SVERIGE: Bryter tystnaden om Erdogans bombningar

2022 11 25

Turkiets massiva robotattacker och flygangrepp mot kurdiska YPG och PKK i norra Syrien fortsätter.

Landets president Recep Tayyip Erdogan har bekräftat att Turkiet hittills har träffat 471 mål och att ”254 terrorister har neutraliserats”.

Samtidigt fortsätter presidenten att varna för att Turkiet kommer att inleda en markoperation.

– Vi fortsätter luftoperationen och kommer att slå hårt mot terroristerna på marken när det är lämpligt, sa Erdogan i det turkiska parlamentet tidigare i veckan.

Samtidigt pågår fortsatta Natoförhandlingar mellan Sverige och Turkiet. Efter Ungerns öppning återstår endast ett ja från Ankara för att Sverige ska bli en fullvärdig medlem av försvarsalliansen.

”Alla har rätt att försvara sig”

I en intervju med SvD betonar utrikesminister Tobias Billström (M) att Sverige för en ”gynnsam och positiv dialog med den turkiska regeringen kring det svenska Natomedlemskapet”.

När han får frågan om Turkiets offensiv i norra Syrien är rätt eller fel, svarar Billström:

– Alla stater har rätt att försvara sig mot terrorism och Turkiet har varit drabbat av detta. Vi följer naturligtvis utvecklingen noggrant. Sverige samråder inom EU om det här uppkomna läget och uppmanar alla parter till återhållsamhet och lugn. Det är viktigt att civila och civila objekt inte attackeras.

Krigsmateriel till Turkiet

I slutet av September öppnade Sverige för att återuppta en export av vapen till Turkiet.

Inspektionen för strategiska produkter (ISP) gav regeringen grönt ljus.

– För första gången sedan 2019 ger myndigheten tillstånd för följdleveranser av produkter till Turkiet som berörs av vapenexportlagstiftning, rapporterade SR Ekot.

Tobias Billström understryker att Sveriges ansökan om medlemskap i Nato har förändrat spelplanen.

– Sverige har en strikt exportkontroll när det gäller krigsmateriel och det är Inspektionen för strategiska produkter som är behörig tillstånds- och tillsyns­myndighet. Den fattar beslut självständigt efter att ha gjort en helhetsbedömning i varje enskilt ärende. Sveriges ansökan om medlemskap i Nato utgör också en förändrad försvars- och säkerhets­politisk omständighet. Den vägs in i en helhets­bedömning av ett ärende som rör export av krigsmateriel, säger han till SvD.

Foto: Axel Adolfsson resp President of the Republic of Turkey

Text: Redaktionen