Bilägare har gått miste om 10 000 kronor – “finns inga ursäkter”
2025 02 12
Flera bilägare bedöms ha gått miste om utbetalningar på 10 000 kronor.
När regeringen lanserade den så kallade skrotningspremien förra året gavs utrymme för 50 000 bilägare att kunna få 10 000 kronor utbetalt för sin gamla bil, förutsatt att man bytte till en elbil.
Enbart ett par hundra har dock hittills ansökt om premien.
Och flera av dem har dessutom inte fått pengar utbetalade på grund av krångel i regelverket, hävdar Riksförbundet M Sverige på onsdagen.
– Myndigheterna måste betala ut stödet, så enkelt är det, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk rådgivare på M Sverige, i en kommentar.
"Finns inga ursäkter"
Enligt branschorganisationen har oklarheter i reglerna och brist på samverkan mellan myndigheter och bildemonterare gjort att många får sin ansökan avslagen.
Det ska handla om mer än var tionde person som ansökt om skrotningspremien som inte får någon utbetalning.
M Sverige kräver därför nu att löftet levereras. Alla vars ansökan “hamnat snett i myndigheternas interna byråkrati” måste få sina pengar, menar förbundet.
– Ett löfte om 10 000 kronor tar folk självklart för givet. Det är bara att betala ut pengarna, säger Carl-Erik Stjernvall.
– Har den som ansöker gjort allt rätt får myndigheterna lösa situationen bäst de vill, det finns inga ursäkter.
Skulle öka elektrifieringen
När skrotningspremien lanserades beskrevs den som en del i att ställa om Sveriges fordonsflotta och nå nettonollutsläpp senast år 2045.
– Skrotningspremien är en viktig del i regeringens arbete för att öka takten i elektrifieringen av transportsektorn. Stödet innebär att vi snabbare kan fasa ut fossildrivna fordon och möjliggöra för fler att byta till eldrivet i stället, sade klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) i somras.
Villkoret att man måste leasa eller köpa en ny eller begagnad elbil för att ta del av premien har dock kritiserats.
– Släpp den politiska prestigen och ta bort villkoren för skrotningspremien. 10 000 kronor för en bil som sjunger på sista versen är nog en slant som skulle göra att många lämnar ifrån sig bilar som passerat bäst-före-datum, då kan man köpa upp sig och köpa en lite bättre bil och det är det som är det viktiga, säger Carl-Erik Stjernvall.
Foto: Ninni Andersson, Regeringskansliet resp D. Edelstein
Text: Redaktionen