JUST NU: Bråken i riksdagen fortsätter – “Ett chicken race med politiska vildar”

2022 06 15

Inget av de två budgetförslagen gick igenom i dagens omröstning.

Det var ingen skräll att riksdagen röstade nej till vårändringsbudgeten under onsdagseftermiddagen.

Högeroppositonens förslag förlorade med en rösts marginal och de rödgröna avstod från att yrka på regeringens eget förslag, som alltså inte heller gick igenom, rapporterar Aftonbladet med hänvisning till TT.

Hårda orden haglar: “Häpnadsväckande”

Resultatet av dagens budgetomröstning innebär dock på intet sätt att ordkriget mellan partierna avtar – tvärtom. De hårda orden mot regeringen haglar nämligen från oppositionen efter att regeringen lagt fram en extra ändringsbudget för att få igenom sitt pensionsförslag.

– Regeringen och Socialdemokraterna säger i dag nej till mer pengar till polisen, till försvaret och till Ukraina och dessutom nej till att alla Sveriges pensionärer ska få mer pengar. Det är ett häpnadsväckande besked, säger Mats Persson (L), enligt SVT.

“Anmärkningsvärt”

Inte heller Moderaterna skrädde på orden.

– Det jag tycker är anmärkningsvärt idag är att regeringen så tydligt säger nej till våra förslag som vi ska rösta om, om mer pengar till alla pensionärer, säger partiets ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson på en pressträff. 

“De borde skämmas”

Även från andra sidan spänns tonläget.

– Priserna på mat och drivmedel rusar. Sverige har flest fattigpensionärer i Norden. Då ägnar sig M och SD all sin vakna tid åt att stoppa en pensionshöjning på 1 000 kr i månaden. De borde skämmas, rasar Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar på Twitter.

Sverigedemokraternas Oscar Sjöstedt slog tillbaka på samma plattform med att  hävda att “vänsterpartister inte kan ekonomi” och anklagade vänsterledaren för lögn.

Finansministern: “Ett steg närmare”

En av huvudrollsinnehavarna, finansminister Mikael Damberg (S), är dock sett till förutsättningarna nöjd med dagens utfall i budgetomröstningen.

– Idag röstade vi ner de högerkonservativas budgetförslag för att kunna lägga fram vårt kompromissförslag för att stärka pensionärernas ekonomi. Nu är vi ett steg närmare att kunna se till att de pensionärer som har det sämst ställt kan få bättre ekonomi redan i augusti, uttrycker han på sociala medier.

Lööf: “Chicken race med politiska vildar”

Centerpartiet och Annie Lööf hade dock helst önskat att riksdagen röstat om det förslag som stoppades av oppositionen. På frågan hur hon bedömer sannolikheten att den nya ändringsbudgeten går igenom svarar hon följande:

– Det får vi se när man röstar om det. Hela den här mandatperioden har varit ett chicken race med politiska vildar som avgör med en rösts övervikt och det måste vi komma ifrån under nästa mandatperiod, säger Annie Lööf till SVT.

Foto: M. Dahlstrand Sveriges riksdag

Text: Redaktionen