JUST NU: Brittiska soldater på plats i Ukraina

2022 04 16

Storbritanniens berömda SAS-specialtrupper har funnits på plats i Ukraina i flera veckor.

Det rapporterar brittiska The Times som talat med officerare i Ukrainas Väpnade Styrkor som berättar att soldater från SAS, som står för Special Air Service, varit på plats i Ukrainas huvudstad.

Två bataljoner

– Officerare från två bataljoner som varit stationerade i och i närheten av huvudstaden uppger att de genomgått militär utbildning som letts tjänstgörande brittiska specialtrupper förra veckan och veckan dessförinnan, rapporterar The Times.

Brittiska specialtrupper

Det skall vara första gången sedan kriget startade som brittiska trupper tränat lokala ukrainska styrkor enligt The Times bedömning.

– Brittiska specialtrupper har utbildat [en ukrainsk] bataljon i Obolon, som ligger utanför Kyiv, i hur man använder anti-stridsvagnsmissiler som levererats från Storbritannien, uppger tidningen.

NLAW

Det handlar om utbildning i så kallade NLAW:s vilka utvecklats av Saab Bofors Dynamics AB för bekämpning av stridsvagnar.

Brittiska förkortningen NLAW står för Next Generation Light Anti-tank Weapon, det vill säga nästa generations lätta anti-stridsvagnsvapen.

Utvecklat i Sverige

Även om vapnet utvecklats av ett av världens absolut ledande länder på vapenproduktion, det vill säga Sverige, så är det Storbritanniens regering som varit uppdragsgivare och en hel del av tillverkningen skall ha skett på Nordirland.

Lär ut till värnpliktiga

– Kapten Yury Myronenko, vars bataljon finns placerad i Obolon som ligger i Kyivs norra utkanter, berättar att militära utbildare har kommit för att lära nya och återkommande värnpliktiga i hur man använder de brittiska NLAW-vapnen som levererades till Ukraina i februari, uppger The Times.

Ökat sitt stöd

Uppgifterna har inte bekräftats av Storbritanniens försvarsdepartement.

I takt med att Ukraina rönt framgångar i kriget har Väst ökat sitt stöd undan för undan och allt mer avancerade vapen forslas nu in i landet från Väst.

Mörda president Zelensky

Vapenstödet är direkt avgörande för att Ukraina ska kunna stå emot den ryska diktaturen vars mål är att krossa Ukrainas demokrati, mörda president Zelensky och landets ledning samt förvandla landet till en rysk lydstat, enligt amerikanska och brittiska underrättelserapporter.

Avrätta HBTQ-personer

Putinregimens plan är enligt samma underrättelseuppgifter att gripa HBTQ-personer, personer som är engagerade i kyrkan samt politiker och därefter tortera och avrätta dem.

Upprätta skräckvälde

Målet är att upprätta ett skräckvälde i Ukraina.

Underrättelseuppgifterna från samma källor har visat sig vara mycket korrekta så här långt i kriget.

Foto: A. Marinkovic

Text: Redaktionen