JUST NU: Brittiska soldater på plats i Ukraina

2022 04 16

Storbritanniens berömda SAS-specialtrupper har funnits på plats i Ukraina i flera veckor.

Det rapporterar brittiska The Times som talat med officerare i Ukrainas Väpnade Styrkor som berättar att soldater från SAS, som står för Special Air Service, varit på plats i Ukrainas huvudstad.

Två bataljoner

– Officerare från två bataljoner som varit stationerade i och i närheten av huvudstaden uppger att de genomgått militär utbildning som letts tjänstgörande brittiska specialtrupper förra veckan och veckan dessförinnan, rapporterar The Times.

Brittiska specialtrupper

Det skall vara första gången sedan kriget startade som brittiska trupper tränat lokala ukrainska styrkor enligt The Times bedömning.

– Brittiska specialtrupper har utbildat [en ukrainsk] bataljon i Obolon, som ligger utanför Kyiv, i hur man använder anti-stridsvagnsmissiler som levererats från Storbritannien, uppger tidningen.

NLAW

Det handlar om utbildning i så kallade NLAW:s vilka utvecklats av Saab Bofors Dynamics AB för bekämpning av stridsvagnar.

Brittiska förkortningen NLAW står för Next Generation Light Anti-tank Weapon, det vill säga nästa generations lätta anti-stridsvagnsvapen.

Utvecklat i Sverige

Även om vapnet utvecklats av ett av världens absolut ledande länder på vapenproduktion, det vill säga Sverige, så är det Storbritanniens regering som varit uppdragsgivare och en hel del av tillverkningen skall ha skett på Nordirland.

Lär ut till värnpliktiga

– Kapten Yury Myronenko, vars bataljon finns placerad i Obolon som ligger i Kyivs norra utkanter, berättar att militära utbildare har kommit för att lära nya och återkommande värnpliktiga i hur man använder de brittiska NLAW-vapnen som levererades till Ukraina i februari, uppger The Times.

Ökat sitt stöd

Uppgifterna har inte bekräftats av Storbritanniens försvarsdepartement.

I takt med att Ukraina rönt framgångar i kriget har Väst ökat sitt stöd undan för undan och allt mer avancerade vapen forslas nu in i landet från Väst.

Mörda president Zelensky

Vapenstödet är direkt avgörande för att Ukraina ska kunna stå emot den ryska diktaturen vars mål är att krossa Ukrainas demokrati, mörda president Zelensky och landets ledning samt förvandla landet till en rysk lydstat, enligt amerikanska och brittiska underrättelserapporter.

Avrätta HBTQ-personer

Putinregimens plan är enligt samma underrättelseuppgifter att gripa HBTQ-personer, personer som är engagerade i kyrkan samt politiker och därefter tortera och avrätta dem.

Upprätta skräckvälde

Målet är att upprätta ett skräckvälde i Ukraina.

Underrättelseuppgifterna från samma källor har visat sig vara mycket korrekta så här långt i kriget.

Foto: A. Marinkovic

Text: Redaktionen


Militären bekräftar – skarp insats vid Gotland

2024 04 22

Under söndagen noterades två kraftiga smällar i Visby på Gotland.

Händelserna väckte stor uppmärksamhet. Tidigt spekulerades det i att Försvarsmakten låg bakom smällarna, men varken Gotlands regemente P18 eller Försvarsmaktens vakthavande kommunikatör kunder bekräfta uppgifterna. Aktörerna uppgav dock att smällarna sannolikt berodde på stridsflygplan som brutit ljudvallen.

Under måndagen går flygvapnet ut med nya uppgifter om smällarna, som var så kraftiga att fönsterrutor började skallra.

Enligt flygvapnets kommunikationschef Louise Levin orsakades smällarna av två stridsflygplan, som genomförde en ”skarp insats”.

– Det var ingen övning utan en skarp insats. Det var en rote Jas 39 Gripen ur vår incidentberedskap som genomförde en incidentinsats, säger hon till tidningen Hela Gotland.

En så kallad rote är benämningen på ett par stridsflygplan som bildar en tät formation.

”Skarp insats”

Under söndagen framkom uppgifter om att smällarna var en del av en pågående militärövning på Gotland.  Louise Levin tillbakavisar uppgifterna.

– Nej, det var en skarp insats, men mer kan jag inte säga, säger flygvapnets kommunikationschef. 

”Ständigt beredda”

Flygvapnet genomför regelbundet insatser för att säkra Sveriges luftrum.

Det finns alltid stridsflygplan redo att lyfta från en bas någonstans i Sverige. Den så kallade incidentberedskapen handlar om att lösa skarpa uppgifter, inom såväl jakt och attack som spaning. Det kan även handla om att identifiera och dokumentera aktiviteter i närområdet, till exempel militära övningar, flygplan eller fartyg.

Efter Rysslands invasion av Ukraina har flygvapnet följt händelseutvecklingen noga.

– Risken för ett väpnat angrepp mot Sverige är på kort sikt fortsatt låg, men vi är ständigt beredda. Vi anpassar beredskapen och ligger alltid steget före vilket ger oss handlingsfrihet att agera vid uppkomna oförutsägbara händelser. Jag känner mig trygg i att vi har en god beredskap i det svenska flygvapnet och Försvarsmakten, säger flygvapenchefen generalmajor Carl-Johan Edström i ett uttalande.

Foto: Försvarsmakten

Text: Redaktionen


Sänker skatten

2024 04 23

Regeringen överväger flera nya skattesänkningar.

Det uppger finansdepartementet på måndagskvällen.

– Inför budgetpropositionen för 2025 är det angeläget att flera skatteförslag kan förberedas genom remittering för att möjliggöra en samlad behandling av skatteförslag med budgeteffekter, framhåller departementet i ett uttalande.

Det handlar bland annat om följande förslag på skattesänkningar:

  • Sänkt skatt på arbetsinkomster
  • Sänkt skatt på pension
  • Sänkt flygskatt

– Inflationsbekämpningen har fungerat. Vi ser nu att inflationen sjunker på bred front och vi förväntas nå inflationsmålet i år. Inför arbetet med budgeten i höst är fokus att bygga ett rikare och tryggare Sverige.

–  Remisserna fokuserar primärt på tre områden, fortsätta stötta hushåll och företag som har det tufft, öka drivkrafterna till sparande och arbete, och att göra det enklare att driva företag i Sverige, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).

1 900 kronor

Enligt förslaget om sänkt skatt på arbetsinkomster föreslås det ordinarie jobbskatteavdraget förstärkas med 8,1 miljarder kronor.

Det skulle innebära att skatten i genomsnitt minskar med cirka 1 900 kronor per år för de som omfattas, uppger regeringen.

Pensionskatten föreslås sänkas genom att det förhöjda grundavdraget för personer som fyllt 66 år förstärks med totalt 1,84 miljarder kronor.

– I genomsnitt minskar skatten med ca 1 100 kronor per person och år för de som omfattas av förslaget om förstärkning av det förhöjda grundavdraget, framhåller regeringen.

Flygskatten föreslås sänkas med 39, 162 eller 259 kronor per passagerare – beroende på slutdestination för flygresan. 

SD måste ge grönt ljus

Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2025.

Det är dock inte säkert att regeringen och Sverigedemokraterna går vidare med samtliga skattesänkningar som föreslås.

Finansminister Elisabeth Svantesson betonar att det ekonomiska läget, reformutrymmet, finansieringsbehovet och överläggningar mellan regeringen och SD kan komma att påverka om förslagen presenteras i höstbudgeten eller inte.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen