Branden är släckt – Varnade för nytt Tjernobyl

2022 03 06

Det uppstod en brand vid Europas största kärnkraftverk Zaporizjzja under natten.

Branden ska ha uppstått vid en träningsbyggnad bredvid kärnkraftverket, enligt flera medier.

Kärnkraftsanläggningen som ligger i staden Enerhodar i Ukraina, cirka  15 mil norr om Krimhalvön, fattade eld efter rysk beskjutning mot anläggningen under natten, enligt Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba.

Kan få värre följder än Tjernobyl

– Om den sprängs kan det bli tio gånger värre än Tjernobyl. Ryssland måste omedelbart sluta med beskjutningen så att räddningspersonal kan upprätta en säkerhetszon, skriver han på Twitter.

Expert: Reaktorn kan smälta

Graham Allison, kärnsäkerhetsexpert vid Harvard University, säger till brittiska BBC att reaktorn riskerar att smälta om branden fortsätter. Han varnar att en sådan utveckling skulle kunna leda till utsläpp av radioaktiv strålning som förorenar området runt anläggningen i flera år, likt Tjernobylkatastrofen 1986.

– Men det är för tidigt för att veta vad som händer på anläggningen, tillägger han, till BBC.

Uppgifter: Branden är släckt

Klockan 05.20 (lokal tid) kom rapporter om att statens räddningstjänstenhet i Ukraina ryckt ut och bekämpar branden vid kärnkraftverket. Ett 40-tal brandmän och tio enheter kämpade för att släcka branden, enligt CNN.

Branden uppges nu även vara släckt, uppger räddningstjänsten på Telegram.

Blev först stoppade

Den ukrainska räddningstjänsten uppger att de först blockerades av ryska styrkor när de försökte ta sig till platsen för branden, rapporterar BBC. När det väl var på plats tog det cirka en timme för dem att släcka branden.

Måste stoppa honom nu

Andrii Tuz, talesperson för kärnkraftverket, varnar för att Putins aggressioner kan få katastrofala följder:

– Jag har ingen aning om hur långt Putin kommer att gå. Ingen trodde att de skulle börja skjuta på kärnkraftverk. Vi måste stoppa kriget nu! Och inte vänta på början till en kärnkraftskatastrof, säger han till CNN.

Personal dämpar effekterna

Internationella atomenergimyndigheten, IAEA, har varit i kontakt med de styrande i Ukraina och mottagit rapporter om att de ”väsentliga” delarna av kärnkraftverket i Zaporizjzja inte påverkas av beskjutningen och att personal på plats vidtagit åtgärder för att dämpa effekterna. Det skriver myndigheten på Twitter.

Ingen upphöjd strålningsnivåer

Samtidigt har ukrainska myndigheter meddelat IAEA att inga upphöjda nivåer av strålning har konstaterats vid kärnkraftverket under natten. Det skriver myndigheten i ett uttalande.  

Text: Redaktionen