Blixtinkallar till Natomöte

2023 07 06

I dag, torsdag, möts Sverige, Finland och Turkiet i ett extrainsatt möte om den svenska Natoprocessen.

Parterna ska träffas i Bryssel.

Mötet inleds efter lunch och tunga representanter från Nato och de tre länderna kommer att delta.

Försvarsalliansens generalsekreterare Jens Stoltenberg kommer att leda samtalen och utrikesministrar, underrättelsechefer och nationella säkerhetsrådgivare från Sverige, Finland och Turkiet kommer att vara på plats i Bryssel.

Sverige kan få ett jättebesked

Mötet kan vara en indikation på ett stort genombrott i den svenska Natoprocessen.

Det anser TV4 Nyheternas utrikesreporter Ritva Rönnberg.  

Hon konstaterar att det är fullt möjligt att Turkiet tvärvänder och godkänner Sveriges Natoansökan innan eller på försvarsalliansens toppmöte i Vilnius, Litauen, som inleds den 11 juli.

– Förra veckan beskrev Jens Stoltenberg det här mötet som ett tillfälle att ta tag i någon sista detalj som möjligtvis inte skulle vara helt genomarbetad och som parterna måste diskutera ett varv till inför ett medlemskap i Vilnius, säger Ritva Rönnberg till TV4 och tillägger:

– I Nato har utrikesministrarna en speciell roll och alla kommer att delta på mötet. Skulle man vilja flytta det här framåt ytterligare från Turkiets sida hade man kunnat tänka sig att de hade backat ur och sagt att man inte går med på ett möte på så hög nivå. Det kan tolkas som att det mycket väl finns en chans att Sveriges Natoansökan nu kommer att godkännas.

Finland: Sverige godkänns innan toppmöte

Från finskt håll kommer även positiva tongångar gällande den svenska Natoansökan.

Finlands nytillträdda utrikesminister Elina Valtonen hyser stora förhoppningar om att Sverige godkänns innan toppmötet i Vilnius.

– Det finns förväntningar från den finska sida om ett snabbt besked om Sverige, säger hon till SR Ekot och tillägger att ett svenskt Natomedlemskap är vitalt för Finland och för säkerheten i Östersjöområdet.

– Finlands medlemskap är inte fullvärdigt förrän Sverige också är medlem i Nato, säger utrikesminister Valtonen till radiokanalen.  

Foto: Presidency of the Republic of Turkey

Text: Redaktionen