JUST NU: Beskedet från USA – Biden stannar hemma

2022 04 11

Det finns inget planer på att besöka Ukraina för USA:s president Joe Biden.

Det konstaterar Vita huset i ett uttalande på måndagskvällen.

Har spekulerats

Spekulationer om en sådan vistelse för Biden har eskalerat sedan hans brittiske motsvarighet Boris Johnson besökte Ukrainas president Volodymyr Zelensky i Kyiv.

Ett besök som hyllats såväl i Storbritannien som i resten av världen.

Men Joe Biden kommer inte ses vandra runt på gatorna i huvudstaden.

Finns inte i planerna

– Vi planerar för närvarande inte för att USA:s president ska resa till Ukraina, säger Vita husets pressekreterare Jen Psaki i ett uttalande enligt CNN.

Förutom Boris Johnson har även EU-chefen Ursula von der Leyen besökt Kyiv och den närliggande staden Butja förra veckan. Där bevittnade hon de grymheter som ryska soldater anklagats för att ha utfört.

Vill besöka

Under ett besök i Europa i mars sa president Biden till flera medarbetare att han skulle vilja besöka det krigsdrabbade Ukraina, erfar CNN.

– De kommer inte låta mig, förståeligt nog antar jag, korsa gränsen och ta en titt på vad som händer i Ukraina, sa han enligt nyhetskanalen.

En möjlighet har uppstått

Sedan Bidens uttalande har ryska styrkor dragit sig tillbaka från området kring Kyiv. Truppernas tillbakadragande har möjliggjort för statsbesök av ledare från Väst.

Besök är inte prioritet

Men Vita huset konstaterar att det viktigaste inte är presidentbesök – utan att Ukraina får ett fortsatt humanitärt och militärt stöd från USA.

– Det som är viktigaste för den ukrainska ledningen är att vi påskyndar leveranser av vapen och ger dem den assistans och säkerhet de behöver. Det är vårt fokus just nu, säger Jen Psaki till CNN.

Uppmanar till samtal

Under måndagen har president Biden samtalat med Indiens premiärminister Narenda Modi.

Modi föreslog att ledarna från Ukraina och Ryssland ska hålla direkta samtal, rapporterar CNN.

– Jag har pratat i telefon flera gånger med både Ukrainas och Rysslands president. Jag har inte bara vädjat om fred utan jag har även föreslagit att president Putin ska föra direkta samtal med Ukrainas president, sa han i sitt anförande.

Foto: White House

Text: Redaktionen