Bolånetagare gör stort misstag – toppekonom förundrad

2023 11 21

Sex av tio bolånetagare har aldrig bytt bank.

Det visar en ny undersökning från Finansinspektionen (FI)  

– Hela 82 procent har inte bytt bolånebank de senaste fem åren. Och en kanske än tydligare grupp är de 6 av 10 som aldrig någonsin har bytt bolånebank, trots att boräntor är deras största hushållsutgift och trots att de ofta har haft bolån i många årtionden, skriver FI i rapporten.

Enligt myndigheten kan bolånetagarnas vägran förklaras med att det ”förmodligen finns en brist på tilltro till bolånebranschen”.

Toppekonom förundrad

Ekonomiprofilen Claes Hemberg är förvånad över siffrorna.

Hemberg, som tidigare var sparekonom på Avanza Bank, framhåller att det är förunderligt och illavarslande att inte fler bolånetagare byter bank emellanåt.

I en intervju med TV4 förklarar ekonomen att ett bankbyte ofta resulterar i en lägre boränta.  

Trots det väljer en majoritet av bolånetagarna att stanna kvar hos sin bank.

– Jag är själv förvånad. Jag trodde att äntligen skulle folk vakna till när räntorna stigit snabbast på 30-40 år, men nej, inte än. Jag tror att man fortfarande tror att bankerna tänker på mitt bästa, men det visar sig vara tvärt om. De som är mest lojala betalar också mest, säger Claes Hemberg till tv-kanalen.

Ställ krav

Claes Hemberg understryker att det är viktigt att ställa krav på banken som bolånetagare.

En enkel signal kan leda till en ny förhandling om boräntan.

– Det är ganska enkelt. Om du mejlar din bank och säger att du vill ha ditt amorteringsunderlag, då är det en signal om att du vill lämna den här banken. Och då blir de nervösa, säger ekonomen till TV4.

Han får medhåll av Nordeas privatekonom Ingela Gabrielsson.

– Ta på dig förhandlingskavajen! Och tänk på att alla de timmar du lägger ner på att jämföra och förhandla har du igen sen, det kan röra sig om många tusenlappar på ett år i lägre ränta, säger hon till SVT.

Foto: Jorik van der Schaaf

Text: Redaktionen


Meteorologer säkra – då tvärvänder vädret

2023 12 01

Snart ser vädret ut att vända i Sverige.

Under den senaste tiden har det varit mycket kallt i stora delar av Sverige.

I samband med kylan och det rådande lågtrycket har det även varit stora problem i trafiken, där många olyckor har skett under veckan.

Nu ger meteorologer dock besked om att vädret kommer att tvärvända inom kort.

Det rapporterar Expressen.

Vänder framåt jul

Det är meteorologen Alan Reppert vid institutet Accuweather som ger besked om att det kommer att bli varmare i Norden framåt jul.

Han förklarar att temperaturerna kommer att öka i Sverige under mitten och mot slutet av december.

– Det kan bli en kylig början, men vi väntar oss att saker kommer att vända snabbt under mitten och slutet av december, säger han till tidningen.

Över genomsnittet

Det kan komma både regn och snö i olika delar av landet under december.

Däremot ser temperaturerna ut att bli varmare än vanligt i Norden.

– Temperaturen kommer att överstiga det historiska genomsnittet för regionen och för mycket av kontinenten, fortsätter Alan Reppert.

Det råder ännu vissa osäkerheter kring om det kommer att bli snö till julafton eller inte.

Fortsatt vinterväder

Inledningen av december månad ser dock ut att fortsätta på inslagen väg.

– Under decembers första dag vinterväder i hela landet. Molnen väntas dominera på de flesta håll men särskilt i nordvästra Svealand och Norrland varvas de med en del klara områden, meddelar SMHI.

– Vid Upplands kust fortsätter snöbyar dra in med nordlig vind som ändå avtar en del. Det ser också ut att lugna ner sig över Öland och Gotland.

Kylan kvarstår

De som tycker att kylan är besvärlig ser ut att få vänta lite till på lättnad.

– Det kalla väderläget står sig vidare in på söndag och måndag. Rätt så lugnt med allmänt uppehåll och varierande molnighet med en del klara områden. Utvecklingen vad gäller molnigheten är fortsatt osäker vilket även påverkar temperatur-prognosen en del.

Text: Redaktionen


Bank-ID slutar fungera – på flera mobiltelefoner

2023 11 30

Bank-ID är i dag Sveriges i särklass största e-legitimationssystem.

De allra flesta svenskar använder tjänsten.

Under 2022 nådde Bank-ID 8,4 miljoner unika användare.

Men nu kan en del svenskar behöva skaffa en ny mobiltelefon för att kunna fortsätta använda tjänsten.

Bank-ID kommer att försvinna från flera mobiltelefoner av märket Huawei, rapporterar DN.

E-legitimationstjänsten kommer att tas bort från samtliga Huawei-telefoner som är nyare än serien P90, som släpptes 2019, med andra ord stängs inte Huawei av generellt.

Bank-ID bekräftar

Anledningen till beslutet är att de nyare modellerna använder sig av appbutiken Appgallery, i stället för Googles egen butik.

Enligt Bank-ID handlar det om ett ekonomiskt beslut.

För få svenskar använder de nya Huawei-modellerna.

Företagen bedömer därför att det inte är lönsamt att stödja Appgallerry.

Bank-ID kommer hädanefter endast att stödja IOS från Apple och Android.

– Vi är där våra användare finns och har inte har möjlighet att underhålla fler plattformar än de två största i Sverige. Det är för att hålla högsta säkerhet och tillgänglighetsnivå

Det säger Charlotte Pataky, som är pressansvarig för Bank-ID, till DN.

Kopplas till Donald Trump

Beslutet kopplas även till USA:s före detta president Donald Trumps handelskrig mot Kina.

I maj 2019 undertecknade Trump en order om att blockera kinesiska telekommunikationsföretag från den amerikanska marknaden. Huawei var ett av flera företag som svartlistades. 

– Utländska motståndare utnyttjar sårbarheter för att begå skadliga cyberhandlingar och industrispionage mot USA och dess folk, sa Trump när han verkställde ordern.

Även Sverige har pekat ut Huawei som en säkerhetsrisk. År 2021 stoppades det kinesiska företaget från att delta i utbyggnaden av 5G-nätet. Beslutet fattades av Post och telestyrelsen efter en stark rekommendation från Säpo.

–  Bedömningen Säpo har gjort är att den kinesiska partistaten kan påverka och utöva påtryckningar på Huawei, dels genom företagets koppling till den kinesiska staten, dels med stöd av den kinesiska underrättelsetjänsten, framhöll Kurt Alavaara, informationssäkerhetschef på Säpo, efter beslutet.  

Exporten har upphört

När Huawei svartlistades av USA stoppades stora delar av den amerikanska exporten till det kinesiska företaget – bland annat upphörde  samarbetet med Google.

Google Play Store, Google Maps, Photos, Gmail och andra vanliga Google-tjänster finns därför inte på Huawei-modeller som lanserats efter 2019.

Text: Redaktionen