Bristbesked inför midsommarmiddagen

2023 06 09

Midsommarafton närmar sig med stormsteg.

Om cirka två veckor är det återigen dags att dansa runt midsommarstången.

Men allt är inte frid och fröjd.

En viktig ingrediens kan komma att saknas när midsommarmiddagen ska serveras till familj och vänner.

Äggbrist

Det råder nämligen fortfarande äggbrist hos Sveriges största äggproducent, CA Cedergren i Mönsterås, rapporterar DN.

I april meddelade CA Cedergren att man stoppa samtliga äggleveranser.

Beslutet fattades efter ännu ett salmonellalarm hos äggproducenten.

Sedan dess har leveranserna stoppats, men CA Cedergren har räknat med att de skulle kunna återupptas i god tid före midsommar.

Men så blir inte fallet.

– Vi har både trott och hoppats att det skulle vara friförklarat för flera veckor sedan, men tyvärr har det inte blivit så, säger branschorganisationen Svenska äggs verksamhetsledare Marie Lönneskog Hogstadius till DN.

Nya fynd

Hönsen hos CA Cedergren är friskförklarade.

Ingen salmonella har påträffats hos djuren, men däremot har rester av salmonella noterats i tester av packeriet, uppger DN.

– Man tror inte att det finns salmonella i äggen, men eftersom man gör fynd i packeriet skickas äggen direkt till livsmedelsindustrin och inte ut i affärerna, förklarar Marie Lönneskog Hogstadius för tidningen. 

Stor del av leveranserna

CA Cedegren står i dag för cirka 20 procent av den svenska äggmarknaden.

Uteblivna leveranser från gården får en stor påverkan på utbudet. 

Under våren har ägghyllorna gapat tomma i svenska matbutiker.

Avlivade 165 000 höns

Det var i början av januari 2023 som det första salmonellalarmet utfärdades hos CA Cedergren.

Bakterien upptäcktes i stallmiljön i ett av de stall där äggen har värpt.

Då tog Jordbruksverket det säkra före det osäkra.

Gården spärrades av och myndigheten beslutade att avliva 165 000 höns.  

– Det går inte att sanera på annat sätt än att man tömmer stallarna på djur och på gödsel och så vidare, och så kommer det att ske en sanering av de drabbade avdelningarna. Gödseln måste tas om hand på ett särskilt sätt, sa Katharina Gielen, smittskyddschef på Jordbruksverket, efter beskedet.

Tre år i följd

Avlivningsveslutet i januari innebär att äggproducenten har tvingats avliva hundratusentals höns tre år i följd.

– Förra året hade vi en brand, och året innan det var det fågelinfluensa. Vi jobbar på, men det är tragiskt när sådant här händer, sa Maud Cedergren som driver gården i mitten av april.

Foto: Mikael Kristenson resp Davide Biscusco

Text: Redaktionen


Svenska turister i Spanien beordras – “stanna inomhus”

2024 07 13

Mängder med svenskar befinner sig just nu i Spanien.

Det är landet med absolut högst restryck bland svenska resenärer, enligt resebyråerna Ticket och Apollo.

Men nu beordras semesterfirare i just Spanien att inte lämna sina hotell om det inte är absolut nödvändigt.

Anledningen är att den spanska meteorologiska myndigheten AEMET har utfärdat orange varning – den näst högsta nivån i landet – för temperaturer som överstiger 40 grader.

– Det kommer att bli avsevärt höga temperaturer i stora delar av det södra och nordöstra landet, inre Mallorca och södra delen av centrala Kanarieöarna, framhåller väderinstitutet enligt Mirror.

– Temperaturerna tenderar att stiga i större delen av landet.

Värst idag

Orange varning gäller i bland annat Sevilla, Andalusien och Valencia.

Även gula varningar, den första varningsnivån, har utfärdats på flera spanska orter. 

Just fredagen väntas också bli den värsta dagen av allihop under den pågående värmeböljan och folk uppmanas att hålla vätskenivån i balans.

Varningen riktar sig till både turister och civilbefolkning. Ingen ska lämna sina hem om det inte är nödläge.

– Var förberedda. Vidta försiktighetsåtgärder och håll er uppdaterade med den senaste väderprognosen. Allvarliga skador på människor och egendom kan uppstå, särskilt för de som är utsatta eller befinner sig i utsatta områden, förklarar AEMET.

Gäller även turister i Grekland

Liknande uppmaningar kommer även i Grekland, också det ett av de absolut mest populära turistmålen bland svenskar.

Förra månaden tvingades landets största turistattraktion Akropolis akutstänga på grund av värmen.

Nu väntar man sig temperaturer på 42-43 grader och uppemot 45 grader i den näst största staden Thessaloniki. 

Röda korset har sållat sig till skaran som nu vänder sig direkt till alla som har planer på att åka till Sydeuropa i sommar.

– Värmeböljor blir allt vanligare och blir värre på grund av klimatförändringarna. Tyvärr har vi sett fall redan i år av den tragiska påverkan höga temperaturer kan ha på människors liv, säger William Spencer, produktchef för klimat och första hjälpen vid brittiska Röda korset, till Mirror.

Foto M. Vonk

Text: Redaktionen


Nya regler när man går på restaurang – kan införas inom kort

2024 07 11

Ett slutgiltigt beslut om nya regler när man äter ute närmar sig.

Det bekräftar nu Livsmedelsverket.

Ändringen gäller nya krav som ska införas då man köper mat på restauranger – där besökarna nu måste få information om var köttet som serveras kommer ifrån.

Reglerna föreslås bli obligatoriska för samtliga restauranger och storhushåll – det vill säga exempelvis skolor, sjukhus och andra anläggningar där det serveras lunch – i Sverige.

Myndigheten har nu skickat föreskriftsförslaget till EU-kommissionen. När övriga medlemsstater har fått ge sin åsikt kan reglerna börja gälla i Sverige, kanske redan efter sommaren.

–  Vi kan inte säga när processen kommer att vara klar, men ambitionen är att föreskrifterna ska kunna beslutas under hösten. På Livsmedelsverket arbetar vi nu parallellt med en vägledning till företagen för att underlätta för dem att göra rätt, säger Elin Häggqvist, chefsjurist på Livsmedelsverket.

LÄS MER: Nya regler för hämtmat – det här gäller

Fick uppdraget i våras

I korthet innebär förslaget att restauranger måste kunna informera om ursprungsland för kött från nöt, svin, get och fjäderfä.

Förslaget har tagits fram efter att Livsmedelsverket tidigare i våras fick i uppdrag av regeringen att ta fram ett nytt regelverk.

– Restauranggästen har rätt att få informationen, och den kan ges muntligt på begäran eller skriftligt. Informationen kan framgå direkt på menyer, men det räcker också med en skylt om att gästen kan fråga om vilket land köttet som serveras på restaurangen kommer ifrån, säger Elin Häggqvist.

Ministern: Efterfrågad ändring

Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) understryker att regeländringen är efterfrågad bland landets konsumenter.

– Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning.

– Regeringen vill därför att konsumenter ska få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, sade ministern när uppdraget tilldelades i april.

Kullgren tillägger att det ska vara ”lika enkelt att få veta var köttet kommer ifrån på en restaurang som i en butik”.

Ska vara flexibelt

Nuvarande regelverk fastslår att butiker måste redovisa ursprungsland för kött, men ett liknande krav finns ej för restauranger.  

Vidare uppger regeringen att en utgångspunkt också är att den administrativa bördan för företagen, kommuner och regioner ska vara så liten som möjligt, samt att det ska det finnas flexibilitet i hur informationen om ursprungsland delges.

– Till exempel genom att informationen kan lämnas muntligt när den efterfrågas av konsumenten, meddelar regeringen.

Foto: Elima Mwinyipembe Regeringskansliet

Text: Redaktionen