Bred kritik mot toppnamn i S

2021 08 26

– Det finns en bred kritik mot henne i partiet, men hon har skyddats av Löfven.

Aftonbladet har ringt runt till ordföranden i de olika S-distrikten och bilden är att Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad hänger löst.

Intern kritik

– Det finns en bred kritik mot henne i partiet, men hon har skyddats av Löfven. Det som händer nu i partiet är att hantera att föra fram en duo. Partiordförande och partisekreterare, säger en källa till tidningen.

Flera källor betonar kopplingen mellan partiledarvalet och rollen som partisekreterare och tidningen rapporterar att Lena Rådström Baastad har kritiserats internt under flera år. Hon var Stefan Löfvens favorit till partisekreterarposten.

ANALYS

Socialdemokraterna har backat kraftigt de senaste valen och fick i valet 2018 sitt sämsta valresultat sedan Sverige fick allmän rösträtt och demokrati. Det var det sämsta valresultatet på över 100 år. Här är utvecklingen de senaste valen:

▪2002 Persson fick 39,9 %

▪2006 Persson fick 35,0 %

▪2010 Sahlin fick 30,7 %

▪2014 Löfven fick 31,0 %

▪2018 Löfven fick 28,3 %

Chocksiffror för S

I senaste Novus fick partiet 23,8 % vilket är en chocksiffra jämfört med tidigare val och situationen för partiet är akut. Det är något att ta i beaktande i samband med Löfvens avgångsbesked.

Stor överraskning

En av partisekreterarens främsta uppgifter är att forma partiets strategi och med tanke på utvecklingen i opinionen är det helt naturligt att det sker ett skifte på den posten. Det vore närmast en stor överraskning om Lena Rådström Baastad stannar kvar som partisekreterare när det kommer ny partiledare i höst.

[yop_poll id="508"]