Besvärlig sjukdom ökar bland Sveriges yngsta barn
2024 07 07
En besvärlig sjukdom blir allt vanligare bland barn under sex år.
En kartläggning som Folkhälsomyndigheten har gjort visar att upp till hälften av barnen under sex år har risk för ohälsa.
Bland de hälsoproblem som är vanliga finns bland annat karies och övervikt, men det är också en annan sjukdom som ökar bland de små barnen, rapporterar SR.
– Vi ser också att det finns en ökning av förekomsten av astma, säger Karin Tegmark Wisell, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, till radiokanalen.
Svårt att andas
Astma är en sjukdom i luftvägarna som gör att man ibland får det svårt att andas och att man får problem med hosta, enligt 1177.se.
De flesta som får astma får det som barn, och nu ser sjukdomen alltså ut att öka, enligt Folkhälsomyndighetens kartläggning.
Astma kan bero på allergi, vilket då medför att barnet får svårt att andas vid kontakt med det som hen är allergisk mot.
Men man kan också ha så kallad förkylningsastma, vilket innebär att problemen uppstår i samband med förkylningar.
Även andra problem
Ökningen av astma bland små barn är bara ett av flera exempel på problem med ohälsa hos de allra yngsta.
Det finns även andra hälsoproblem i gruppen.
– Många barn har alldeles för mycket karies som man inte borde ha i den åldern. Vi ser också att övervikten ökar hos gruppen barn, och den ökar mer där än vad den gör i den vuxna befolkningen, säger Karin Tegmark Wisell till radiokanalen.
Sociala skillnader
Det finns också stora skillnader i barnens hälsa beroende på vilken social bakgrund de har.
Faktorer som föräldrarnas utbildningsnivå, inkomst och bostadsort spelar också in.
Ohälsa är också vanligare bland små barn vars föräldrar har utländsk bakgrund.
Enligt Folkhälsomyndigheten har alltså cirka hälften av barnen under sex år risk för ohälsa.
– Det tycker vi är bekymmersamt. Får man inte bra förutsättningar de första åren i livet så löper man större risk att hamna i fortsatt ohälsa och också förvärrad ohälsa resten av livet, säger Karin Tegmark Wisell till radiokanalen.
Foto: Xavier Mouton
Text: Redaktionen