Brittisk politiker mördad i kyrka

2021 10 18

Den brittiska veteranpolitikern och djurrättskämpen Sir David Amess har knivmördats i en kyrka.

Han var parlamentsledamot i nästan 40 år och en av de mest kända politikerna innanför väggarna i brittiska parlamentet.

När han träffade väljare       

69-åringen, som tillhör premiärminister Boris Johnsons parti, Det Konservativa Partiet, också känts om Tory, blev knivhuggen när han träffade väljare som vanligt på fredagarna i hans valdistrikt Southend West. Plötsligt dök någon upp med en kniv och högg högerpolitikern flera gånger. Gärningsmannen har gripits av polisen.

En luftambulans sändes akut till kyrkan men David Amess liv stod inte att rädda. Polisen har påträffat en kniv vid mordplatsen.

Enorm djurälskare

Han är känd för sin kamp för att förbjuda den kritiserade rävjakten i Storbritannien och kampanjar ofta för att stärka djurskyddet.

– Absolut förfärliga nyheter om Sir David Amess. Han var otroligt vänlig och fin. En enorm djurälskare och sann gentleman. Detta är så otroligt orättvist. Tankarna är med hans fru och barn, meddelar premiärministerns hustru Carrie Johnson.

En mycket vänlig man

– Han har alltid försökt att hjälpa människor och särskilt flyktingar. Han är en mycket vänlig man och håller på sina principer.  Han säger vad han tycker och håller fast vid det, säger tjänstemannen John Lamb som var med i kyrkan där attacken ägde rum.

Djupt chockerande

Enligt uppgifter till Sky News andades inte John Amess när sjukvårdspersonalen kom fram till platsen.

– Fruktansvärda och djupt chockerande nyheter, säger oppositionsledaren tillika Labours partiledare Keir Starmer.

David Amess tillhörde Brexitfalangen inom Konservativa partiet. Han är utöver sin stora kärlek för djur även mycket känd för sin gentlemannamässiga och trevliga stil.

Foto: David Amess, Twitter