Bevis för vaccinets enorma effektivitet både i Skåne och USA

2021 07 14

Från Skåne till USA – över hela världen kommer nu rapporter som visar att vaccinen är extremt effektiva mot coronaviruset och räddar såväl liv som hälsa och ekonomi.

Amerikanska medier rapporterar om delstaten Maryland där myndigheterna med hjälp av sjukvårdsstatistik över smittläget för covid-19 kan uppvisa följande information om vaccinets mycket positiva effekter under juni månad:

◾Alla delstatens 130 döda var ovaccinerade.

◾Av alla nya som registrerades smittade var 95 % ovaccinerade.

◾Av alla som tvingades till sjukhusvård var 93 % ovaccinerade.

◾58 % av delstatens befolkning är färdigvaccinerade. Det är alltså den minoritet som inte vaccinerats som drabbas av smitta, sjukhusvistelse och död.

Viktig påminnelse

Samma trend ses i delstat efter delstat över hela USA.

– Det är ingen tvekan om att nästan alla dödsfall och sjukhusvistelser avser ovaccinerade personer. Så här långt bekräftas det som framkom i de kliniska fas 3-testerna; alla vacciner som har godkänts skyddar mot sjukhusvistelse och död. Detta har bekräftats på ett mycket praktiskt sätt det senaste året. Det är en påminnelse om att du måste vaccinera dig, säger doktor Peter Hoets, chef vid National School of Tropical Medicine vid Baylor College of Medicine i Texas.

ANALYS

Det är den minoritet som ännu inte vaccinerats som nu drabbas av viruset av USA. Det gäller inte bara i USA utan hela världen inklusive i Sverige. En granskning i Skåne som presenteras i Sydsvenskan i dag visar att nästan inga över 49 år smittats av viruset. Det är i stort sett endast yngre som smittas vilket hör samman med vaccinationerna uppger Sydsvenskan.

Över 49 år

I ålderskategorin 50 till 59 år har över 80 % fått sin första spruta och bland 60-plussarna är de allra flesta färdigvaccinerade. Informationen gäller som alltid givetvis endast registrerade fall – men bilden bekräftar ändå USA-bilden helt och hållet avseende att nästan bara ovaccinerade drabbas av sjukhusvård och död.

Vaccinen extremt effektiva

Ty att nästan inga 50-plussare i Skåne registrerats som smittade innebär att även om någon 50-plussare smittats men struntat i att testa sig ,och därmed hamnat utanför statistiken, så beror det på att 50-plussarna i fråga trots smittan känt sig så pass pigga att de inte ens behövt testa sig och än mindre behövt sjukhusvård.

Den samlade bilden är mycket, mycket tydlig – vaccinen är väldigt effektiva. Det ger ett väldigt uppsving för ekonomin och för hela samhället. Och framförallt räddar det hälsa och liv på alla som vaccinerats.

[yop_poll id="360"]

Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 27

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Natoledare går ut med sensationellt utspel

2024 02 26

Flera Natoländer överväger att skicka militära trupper till Ukraina.

Det hävdar Slovakiens kontroversielle premiärminister Robert Fico, rapporterar Reuters. 

– Jag kommer att begränsa mig till att säga att mina uppgifter antyder att ett antal Nato- och EU-medlemmar överväger att skicka trupper till Ukraina på bilateral basis, säger Fico efter ett möte med Slovakiens säkerhetsråd.

– Jag kan inte säga i vilket syfte och vad de kommer att göra där, fortsätter premiärministern enligt nyhetsbyrån.

Vidare varnar Fico för en ”eskalering av konflikten i Ukraina” och framhåller att ”ytterligare information inte kan avslöjas för allmänheten”.

Tvärvändning

Robert Ficos uttalande kommer kort innan måndagens stora säkerhetsmöte i Paris. Ett 20-tal europeiska ledare, inklusive Fico, ska träffas för att diskutera framtida åtgärder mot Ryssland.

Om uppgifterna stämmer skulle det innebära en tvärvändning i Natos förhållningssätt till kriget i Ukraina.

Försvarsalliansen har varit tydlig med att man inte vill sända marksoldater till Ukraina. Samtidigt har Nato stärkt sitt försvar i östra Europa som ett svar på den ryska aggressionen.

Vänligt inställd till Ryssland

Ficos uttalanden kan dock vara bra att ta med en nypa salt. Slovakiens ledare har länge intagit en ståndpunkt som har tolkats som pro-rysk.

Premiärministern har motsatt sig militärt stöd till Ukraina och har ständigt återupprepat det ryska narrativet kring kriget.

Han har bland annat  anklagat "ukrainska nazister och fascister” för att provocera Putin till att invadera Ukraina.

"Är inte för fred"

Grigorij Mesežnikov, politisk analytiker och ordförande för den slovakiska tankesmedjan Institute of Public Affairs, menar att Fico har mycket gemensamt med andra ryska sympatisörer.

Bland annat att han ställer sig bakom Moskvas “fredsinitativ”.

– Han och hans allierade hävdar att vi inte borde skicka vapen till Ukraina eftersom det kommer att få kriget att pågå längre. De säger “det kommer att bli fred om vi slutar att skicka vapen till Ukraina”, för om vi inte gör det kommer konflikten att ta slut tidigare, säger han till CNN och tillägger:

– Så i grund och botten är de inte för fred, de är för Ryssland.

 

 

Foto: Nato 

Text: Redaktionen