JUST NU: Boris Johnson i Kyiv

2022 04 09

– Välkommen till Kyiv min vän!

Det sade Ukrainas president Volodymyr Zelensky när Storbritanniens premiärminister gjorde ett överraskande besök i Ukrainas huvudstad i dag.

Hyllar Boris Johnson

– Storbritanniens premiärminister Boris Johnson är en av de mest principstarka motståndarna mot den ryska invasionen. En ledande aktör i införandet av sanktioner mot Ryssland och försvarare av Ukraina, framhåller president Zelensky i samband med besöket.

Stor framgång

Det högprofilerade besöket i Ukrainas huvudstad är en stor framgång för både Boris Johnson och Volodymyr Zelensky.

Boris Johnson har tryckt på hårt för att stödja Ukraina mot den ryska regimens brutala anfallskrig och han har sagt ja till omfattande vapenleveranser till landet.

Geopolitisk framgång

Att man med hjälp av stödet till Ukraina lyckats tillfoga den upphaussade ryska diktaturens krigsmaskin är även en stor geopolitisk framgång för både Storbritannien och EU.

Mer vapen kommer

Den brittiske premiärministern utlovar nu ännu mer vapen.

– Storbritannien kommer att sända mer defensiva vapen till Ukraina och samverka med våra G7-partners för att agera mot varje del av Ryssland ekonomi för att se till att Putin misslyckas, framhåller Boris Johnson.

Partygate bortblåst

Den brittiska ledaren skakade av sig kritiken kring den så kallade Partygate som utgjordes av spritfester  och hålligång-partyn på 10 Downing Street mitt under pandemin.

I stället har han nu höjt sin status som statsman och förkämpe för Europas frihet i och med sitt framgångsrika stöd för Ukraina.

Stärker Zelensky

Besöket i Kyiv stärker även Volodymyr Zelensky som kan visa upp för Ukrainas folk att en av världens absolut mest mäktiga politiker rest till landet för att träffa honom och för att ge ännu mer stöd i försvaret mot de ryska angreppen.

Foto: President of Ukraine Office

Text: Redaktionen