Bidens familj rasande – storbråk skakar Vita huset

2024 07 07

Uppgifter gör gällande att det pågår ett storbråk mellan Joe Bidens familj och hans rådgivare.

Det har stormat rejält kring USA:s president Joe Biden den senaste tiden.

Allt fler röster höjs för att Biden bör hoppa av det kommande presidentvalet.

Nu kommer uppgifter om att Bidens pressade situation har lett till ett storbråk mellan presidentens familj och hans närmaste rådgivare.

Familjen Biden uppges vara rasande på presidentens rådgivare och ge dem skulden för den senaste tidens misslyckanden.

– Det är Shakespeare-liknande, säger en källa nära Biden om storbråket, enligt NBC News.

Debattfiaskot förändrade situationen

Presidentens familj, bland annat hans son Hunter Biden och syster Valeria Owens, vill bli mer involverade i Bidens valkampanj och presidentarbete, enligt källor som kanalen har pratat med.

– Debattfiaskot har öppnat en väg för familjen att gå förbi personalen och börja hjälpa sin far och bror som de älskar väldigt mycket, säger en person med insyn.

Bråket mellan familjen och rådgivarna uppges ha pågått under en längre tid, men sägs ha förvärrats efter Biden misslyckade valdebatt i slutet av juni.

Uppgifterna kommer från 13 olika källor som NBC News har talat med.

Nu finns en risk att bråket blir så allvarligt att osämjan inte går att dölja offentligt.

Anklagelser åt båda håll

Enligt de anonyma källorna så anklagar båda sidor varandra för att ge presidenten dåliga råd och överbeskydda honom på ett sätt som försvårar för honom.

Bidens rådgivare anser, enligt uppgiftslämnarna, att familjen hanterar frågan för emotionellt och att de inte kan bedöma den politiska situationen på ett klarsynt sätt.

Sonen Hunter Bidens deltagande på möten i Vita huset den här veckan ses som en signal om att familjen vill bli mer inblandad i presidentens arbete.

Samtidigt har det också kommit uppgifter om att Bidens familj har velat få bort två nära rådgivare till Biden, bland annat hans personliga advokat.

Uppgifterna har dock dementerats, men om man ska tro NBC News källor så råder det fortfarande allt annat än harmoni mellan Bidens familj och hans rådgivare.

Foto: The White House Adam Schultz

Text: Redaktionen


Klassisk klädkedja i konkurs – efter 40 år i Sverige

2024 07 10

En av de mer etablerade klädkedjorna i Sverige tvingas kasta in handduken.

Pengarna är slut.

Efter att förra året ha slagit sig för bröstet kring en omstart i Skandinavien blir det istället platt fall för klädkedjan Esprit, som har butiker i stora köpcentrum som Emporia, Täby centrum och Väla.

Det svenska bolaget Esprit Sweden går nu i konkurs, rapporterar Market med hänvisning till Bolagsverket.

Beskedet bekräftades i dagarna.

Spiken i kistan

Konkursen är spiken i kistan för kedjan, som funnits i Sverige sedan 1980-talet.

Under våren stängde bolaget sina butiker i Nordstan och på Frölunda torg i Göteborg. Dessutom kursade ett av de två kvarvarande svenska franschisebolagen.

Den sista finns kvar i Linköping, där lagret sålts ut på rea.

– Det är ingen rörelse som kan fortsätta, sade konkursförvaltaren Kenneth Nilsson till Dagens Handel vid tillfället.

Stängd webbshop

Esprit har länge levt även på sin onlinebutik, men där möts nu svenska kunder av ett meddelande om att hemsidan är stängd.

– Vi kan för närvarande inte behandla nya beställningar och vår webbshop kommer att vara stängd tills vidare, framhåller Esprit och tillägger:

– Vi hoppas kunna vara tillgängliga för dig snart igen. Om du har några frågor eller funderingar är du välkommen att kontakta oss. Om du vill granska statusen för din nuvarande beställning, tänk på att du fortfarande kan logga in på ditt konto.

Kris efter pandemin

Esprit, som drivs av ett tyskt bolag, hamnade i kris under pandemin.

Omsättningen rasade från 143 till 90 miljoner mellan 2021 och 2022, företaget gick med flera miljoner i förlust och var nära konkurs redan då.

– Pandemin resulterade i omfattande tillfälliga butiksstängningar i Europa och Asien, vilket bidrog till att ledningen vidtog åtgärder i form av ett skyddsförfarande då det tyska bolaget försattes i rekonstruktion, framhåller Esprit Sweden AB i årsredovisningen för 2022 enligt sajten Ehandel.

– För Esprit Sweden AB innebar detta att företaget var tvungen att frångå det internprissättningsavtal som satts upp för koncernen och att bolaget fick efterskänka sina fordringar hos det tyska koncernbolaget.

Totalt stänger nu fyra butiker i Täby, Nacka, Malmö och Helsingborg vilket påverkar ett 30-tal anställda.

Foto: Väla

Text: Redaktionen


Bluff på Ica – kunder kommer att bli besvikna

2024 07 10

I januari gick Ica ut och lovade sänkta priser under 2024.

Matjätten hävdade att man investerade en dryg miljard för att sänka ordinariepriser och “bibehålla redan låga priser”.

Enligt Ica skulle sänkningen inledas i mars månad och fortgå löpande under året. Alla konsumenter i landet skulle märka skillnad, var budskapet.

– Det kommer fortsatt att vara olika priser i våra butiker då vi alla är fria handlare i samverkan, men kunden kommer att märka att man kan handla vardagsvaror till lägre priser var man än befinner sig i Sverige, sade Peter Jonsson, ordförande i Icas Sverigeråd som representerar landets Ica-handlare, vid tillfället.

Höjer priserna – mer än övriga

Tre månader efter att den utlovade sänkningen skulle ha börjat lyser satsningen fortfarande med sin frånvaro.

Ica har tvärtom till och med höjt sina matpriser med 0,6 procent de senaste tre månaderna, uppger oberoende sajten Matpriskollen.

Det är mer än övriga kedjor som i snitt höjt med 0,3 procent och en besvikelse för många med tanke på Icas genomslagskraft på marknaden.

– Det skulle få en stor effekt för den allmänna matprisbilden i Sverige om denna sänkning också skulle nå konsumenterna. Vi fortsätter därför att följa utvecklingen, säger Matpiskollens vd och grundare Ulf Mazur i en kommentar.

Motsvarar halva marknaden

Matpriskollen konstaterar att Ica har en marknadsandel som motsvarar drygt halva Sveriges dagligvarumarknad.

Om matjätten skulle sänka sina priser i verkligheten skulle det med andra ord få stor betydelse för större delen av landets konsumenter.

Faktum är dock att Icas vd Nina Jönsson redan i februari flaggade för att prislöftet var i fara.

– På grund av att våra butiker driver sina egna företag och de konkurrerar med varandra så de sätter sina priser själva, sade hon till SR Ekot vid tillfället.

Samtidigt finns det inga hinder för en enskild Ica-handlare att öka sina marginal när Ica sänker priserna centralt.

– De kan absolut sänka priserna för kunderna, sade Nina Jönsson.

Foto: Ica-gruppen

Text: Redaktionen