Bolånetagare gör stort misstag – toppekonom förundrad
2023 11 21
Sex av tio bolånetagare har aldrig bytt bank.
Det visar en ny undersökning från Finansinspektionen (FI)
– Hela 82 procent har inte bytt bolånebank de senaste fem åren. Och en kanske än tydligare grupp är de 6 av 10 som aldrig någonsin har bytt bolånebank, trots att boräntor är deras största hushållsutgift och trots att de ofta har haft bolån i många årtionden, skriver FI i rapporten.
Enligt myndigheten kan bolånetagarnas vägran förklaras med att det ”förmodligen finns en brist på tilltro till bolånebranschen”.
Toppekonom förundrad
Ekonomiprofilen Claes Hemberg är förvånad över siffrorna.
Hemberg, som tidigare var sparekonom på Avanza Bank, framhåller att det är förunderligt och illavarslande att inte fler bolånetagare byter bank emellanåt.
I en intervju med TV4 förklarar ekonomen att ett bankbyte ofta resulterar i en lägre boränta.
Trots det väljer en majoritet av bolånetagarna att stanna kvar hos sin bank.
– Jag är själv förvånad. Jag trodde att äntligen skulle folk vakna till när räntorna stigit snabbast på 30-40 år, men nej, inte än. Jag tror att man fortfarande tror att bankerna tänker på mitt bästa, men det visar sig vara tvärt om. De som är mest lojala betalar också mest, säger Claes Hemberg till tv-kanalen.
Ställ krav
Claes Hemberg understryker att det är viktigt att ställa krav på banken som bolånetagare.
En enkel signal kan leda till en ny förhandling om boräntan.
– Det är ganska enkelt. Om du mejlar din bank och säger att du vill ha ditt amorteringsunderlag, då är det en signal om att du vill lämna den här banken. Och då blir de nervösa, säger ekonomen till TV4.
Han får medhåll av Nordeas privatekonom Ingela Gabrielsson.
– Ta på dig förhandlingskavajen! Och tänk på att alla de timmar du lägger ner på att jämföra och förhandla har du igen sen, det kan röra sig om många tusenlappar på ett år i lägre ränta, säger hon till SVT.
Foto: Jorik van der Schaaf
Text: Redaktionen