JUST NU: Brutalt ryskt krigsbrott

2023 03 06

Den ryska armén har begått ett brutalt krigsbrott i Ukraina.

Det visar ett videoklipp som just nu cirkulerar på sociala medier, rapporterar brittiska Sky News.

I filmklippet, som fått stor spridning, avrättar ryska soldater kallblodigt vad som påstås vara en ukrainsk krigsfånge.

Den obeväpnade mannen är klädd i ukrainsk uniform. Han röker en cigarett och säger ”ära åt Ukraina”. Mannen hinner knappt avsluta meningen innan de ryska soldaterna öppnar eld. Flera skott hörs och mannen faller till marken.

Folkmord

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba anser att filmklippet är ytterligare ett bevis på att Ryssland utför ett folkmord i de ockuperade delarna av Ukraina.

– En fruktansvärd video visar hur en ukrainsk krigsfånge avrättas av ryska styrkor endast för att han säger ”ära åt Ukraina”. Ytterligare ett bevis på att kriget handlar om ett folkmord, skriver han på Twitter.

Kuleba uppmanar den Internationella brottmålsdomstolen, ICC, att omedelbart inleda en utredning av den påstådda avrättningen.

– Förövarna måste ställas inför rätta, framhåller utrikesministern.

Krigsbrott

Att avrätta krigsfångar är ett uppenbart krigsbrott.

Krigsfångars rättigheter ska respekteras i enlighet med den tredje Genèvekonventionen.

– Krigsfångar ska alltid behandlas med humanitet. Varje otillåten handling eller underlåtenhet från den kvarhållande maktens sida, som medför krigsfångens död eller allvarligt äventyrar krigsfångens hälsa, är förbjuden och skall anses som en svår överträdelse av denna konvention. I synnerhet får krigsfånge inte underkastas fysisk stympning eller vetenskapligt eller medicinskt experiment av vad slag det vara må, annat än om detta rättfärdigas av läkarbehandling av fången och utförs i hans eget intresse. Krigsfångar ska också alltid skyddas särskilt mot våldshandlingar eller hot, förolämpningar och allmänhetens nyfikenhet, står det i artikel 13 i konventionen.

– Artikel 13 i Tredje Genèvekonventionen säger uttryckligen att krigsfångar måste skyddas i alla lägen, särskilt från allmänhetens nyfikenhet. Det är den kvarhållande maktens plikt att se till att fångarnas rättigheter respekteras från det ögonblick de tillfångatas, framhåller Joanne Mariner, chef för Amnesty Internationals Crisis Response Programme, i ett pressmeddelande.

Foto: A. Jawfox resp President of Russia Office.jpg

Text: Redaktionen


Kontantlarm i Sverige – flera problem

2023 12 02

Hallands länsstyrelse larmar nu om att det blir allt svårare att klara sig med kontanter.

Det råder fortsatt stor debatt i Sverige angående de olika betalningssätten.

Vissa menar att vi borde anpassa samhället mer ut efter digitala betalmetoder, medan andra menar att det är viktigt att värna om kontanternas roll.

Nu slår länsstyrelsen i Halland larm om att det blir allt svårare att överhuvudtaget klara sig med kontanter.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Flera problem

Det är i en årlig rapport som länsstyrelsen lyfter fram situationen.

Uttagningsautomater tas bort, eller placeras i gallerior med begränsade öppettider.

Samtidigt lyfter man fram Falkenberg som ett exempel, där ingen bank längre hanterar fysiska pengar.

“Det skapar problem”

I rapporten nämner man att den som inte har tillgång till digitala betaltjänster som Swish och BankID kommer att få det svårt.

– Utvecklingen mot en mer digital betalningsmarknad skapar problem för personer som av olika skäl inte har möjlighet att använda digitala betalningssätt. För att kunna göra en betalning via Swish krävs det tillgång till ett betalkonto och BankID, vilket många inte har idag, framhåller länsstyrelsen Halland.

Vardagen blir svårare

Ingvor Johansson, som leder bevakningen av grundläggande betaltjänster i länet, är orolig.

– Personer som inte har tillgång till dessa tjänster får svårare att hantera sin vardag. Det kan handla om att man får svårt att göra en räkningsbetalning, viktiga inköp, resa kollektivt eller betala för parkering. säger hon.

Även i Sundsvall

Hon fortsätter med att förklara att vissa grupper lätt kan hamna i utanförskap på grund av den rådande situationen.

– De som inte vill eller kan använda digitala betalningar, kanske för att de är rädda och ovana vid tekniken, har dålig uppkoppling eller har olika funktionsnedsättningar som försämrad syn och motorik, menar hon.

– De hamnar i ett utanförskap och förlorar delaktighet i samhället.

Foto: Riksbanken

Text: Redaktionen


Godissort pekas ut – har oväntade hälsoeffekter

2023 12 03

Experter lyfter nu fram surt godis som ett oväntat hjälpmedel.

Godis är som bekant mycket populärt i Sverige och vanligt förekommande i många hushåll på helgerna.

Många försöker dra ner på konsumtionen och välja nyttigare alternativ.

Nu pekar dock experter ut en särskild godissort som har speciella egenskaper.

Det rapporterar USA Today.

Oväntade hälsoeffekter

I en video som cirkulerar på sociala medier förklarar en kvinna att hon fått råd av sin psykolog att äta surt godis när hon känner att en ångestattack kan vara på gång.

Det har debatterats kraftigt och nu uttalar sig Catherine del Toro, som är expert på mental ohälsa, om saken.

– Det finns definitivt sanning och vetenskap bakom att äta surt eller starkt godis för att lindra ångest och panikattacker, säger hon.

Fokuserar på nuet

Del Toro förklarar att när vi äter väldigt surt godis så lättar det på ångest eftersom det distraherar hjärnan och ger oss någonting annat att fokusera på.

– När du äter något surt eller starkt, främjar du en teknik som uppmuntrar dig att fokusera på nuet, stoppar spiralen av rädsla och kommunicerar till din hjärna att du inte är i verklig fara, vilket gör att panikattacken saktar ner i intensitet och slutligen kan upphöra, säger hon.

Inte allt

Vidare förklaras dock att surt godis förstås inte är något fullständigt svar på ångestattacker, utan ett “terapitrick” som kan fungera vid enskilda tillfällen.

Vid långvariga och ihållande ångestproblem som påverkar vardagen handlar rekommendationen istället om att uppsöka hjälp.

Finns olika behandlingar

Vid sådana problem finns det olika behandlingar som kan hjälpa, däribland psykologisk behandling eller med hjälp av läkemedel.

– Det som fungerar för en person kanske inte funkar för en annan. Därför är det viktigt att du får hjälp som är anpassad efter vad du behöver, framhåller Vårdguiden 1177.

– Den du träffar kan hjälpa dig vidare till annan hjälp om ni tillsammans kommer överens om att det behövs.

Foto: A. Jostelius

Text: Redaktionen