JUST NU: Köttfärs återkallas – risk för salmonella

2022 08 16

Lidl återkallar blandfärs som kan innehålla salmonella.

Det uppger butikskedjan i ett pressmeddelande.

Produkten som återkallas är blandfärs Krav av varumärket Svea Lantkött med bäst före datum 2022-08-17.

Efter rutinanalyser har det visat sig att en begränsad batch av blandfärsen kan innehålla salmonella, framhåller butiken.

Salmonella har detekterats efter en rutinanalys. Samtliga berörda produkter är bortplockade ur butik och Lidl uppmanar alla kunder som köpt blandfärsen att återkomma med produkten. Det berörda bäst-före-datumet 2022-08-17 har sålts i Lidl Sveriges samtliga butiker. Det är enbart blandfärs med ovan bäst-före-datum som är berört. Salmonella utgör ingen risk om livsmedlet hettats upp till minst 70 grader, skriver Lidl i pressmeddelandet.

Ser allvarligt på situation

Butikskedjan uppger att andra produkter av varumärket Svea Lantkött inte är drabbade.

Avslutningsvis beklagar sig Lidl över det som inträffat och uppmanar kunder att returnera berörda produkter.

– Lidl Sverige beklagar och ser allvarligt på det som inträffat och utreder nu tillsammans med leverantören hur det kunnat ske, samt att något liknande inte sker igen. Konsumenter som köpt varan är välkomna att returnera den till inköpsplatsen, eller till närmaste Lidl-butik. Kunderna får självklart pengarna tillbaka, även utan uppvisande av kassakvitto, skriver Lidl.

Fakta salmonella  

  • Salmonella är en bakterie som kan orsaka magsjuka.
  • Bakterien trivs bäst i tarmen hos människor och djur, men den överlever bra i andra miljöer också.
  • Salmonella sprids främst via mat som äts utan att ha hettats upp ordentligt. De flesta som blir sjuka i Sverige har smittats utomlands.
  • Ett halvt till några dygn efter att man fått i sig bakterien drabbas man av  diarréer, magkramper, feber och ibland kräkningar. Detta varar oftast några dygn, men kan ibland bli mer långvarigt. I ovanliga fall kan man få följdsjukdomar som till exempel ledbesvär. 
  • Källa: Livsmedelsverket
 

Foto: O. Drach resp M. Daudy

Text: Redaktionen