JUST NU: Bränder rasar på olika platser i Sverige

2022 12 03

Bränder har brutit ut i Mönsterås och i Torslanda i Göteborg.

Den ena branden ska ha brutit ut i ett äldre tvåvåningshus i Torslanda på Hisingen i Göteborg.

I Mönsterås uppges det ha brunnit i en lada och husvagn och branden ska senare ska ha spridit sig till ett garage.

– Det är ett gnistregn över vägen som gör att vi spärrat av. Vi har många enheter på plats, säger larm- och ledningsbefälet Niclas Fogelquist om branden i Torslanda, till Barometern.

Gasflaskor i närheten

Enligt Barometerns reporter kan det finnas glasflaskor i närheten av branden i Mönsterås, som kan bidra till att släckningsarbetet försvåras.

Strax före 17.30 beslutade räddningstjänst och polis om avspärrning för att förhindra spridning till andra byggnader i närheten.

– Släckningsarbetet och även kontroll av platsen där det brunnit kommer att fortlöpa, rapporterar Barometern.

Det finns inga uppgifter om några skadade.

Vad som har orsakat branden är ännu oklart.

Tredje branden på fyra dagar

Det är den tredje branden på fyra dagar som brutit ut i området Älgerums- och Ljungnäsvägen i Mönsterås.

Tidigare i veckan, på onsdagen, brann det i en bil och släpkärra. En registreringsskylt ska även ha stulits i samband med branden.

I fredags brann en A-traktor med tillhörande släpkärra, som snabbt brann ut. Händelsen rubricerades som skadegörelse.

Tvåvåningshus brinner på Hisingen

Det brinner även i ett äldre tvåvåningshus i Torslanda på Hisingen i Göteborg.

– Det är en fullt utvecklad brand med öppna lågor. Hela villan brinner, säger Fredrik Östlund, larm- och ledningsoperatör på räddningstjänsten Storgöteborg till GP.

Räddningstjänsten kan just nu inte uppge hur lång tid det kan ta innan branden kan släckas.

– Nu är det tre ambulanser som är framme. Ingen har lastats i nuläget och det är oklart om någon har kommit till skada, säger William Kokkonen teamledare på SOS Alarm.

Flera enheter ska vara på plats.

Tiotusentals bränder varje år

Varje år inträffar tiotusentals bränder årligen i Sverige.

Ungefär var tredje brand uppstår köket då den vanligaste orsaken till brand är spisen.

–  Ett bra sätt att förhindra spisbrand är att investera i en spisvakt. Denna lilla apparat kan upptäcka en brand och bryta strömmen till spisen eller larma omgivningen. Enklast är att alltid hålla uppsikt över spisen när den används och se till att den är avstängd ordentligt när den inte används, skriver Eldvakt.se.

Uppladdningsbar elektronik ska också ha blivit en allt vanligare brandrisk.

Batterier och laddare kan starta en brand. Viktigt är att undvika ladda surfplatta eller mobil över natten.

– Om du måste ladda över natten, se då till att din brandvarnare fungerar som den ska, skriver Eldvakt.se

Foto: Räddningstjänsten

Text: Redaktionen


Ryskt jättefartyg till Sverige

2024 02 28

Drygt två år efter att Ryssland inledde sitt anfallskrig mot Ukraina anländer ett jättefartyg med rysk fossilgas till Sverige.  

Fartyget ankommer till Nynäshamn under morgondagen, rapporterar P4 Stockholm.

Köparen av fossilgasen är det finska statliga energiföretaget Gasum som har ett avtal med den ryska gasjätten Gazprom.

Gasum levererar i sin tur bland annat till Raffinaderiet Nynas AB som tar emot gasen, trots att bolaget sedan mars 2022 bojkottar inköp av ryska råvaror.

Trots bojkotten fortsätter Nynas att använda rysk fossilgas.

I en kommentar till P4 Stockholm uppger bolaget att de ”krävt att Gasum ska sluta leverera rysk gas” och att de är ”besvikna över att det fortsätter”.

– Utan leveranserna av flytande naturgas så skulle 300 personer på anläggningen i Nynäshamn förlora jobbet, uppger Nynas kommunikationsdirektör Höst Öslin i en skriftlig kommentar till radion.

Kraftig kritik

Miljöorganisationen Greenpeace riktar kraftig kritik mot leveranserna av rysk fossilgas till Sverige.

Organisationen uppger att 36 tankfartyg med 128 000 ton flytande fossilgas från Ryssland har ankommit till Sverige sedan starten av den fullskaliga invasionen 2022. En import som motsvarar cirka 1,1 miljarder kronor, enligt Greenpeace.

– Samtidigt som Sverige skickar krigsmateriel till Ukraina med ena handen så bidrar vi till den ryska krigskassan genom fortsatt fossilimport med den andra. Det är inte bara principiellt hyckleri utan något som leder till att fler vapen kan användas i anfallen mot Ukraina.

– Den svenska regeringen borde omgående stoppa detta svenska stöd till ryska terrordåd och krigsförbrytelser, säger Greenpeaces Sverigechef Erika Bjureby i ett uttalande.

Importen fortsätter

I maj 2022 ställde sig näringsutskottet bakom ett  importstopp av rysk olja och gas, till såväl Sverige som EU. Trots detta har importen av rysk gas fortsatt.

Utrikesminister Tobias Billström (M) har öppnat för att Sverige kan införa ett nationellt importstopp efter att EU:s nya gasmarknadsförordning antagits.

– Energimarknadsinspektionen har redan fått i uppdrag att börja titta på genomförande och följdlagstiftning. Frågan om förbud mot import av rysk fossilgas med hänvisning till gasmarknadsförordningen kommer att analyseras i Regeringskansliet. Vi överväger även möjligheterna att agera enskilt, sa Billström i en riksdagsdebatt i februari.

Vidare framhöll ministern att Sverige följer Finlands agerande i frågan.

– Jag har noterat att företrädare för den finska regeringen uttryckt avsikter att utreda huruvida ett nationellt importstopp kan genomföras efter att EU:s nya gasmarknadsförordning antagits. Det är självklart mycket angeläget för regeringen att följa utvecklingen nära, sa Billström.

Arkivfoto: CORAL ENERGY & SMIT SEINE

Text: Redaktionen


BEKRÄFTAT: Ryskt militärplan nära Helsingfors

2024 02 29

Ett ryskt spaningsplan har tagit sig in i närheten av Helsingfors.

Det ryska militärplanet, som är av typen Il-20, ska ha flugit strax sydost om den finska huvudstaden.

Finlands försvarsmakt har lagt locket på om händelsen.

– Ryssarna använder den bästa möjliga teknik som de har till sitt förfogande, säger generalstabens talesperson Henrik Gahmberg till Helsingin Sanomat.

Natoland blixtagerade

Incidenten fick Frankrike, ett annat medlemsland i Nato, att blixtagera.

Ett franskt Mirage-jaktplan skickades upp och jagade bort det ryska planet, bekräftar både franska och tyska försvarsstyrkor på X, tidigare Twitter.

– Igår aktiverades våra stridsflyg i Laage. Ett ryskt plan, Il-20, utan resplan, identifierades sydost om Helsingfors. Operationen avslutades efter visuell kontakt utan några efterföljande incidenter, framhåller det tyska flygvapnet.

Vill inte kommentera

Även om planet befann sig nära Helsingfors ska det inte ha trätt in i finskt luftrum, enligt den finska generalstaben.

Händelsen ska ha ägt rum i måndags, men bekräftats offentligt först under onsdagskvällen.

– Planet flög utan transponder, så det måste identifieras genom en identifieringsflygning. Jag kommer inte kommentera om det finska flygvapnet var inblandat i identifieringen, säger Henrik Gahmberg.

Flyger 685 km/h

Militärplanet Il-20 är ett mycket avancerat spaningsplan som funnits i bruk sedan 1970.

I Natokretsar går planet under kodnamnet “Coot-A” och maxhastigheten uppnår 685 kilometer i timmen.

Enligt Pekka Tover, tidigare underrättelsechef för generalstaben, är flygets närvaro kring Finland inte exceptionellt, men ska tas på allvar.

– I de här lägena ska man av säkerhetsskäl åka upp och se vad de gör, säger han till Ilta-Santomat.

Väcker frågor

Jarno Limnélli, riksdagsledamot tillika docent vid Försvarshögskolan i Finland, menar att liknande incidenter kring Östersjön kan väcka frågor.

– Ryska militärflyg flyger i Östersjöområdet och det kan de göra så länge de vistas utanför statens luftrum, säger han till samma tidning.

– Närhelst speciella flygplan eller fartyg rör sig nära statsgränserna kan det finnas någon form av kraftuppvisning i bakgrunden. De visar att sådan utrustning finns och flygs så här nära.

Foto: J. Kemppainen

Text: Redaktionen