JUST NU: Boris Johnsons besked om framtida relationer med Putin

2022 05 12

Storbritanniens premiärminister ser ingen återgång till en normal relation.

Relationen med Rysslands diktator Vladimir Putin kommer aldrig mer återgå till något slags normalläge. 

Det var Storbritanniens premiärminister Boris Johnsons besked i en intervju idag, rapporterar Sky News.

“Ingenting är omöjligt”

Premiärministern anklagade Putin för att “grovt kränka” mänskliga rättigheter och folkrätt i och med den ryska invasionen av Ukraina.

– Jag tror att omvändelse kommer att bli väldigt svårt för Vladimir Putin nu. Ingenting är omöjligt, antar jag, men jag kan bara inte för mitt liv se hur vi kan åternormalisera relationerna med Putin nu, säger Boris Johnson i intervjun, uppger Sky News.

Lärt sig av misstagen

Boris Johnson säger att västländerna nu har lärt sig att de borde ha reagerat hårdare redan efter den ryska annekteringen av Krimhalvön för åtta år sedan.

– Han är skyldig till ett absolut barbariskt angrepp på ett totalt oskyldigt land. Och att åternormalisera skulle vara att göra det misstag som vi gjorde 2014.

Stöttar Sverige och Finland

Under gårdagen var Boris Johnson på plats både i Sverige och Finland för att ingå överenskommelser med de båda länderna, som bland annat innebär att de kan hjälpa de nordiska länderna militärt.

– Ifall någotdera landet drabbas av en katastrof eller utsätts för en attack så ställer vi upp och hjälper varandra, inklusive med militärt bistånd. Precis hur det biståndet ser ut beror förstås på vad det andra landet ber om, säger Johnson till Svenska Yle.

Finland: “Kolla i spegeln”

På presskonferensen efter avtalssigneringen vände sig Finlands president Sauli Niinistö sig direkt till Putin.

– Du orsakade det här. Kolla i spegeln, sade han efter att ha fått en fråga om hur ser på riskerna med att även ansluta till Nato.

Foto: President of Russia Office resp No 10 Downing Street

Text: Redaktionen