SVERIGE: Blixtinkallas efter Putins nya order

2022 09 21

Riksdagens försvarsutskott kommer att samlas betydligt tidigare än planerat efter beskedet om den ryska mobiliseringen.

Mötet kommer att äga rum på måndag, erfar Dagens Nyheter.

– Jag tycker det finns skäl för den militära underrättelsetjänsten och säkerhetstjänsten att ha en dragning om vad det här får för effekt. Vi försöker få till det så skyndsamt som det går, säger Pål Jonsson (M), försvarsutskottets ordförande, till tidningen.

Processen måste skyndas på

Egentligen skulle de nya utskotten inte finnas på plats förrän början av nästa månad då riksdagen för närvarande befinner sig i en övergångsprocess.

Men enligt Pål Jonsson måste försvarsutskottet fungera redan nu, och Vladimir Putins besked  om massiv mobilisering av ryska soldater gör att processen om att stärka Sveriges totalförsvar måste skyndas på.

– Men också den fullständiga svenska och finska integrationen till Nato blir viktigare i ljuset av det säkerhetspolitiska läget och den aggression vi ser äga rum, säger han. 

Kan skicka avancerat artillerisystem

På måndagens blixtinkallade möte kommer utskottet även att diskutera om hur man ska stötta Ukraina efter nyheterna från Ryssland

Det kan bli aktuellt att fatta beslut om att skicka det avancerade artillerisystemet Archer till Ukraina, erfar TV4 Nyheterna.

Någonting som den socialdemokratiska regeringens försvarsminister Peter Hultqvist varit tveksam till.

– Det är viktigt att Sverige tillsammans med andra länder fortsätter hjälpa Ukraina, säger riksdagsledamot Mikael Oscarsson (KD) till kanalen.

300 000 nya soldater

Det var i ett tal till nationen idag som Rysslands diktator Vladimir Putin gav besked om att landet förstärker sina trupper med ytterligare en kraftfull mobilisering.

Enligt Rysslands försvarsminister Sergej Sjogu handlar det om 300 000 nya soldater.

Kristersson: "Brott mot folkrätten"

En av flera svenska partiledare som reagerat på beskedet är statsministerkandidaten Ulf Kristersson (M).

– Det är naturligtvis ett försök att legitimera den illegala ockupationen, och ännu ett flagrant brott mot folkrätten, framhåller M-ledaren på Facebook.

"Vill dränka Ukraina i blod"

Ukrainas president Volodymyr Zelensky har också kommenterat Putins tal.

– Han vill dränka Ukraina i blod, också i sina egna soldaters blod, säger han i en intervju med tyska Bild.

Zelensky är dock fortsatt hoppfull om att diktatorn inte kommer att ta till kärnvapen, någonting som Putin insinuerade skulle vara möjligt.

– Jag tror inte att världen kommer att tillåta honom att göra det, säger den ukrainska presidenten.

Foto: Sveriges Riksdag (Pål Jonsson) resp Försvarsmakten resp President of Russia Office

Text: Redaktionen


Nya regler när man går på restaurang – kan införas inom kort

2024 07 11

Ett slutgiltigt beslut om nya regler när man äter ute närmar sig.

Det bekräftar nu Livsmedelsverket.

Ändringen gäller nya krav som ska införas då man köper mat på restauranger – där besökarna nu måste få information om var köttet som serveras kommer ifrån.

Reglerna föreslås bli obligatoriska för samtliga restauranger och storhushåll – det vill säga exempelvis skolor, sjukhus och andra anläggningar där det serveras lunch – i Sverige.

Myndigheten har nu skickat föreskriftsförslaget till EU-kommissionen. När övriga medlemsstater har fått ge sin åsikt kan reglerna börja gälla i Sverige, kanske redan efter sommaren.

–  Vi kan inte säga när processen kommer att vara klar, men ambitionen är att föreskrifterna ska kunna beslutas under hösten. På Livsmedelsverket arbetar vi nu parallellt med en vägledning till företagen för att underlätta för dem att göra rätt, säger Elin Häggqvist, chefsjurist på Livsmedelsverket.

LÄS MER: Nya regler för hämtmat – det här gäller

Fick uppdraget i våras

I korthet innebär förslaget att restauranger måste kunna informera om ursprungsland för kött från nöt, svin, get och fjäderfä.

Förslaget har tagits fram efter att Livsmedelsverket tidigare i våras fick i uppdrag av regeringen att ta fram ett nytt regelverk.

– Restauranggästen har rätt att få informationen, och den kan ges muntligt på begäran eller skriftligt. Informationen kan framgå direkt på menyer, men det räcker också med en skylt om att gästen kan fråga om vilket land köttet som serveras på restaurangen kommer ifrån, säger Elin Häggqvist.

Ministern: Efterfrågad ändring

Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) understryker att regeländringen är efterfrågad bland landets konsumenter.

– Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning.

– Regeringen vill därför att konsumenter ska få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, sade ministern när uppdraget tilldelades i april.

Kullgren tillägger att det ska vara ”lika enkelt att få veta var köttet kommer ifrån på en restaurang som i en butik”.

Ska vara flexibelt

Nuvarande regelverk fastslår att butiker måste redovisa ursprungsland för kött, men ett liknande krav finns ej för restauranger.  

Vidare uppger regeringen att en utgångspunkt också är att den administrativa bördan för företagen, kommuner och regioner ska vara så liten som möjligt, samt att det ska det finnas flexibilitet i hur informationen om ursprungsland delges.

– Till exempel genom att informationen kan lämnas muntligt när den efterfrågas av konsumenten, meddelar regeringen.

Foto: Elima Mwinyipembe Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Klassisk klädkedja i konkurs – efter 40 år i Sverige

2024 07 10

En av de mer etablerade klädkedjorna i Sverige tvingas kasta in handduken.

Pengarna är slut.

Efter att förra året ha slagit sig för bröstet kring en omstart i Skandinavien blir det istället platt fall för klädkedjan Esprit, som har butiker i stora köpcentrum som Emporia, Täby centrum och Väla.

Det svenska bolaget Esprit Sweden går nu i konkurs, rapporterar Market med hänvisning till Bolagsverket.

Beskedet bekräftades i dagarna.

Spiken i kistan

Konkursen är spiken i kistan för kedjan, som funnits i Sverige sedan 1980-talet.

Under våren stängde bolaget sina butiker i Nordstan och på Frölunda torg i Göteborg. Dessutom kursade ett av de två kvarvarande svenska franschisebolagen.

Den sista finns kvar i Linköping, där lagret sålts ut på rea.

– Det är ingen rörelse som kan fortsätta, sade konkursförvaltaren Kenneth Nilsson till Dagens Handel vid tillfället.

Stängd webbshop

Esprit har länge levt även på sin onlinebutik, men där möts nu svenska kunder av ett meddelande om att hemsidan är stängd.

– Vi kan för närvarande inte behandla nya beställningar och vår webbshop kommer att vara stängd tills vidare, framhåller Esprit och tillägger:

– Vi hoppas kunna vara tillgängliga för dig snart igen. Om du har några frågor eller funderingar är du välkommen att kontakta oss. Om du vill granska statusen för din nuvarande beställning, tänk på att du fortfarande kan logga in på ditt konto.

Kris efter pandemin

Esprit, som drivs av ett tyskt bolag, hamnade i kris under pandemin.

Omsättningen rasade från 143 till 90 miljoner mellan 2021 och 2022, företaget gick med flera miljoner i förlust och var nära konkurs redan då.

– Pandemin resulterade i omfattande tillfälliga butiksstängningar i Europa och Asien, vilket bidrog till att ledningen vidtog åtgärder i form av ett skyddsförfarande då det tyska bolaget försattes i rekonstruktion, framhåller Esprit Sweden AB i årsredovisningen för 2022 enligt sajten Ehandel.

– För Esprit Sweden AB innebar detta att företaget var tvungen att frångå det internprissättningsavtal som satts upp för koncernen och att bolaget fick efterskänka sina fordringar hos det tyska koncernbolaget.

Totalt stänger nu fyra butiker i Täby, Nacka, Malmö och Helsingborg vilket påverkar ett 30-tal anställda.

Foto: Väla

Text: Redaktionen