Bevis för vaccinets enorma effektivitet både i Skåne och USA

2021 07 14

Från Skåne till USA – över hela världen kommer nu rapporter som visar att vaccinen är extremt effektiva mot coronaviruset och räddar såväl liv som hälsa och ekonomi.

Amerikanska medier rapporterar om delstaten Maryland där myndigheterna med hjälp av sjukvårdsstatistik över smittläget för covid-19 kan uppvisa följande information om vaccinets mycket positiva effekter under juni månad:

◾Alla delstatens 130 döda var ovaccinerade.

◾Av alla nya som registrerades smittade var 95 % ovaccinerade.

◾Av alla som tvingades till sjukhusvård var 93 % ovaccinerade.

◾58 % av delstatens befolkning är färdigvaccinerade. Det är alltså den minoritet som inte vaccinerats som drabbas av smitta, sjukhusvistelse och död.

Viktig påminnelse

Samma trend ses i delstat efter delstat över hela USA.

– Det är ingen tvekan om att nästan alla dödsfall och sjukhusvistelser avser ovaccinerade personer. Så här långt bekräftas det som framkom i de kliniska fas 3-testerna; alla vacciner som har godkänts skyddar mot sjukhusvistelse och död. Detta har bekräftats på ett mycket praktiskt sätt det senaste året. Det är en påminnelse om att du måste vaccinera dig, säger doktor Peter Hoets, chef vid National School of Tropical Medicine vid Baylor College of Medicine i Texas.

ANALYS

Det är den minoritet som ännu inte vaccinerats som nu drabbas av viruset av USA. Det gäller inte bara i USA utan hela världen inklusive i Sverige. En granskning i Skåne som presenteras i Sydsvenskan i dag visar att nästan inga över 49 år smittats av viruset. Det är i stort sett endast yngre som smittas vilket hör samman med vaccinationerna uppger Sydsvenskan.

Över 49 år

I ålderskategorin 50 till 59 år har över 80 % fått sin första spruta och bland 60-plussarna är de allra flesta färdigvaccinerade. Informationen gäller som alltid givetvis endast registrerade fall – men bilden bekräftar ändå USA-bilden helt och hållet avseende att nästan bara ovaccinerade drabbas av sjukhusvård och död.

Vaccinen extremt effektiva

Ty att nästan inga 50-plussare i Skåne registrerats som smittade innebär att även om någon 50-plussare smittats men struntat i att testa sig ,och därmed hamnat utanför statistiken, så beror det på att 50-plussarna i fråga trots smittan känt sig så pass pigga att de inte ens behövt testa sig och än mindre behövt sjukhusvård.

Den samlade bilden är mycket, mycket tydlig – vaccinen är väldigt effektiva. Det ger ett väldigt uppsving för ekonomin och för hela samhället. Och framförallt räddar det hälsa och liv på alla som vaccinerats.

[yop_poll id="360"]