Brasiliens president förd akut till sjukhus

2022 01 04

President Jair Bolsonaro av Brasilien har transporterats akut till ett sjukhus i Sao Paulo.

Det rapporterar den brasilianska TV-kanalen Globo.

Magsmärtor

President Bolsonaro drabbades av magsmärtor uppger presidentkansliet och han har nu förts till Vila Nova Star Hospital i Sao Paulo för behandling.  Han lades in på sjukhuset tidigt i morse efter att ha semestrat i Santa Catarina på Brasiliens sydkust.

Ingen prognos

– Han är i stabil kondition och genomgår behandling. Han kommer att utvärderas av doktor Antonio Luiz de Vasconcellos Macedos team. För tillfället finns det ingen prognos för när han kan bli utskriven, uppger sjukhuset.

Landade mitt i natten

Enligt sjukhuset har president Bolsonaro drabbats av tarmproblem.

TV-kanalen Globo visar bilder av presidenten som går nedför trapporna på presidentflygplanet som landade i Sao Paulo klockan 01.30 natten till måndagen.

Knivhöggs svårt

Jair Bolsonaro har skrivits in på sjukhus en rad gånger sedan han knivhöggs svårt under sin presidentvalskampanj 2018.

Så sent som i juli 2021 så lades han in på Vila Nova Star Hospital på grund av tarmblockering efter att han drabbats av kronisk hicka.

Högerkonservativ seger

Den 66-åriga Jair Bolsonaro vann presidentvalet 2018 för högerkonservativa Allians för Brasilien i en tid av stor politiskt turbulens i Brasilien.

Brasiliens politiska bakgrund

Landet var en militärdiktatur fram till 1985 då en ny grundlag antogs. 1989 hölls det första demokratiska presidentvalet och mitten-högerpartiet Socialdemokraterna och det mer vänsterinriktade Arbetarpartiet har varit de två klassiska konkurrenterna.

Lula da Silva

Socialdemokraternas valförlust 2002 och den fredliga övergången till Arbetarpartiets oppositionsledare Luiz Inácio Lula da Silva hyllades av omvärlden som ett tecken på att Brasilien blivit en allt stabilare demokrati. Lula omvaldes 2006.

Första kvinnliga presidenten

Då Brasiliens president bara kan sitta två mandatperioder, precis som USA:s president, fick Arbetarpartiet utse en efterträdade inför valet 2010 vilket blev Lulas stabschef Dilma Rousseff. Hon blev den första kvinnliga presidenten och omvaldes 2014.

Tvingades avgå

2015-2016 skakades landet av kraftiga gatuprotester avseende korruption kring det statliga oljebolaget Petrobas. Flera toppolitiker i Arbetarpartiet kopplades till skandalen, Rousseff tvingades avgå och Lula dömdes till fängelse vilket resulterade i en djup politisk kris som fortfarande skakar landet.

Jair Bolsonaro

Valet 2018 kännetecknades av djupt politikerförakt på grund av skandalerna. Högerextrema Jair Bolsonaro låg i början av valkampanjen långt efter men ökade undan för undan och lyckades vinna trots hans många kontroversiella uttalanden. Hans öknamn är ”Trump of the Tropics” och kritiken har varit hård mot hans aldrig sinande ström av skandaluttalanden:

Hyllat diktaturen

Han har gjort en rad kontroversiella uttalanden och bland annat hyllat militärdiktaturen.

– Val kan inte förändra detta land. Förändring kan bara ske genom ett inbördeskrig där man gör det militärregimen inte genomförde, döda 30 000 personer. Det gör inget om några oskyldiga dör.

Nedvärderat kvinnor

Han är även känd för att upprepade gånger kraftigt ha nedvärderat kvinnor:

– Jag ska inte våldta dig för du är alldeles för ful, sa han till en kvinnlig ledamot. Och om sin familj har han sagt: ”Jag fick fyra söner men sen blev jag svag och mitt femte barn blev en flicka.

Starkt homofobisk

Han är även homofobisk.

– Hellre att min son dör i en bilolycka än att han dejtar en kille. Ser jag två män som kysser varandra så slår jag till dem, har han sagt.

Framtiden

Brasiliens internationella rykte har försämrats kraftigt under Bolsonaro och för omvärlden framstår det som besynnerligt att han lyckats bli president men bakgrunden är det enorma politikerföraktet som följde efter landets politiska skandaler. Bolsonaros popularitetssiffror har dock fallit sedan installationen 1 januari 2019 men mandatperioden sträcker sig ända till 31 december 2022.

Populariteten har dalat

Bolsonaro är kanske den ledare i hela världen som starkast har försökt förminska pandemin och hans popularitetssiffror har dalat i takt med att Brasiliens dödstal ökat i samband med presidentens många skandalösa uttalanden.

Foto: Jair Bolsonaro FB