Bränsleskatt avskaffas – Skatteverket bekräftar
2024 12 13
En viss form av bränsleskatt kommer att tas bort i Sverige.
Det rör sig om skatt på biogas och biogasgasol.
På fredagen meddelar Skatteverket att det blir möjligt för företag att bli skattebefriade.
Den som vill slippa betala skatt för de förnybara bränslena måste göra ett avdrag i deklarationen eller att ansöka om återbetalning. Det blir också möjligt att ansöka om omprövning tillbaka i tiden.
Skattebefrielsen för biogas gäller både vid uppvärmning och användning av motorfordon.
”Mycket glädjande”
Bransch- och arbetsgivarorganisationen Transportföretagen välkomnar det nya beskedet.
– Det är mycket glädjande att Skatteverket nu återinför skattebefrielsen. Det blir också möjligt att begära omprövning för att få tillbaka skatt bakåt i tiden, säger Susanne Karlsson, biträdande samhällspolitisk chef på Transportföretagen.
Skattebefrielsen av biogas och biogasgasol trädde i kraft 2020, men 2022 ogiltigförklarades beslutet av tribunalen vid EU-domstolen.
Som en följd av det stängde Skatteverket ner möjlighet att få skatten återbetald.
Efter en längre granskning av EU-kommissionen har den svenska skattebefrielsen återigen fått grönt ljus.
I dag meddelar Skatteverket att det är möjligt att bli skattebefriad för dessa bränslen.
– Över 700 dagars väntan är över, där många företag har svävat i ovisshet efter domen i EU-tribunalen. Detta förutsätter att det även kommer åkerier och bussföretag till godo i slutändan, säger Susanne Karlsson på Transportföretagen.
Fakta biogas
- Biogas är en förnybar energikälla som ofta produceras under kontrollerade former via rötning. Det sker vanligtvis i speciella produktionsanläggningar där organiskt material som gödsel, matavfall, växter och annat källsorterat hushållsavfall bryts ner av bakterier i en sluten syrefri miljö.
- Den stora skillnaden mellan biogas och fossila bränslen är mängden koldioxid som släpps ut vid förbränning. Biogas är koldioxidneutralt eftersom samma mängd koldioxid som släpps ut vid förbränning har bundits upp från atmosfären i växter och annan förnybar biomassa. På så sätt blir det ett kretslopp där kol frisätts för att sedan bindas upp och lagras på nytt i biologisk materia.
Källa: Naturskyddsföreningen
Foto: Kathy
Text: Redaktionen