Biljetter släpps i Sverige – 120 000 personer väntas boka
2025 03 17
Det väntas rejäl folkfest i Sverige.
Imorgon, tisdag den 18 mars klockan 12.00, släpps biljetterna.
Och det gäller att hänga på låset.
För när anmälan öppnar till de årliga kosläppen väntas lapp på luckan och biljetter som går åt likt smör i solsken.
Vid förra årets biljettsläpp sålde en gård ut på mindre än fem minuter.
– Intresset är enormt, säger Fredrik Larm, sponsor- och eventchef på Arla, i en kommentar.
120 000 besökare
Kosläppen har etablerat sig som en vårtradition och folkfest för folk i alla åldrar. Årets evenemang kommer att spridas ut på 36 Arlagårdar från Jämtland till Skåne.
Totalt väntas omkring 120 000 besökare.
– Redan i december börjar vi få samtal från personer som undrar när det blir kosläpp, och veckorna innan bokningen öppnar skjuter besöken till vår hemsida i höjden, säger Fredrik Larm.
Första och sista gården
Kosläppspremiären sker på Grönt Centrum på Gotland den 12 april. De 35 återstående gårdarna följer därefter och sista stopp blir på Koldemo Lantbruk i Arbrå, Bollnäs kommun, 29 maj.
Arla beskriver kosläppen som mer än bara ett tillfälle då vårrusiga kor stormar ut i hagarna och äntligen får sträcka på benen.
Det är även en möjlighet att komma närmare lantbruket och fylla på kunskapsbanken om varifrån vår mat egentligen kommer från.
maj.
I biljettpriset ingår även “traditionsenlig mjölk” och nybakade kanelbullar.
Uppmärksammad fråga
Frågan om kors möjligheter till grönbete fick i höstas stor uppmärksamhet efter att regeringen lagt fram en utredning om att slopa den nuvarande lagen.
Syftet för en eventuell förändring skulle vara att mjölkproducenter med kor i lösdrift själva ska få bestämma när och om djuren ska ut på bete.
Förslaget väckte debatt och fick kritik, bland annat från regeringspartiet Liberalerna.
Även djurrättsorganisationen Djurens Rätt reagerade.
– Sveriges djurskyddslag slår fast att djur har rätt att kunna bete sig naturligt, så betesrätten borde inte ens diskuteras, men jag upphör aldrig att förvånas över vad politiker är beredda att genomföra i konkurrenskraftens namn, sade organisationens riksordförande Camilla Bergvall i augusti.
LÄS MER: Kontroversiellt besked om svenska kor – "en sorglig dag"
Foto: Rupixen
Text: Redaktionen