Besvärliga besked för Magdalena Andersson (S)

2021 11 14

Nya uppgifter talar för att det kommer ta flera dagar och kanske veckor innan Magdalena Andersson (S) eventuellt kan bli statsminister.

Orsaken är att Vänsterpartiet nu preciserar ytterligare vad man kräver för att rösta ja och dessutom avslöjar Nooshi Dadgostar (V) att förhandlingarna mellan S och V inte ens har inletts ännu.

- Våra röster krävs

För att Vänstern ska rösta ja i en statsministeromröstning om Magdalena Andersson (S) har man tydliga villkor.

– Det behöver föregås av en förhandling med oss. För våra röster krävs i en sådan omröstning, säger Vänsterledaren till SVT och preciserar vad hon vill att förhandlingen ska leda till.

Kräver höjda pensioner

– Det som är viktigt i sådana förhandlingar för oss är att vi får höjda pensioner och det är viktigt för oss att sjukförsäkringen i Sverige förbättras. Och sen har vi den här frågan om anställningstrygghet som också är en fråga vi gärna för in i den här förhandlingen.

Måste landa i avtal

Nooshi Dadgostar (V) understryker att det räcker inte med samtal utan man måste även nå vissa resultat.

– Självklart måste det landa i ett avtal så att vi vet vad vi har att ta ställning till. Det måste landa i en politisk överenskommelse, säger hon till SVT.

Inte ens inletts ännu

Men förhandlingarna har inte ens inletts ännu.

– Vi har inte blivit inbjudna till en förhandling för att rösta fram en statsminister. Det jag förstår på Magdalena Andersson är att hon ska bjuda in till förhandlingar först när hon får ett sådant uppdrag av talmannen. Och det är klart att det kan bli ganska långa och svåra förhandlingar – det är stora frågor det handlar om, säger Nooshi (V) till SVT.

– Och för oss är det så viktigt att vi får en rörelse i pensionerna. Det är så många som får en chock idag när de går i pension, säger hon.

ANALYS

Att Socialdemokraterna skulle inleda omfattande ekonomiska förhandlingar om den ekonomiska politiken med Vänsterpartiet kommer att bli svårsmält för Centerpartiet.

Det är med andra ord allt mer uppenbart att Magdalena Andersson (S) har en betydande uppförsbacke innan hon eventuellt kan bli statsminister.

Foto: Magdalena Andersson, FB