikt”

Ebba Busch är en som har tryckt på vikten av utbyggnaden.

– Vi behöver ersätta fossila transporter och minska hushållens transportkostnader, det är av yttersta vikt för Sveriges konkurrenskraft och den gröna omställningen, har hon sagt.

Foto: My Energy

Text: Redaktionen