Brasiliens president förd akut till sjukhus

2022 01 04

President Jair Bolsonaro av Brasilien har transporterats akut till ett sjukhus i Sao Paulo.

Det rapporterar den brasilianska TV-kanalen Globo.

Magsmärtor

President Bolsonaro drabbades av magsmärtor uppger presidentkansliet och han har nu förts till Vila Nova Star Hospital i Sao Paulo för behandling.  Han lades in på sjukhuset tidigt i morse efter att ha semestrat i Santa Catarina på Brasiliens sydkust.

Ingen prognos

– Han är i stabil kondition och genomgår behandling. Han kommer att utvärderas av doktor Antonio Luiz de Vasconcellos Macedos team. För tillfället finns det ingen prognos för när han kan bli utskriven, uppger sjukhuset.

Landade mitt i natten

Enligt sjukhuset har president Bolsonaro drabbats av tarmproblem.

TV-kanalen Globo visar bilder av presidenten som går nedför trapporna på presidentflygplanet som landade i Sao Paulo klockan 01.30 natten till måndagen.

Knivhöggs svårt

Jair Bolsonaro har skrivits in på sjukhus en rad gånger sedan han knivhöggs svårt under sin presidentvalskampanj 2018.

Så sent som i juli 2021 så lades han in på Vila Nova Star Hospital på grund av tarmblockering efter att han drabbats av kronisk hicka.

Högerkonservativ seger

Den 66-åriga Jair Bolsonaro vann presidentvalet 2018 för högerkonservativa Allians för Brasilien i en tid av stor politiskt turbulens i Brasilien.

Brasiliens politiska bakgrund

Landet var en militärdiktatur fram till 1985 då en ny grundlag antogs. 1989 hölls det första demokratiska presidentvalet och mitten-högerpartiet Socialdemokraterna och det mer vänsterinriktade Arbetarpartiet har varit de två klassiska konkurrenterna.

Lula da Silva

Socialdemokraternas valförlust 2002 och den fredliga övergången till Arbetarpartiets oppositionsledare Luiz Inácio Lula da Silva hyllades av omvärlden som ett tecken på att Brasilien blivit en allt stabilare demokrati. Lula omvaldes 2006.

Första kvinnliga presidenten

Då Brasiliens president bara kan sitta två mandatperioder, precis som USA:s president, fick Arbetarpartiet utse en efterträdade inför valet 2010 vilket blev Lulas stabschef Dilma Rousseff. Hon blev den första kvinnliga presidenten och omvaldes 2014.

Tvingades avgå

2015-2016 skakades landet av kraftiga gatuprotester avseende korruption kring det statliga oljebolaget Petrobas. Flera toppolitiker i Arbetarpartiet kopplades till skandalen, Rousseff tvingades avgå och Lula dömdes till fängelse vilket resulterade i en djup politisk kris som fortfarande skakar landet.

Jair Bolsonaro

Valet 2018 kännetecknades av djupt politikerförakt på grund av skandalerna. Högerextrema Jair Bolsonaro låg i början av valkampanjen långt efter men ökade undan för undan och lyckades vinna trots hans många kontroversiella uttalanden. Hans öknamn är ”Trump of the Tropics” och kritiken har varit hård mot hans aldrig sinande ström av skandaluttalanden:

Hyllat diktaturen

Han har gjort en rad kontroversiella uttalanden och bland annat hyllat militärdiktaturen.

– Val kan inte förändra detta land. Förändring kan bara ske genom ett inbördeskrig där man gör det militärregimen inte genomförde, döda 30 000 personer. Det gör inget om några oskyldiga dör.

Nedvärderat kvinnor

Han är även känd för att upprepade gånger kraftigt ha nedvärderat kvinnor:

– Jag ska inte våldta dig för du är alldeles för ful, sa han till en kvinnlig ledamot. Och om sin familj har han sagt: ”Jag fick fyra söner men sen blev jag svag och mitt femte barn blev en flicka.

Starkt homofobisk

Han är även homofobisk.

– Hellre att min son dör i en bilolycka än att han dejtar en kille. Ser jag två män som kysser varandra så slår jag till dem, har han sagt.

Framtiden

Brasiliens internationella rykte har försämrats kraftigt under Bolsonaro och för omvärlden framstår det som besynnerligt att han lyckats bli president men bakgrunden är det enorma politikerföraktet som följde efter landets politiska skandaler. Bolsonaros popularitetssiffror har dock fallit sedan installationen 1 januari 2019 men mandatperioden sträcker sig ända till 31 december 2022.

Populariteten har dalat

Bolsonaro är kanske den ledare i hela världen som starkast har försökt förminska pandemin och hans popularitetssiffror har dalat i takt med att Brasiliens dödstal ökat i samband med presidentens många skandalösa uttalanden.

Foto: Jair Bolsonaro FB


86 000 svenskar får pengar på kontot

2024 05 28

För drygt tre år sedan föll domarna mot pensionsbolaget Allras grundare Alexander Ernstberger och tre andra Allra-profiler i Svea hovrätt. 

De dömdes till mångåriga fängelsestraff för mutbrott och för att ha berikat sig på bekostnad av pensionssparare.

Samtidigt tilldömdes Pensionsmyndigheten ett stort belopp i skadestånd. Pengarna ska fördelas till kunder som drabbades i Allra-härvan.

Nu meddelar Pensionsmyndigheten att man påbörjar den första inbetalningen – 95 miljoner ska fördelas på 86 400 sparare.

De som får in pengar på kontot tillhör tidigare sparare som hade hela eller delar av sitt premiepensionskapital i fonder med kopplingar till Allra under 2012.

– Det här är en milstolpe för oss på Pensionsmyndigheten att vi lyckas med vad vi hela tiden har förmedlat: att vi ska hitta, ta tillbaka och betala in pengar som sparare förlorade i samband med Allra.

– Jag är glad för de sparare som nu börjar få ekonomisk upprättelse, säger Anna Pettersson Westerberg, generaldirektör på Pensionsmyndigheten.

Flaggar för fler inbetalningar

Beloppet på 95 miljoner kronor är lägre än skadeståndet vilket kan innebära ytterligare inbetalningar till pensionssparare i framtiden.

– Inbetalningen innebär ett delmål i vårt arbete med att se till så att de som drabbades av Allra-härvan ska få ersättning för varje krona de har lidit skada. Pensionsmyndighetens arbete med detta är uthålligt, envist och metodiskt, säger Pensionsmyndighetens chefsjurist Lena Aronsson.

Så fungerar inbetalningarna

- Pengarna betalas in automatiskt till de drabbades premiepensionskonton och man behöver inte göra något för att få pengarna.

- Inbetalningens storlek beror på olika faktorer som exempelvis när och hur länge man haft innehav i någon eller några av de aktuella fonderna och storleken på innehavet.

- Inbetalningen väntas nå berörda personers konton den 28 maj och syns som ”korrigering” om man loggar in på Mina sidor på pensionsmyndigheten.se. De som får en inbetalning på minst 50 kronor informeras också via brev.

Så fördelas pengarna

- 86 400 sparare berörs av inbetalningen.

- 36 251 personer får upp till 1 000 kronor

- 43 592 personer får mellan 1 000 och 2 000 kronor

- 6 414 personer får mellan 2 000 och 3 000 kronor

- 144 personer får över 3 000 kronor

Källa: Pensionsmyndigheten

Foto Windows

Text: Redaktionen


Nya regler för bensin och diesel – bilister riskerar chockbesked

2024 05 28

Om ett och ett halvt år börjar nya drivmedelsregler gälla i Sverige.

Det handlar om ett nytt handelssystem inom EU som kallas för ETS 2 och som innefattar utvidgade villkor för handel med utsläpp, bland annat drivmedel till bilar.

Regeringen och SD klubbade formellt igenom EU-direktivet, som kommer att höja priset på bensin- och diesel, tidigare i maj.

Den första prognosen talar om en höjning på 1,5 kronor per liter.

Men det kan bli betydligt mer. Bland annat pekar ett tyskt forskningsinstitut på att att höjningen snarare landar på sex kronor litern – fyra gånger så mycket som den beräknade höjningen.

Och nu vädjar branschorganisationen Drivkraft Sverige till regeringen om att kompensera landets bilister, rapporterar Svenska Dagbladet.

"Går inte sänka mer"

Enligt partierna i Tidöavtalet ska också bilister kompenseras. Det är dock inte klart hur det ska ske. Lägre skatt på bränsle eller att ta från EU:s sociala klimatfond har nämnts som förslag.

Men enligt Drivkraft Sverige ligger Sverige redan nära EU:s miniminivå för bränsleskatterna.

– De går inte att sänka mycket mer. Då får regeringen kompensera för de högre bensin- och dieselpriserna på något annat sätt, säger Jessica Alenius, vd på Drivkraft Sverige, till SvD.

Elektrifieringen går för långsamt

Den plötsliga prisökningen förklaras med att elektrifieringen går för långsamt. Bilbranschen har större behov av att samla på sig utsläppsrätter än vad som förväntades. Det driver upp priset för kunderna.

Och Drivkraft Sverige är inte den enda aktören som flaggat för en chockhöjning på bensin och diesel i framtiden.

I mars menade konsumentorganisationen Riksförbundet M Sverige att bilister riskerar en “kalldusch” när det nya handelssystemet träder i kraft.

Detta kan bli en kalldusch för väljare som röstat för att diesel och bensin skulle bli billigare, och ett svårt mål att uppnå i Sverige där vi har långa avstånd och en stor andel av befolkningen som har behov av bilen dagligen för att till exempel ta sig till jobbet, sade Caroline Drabe, vd för M Sverige vid tillfället.

Beslutet redan fattat

Det nya utsläppshandelssytemet innebär avgifter ovanpå bränslepriserna för bilister och åkerier men även inom bostäder och andra sektorer.

Pengarna ska öronmärkas till en större klimatfond i EU.

Både regeringen och Naturvårdsverket har bekräftat ramarna för den nya förändringen.

– Redan från 1 januari 2025 ska utsläppen övervakas och rapporteras, framhåller Naturvårdsverket och tillägger.

Foto: Circle K

Text: Redaktionen