Besked till semesterfirare – stor förändring för svenska kronan

2024 05 22

Sveriges valuta är på väg mot ett efterlängtat lyft.

Det spår Handelsbanken i en ny konjunkturprognos.

Kronans styrkebesked kommer att innebära att en “flera år lång kräftgång” är på väg mot sitt slut.

Samtidigt finns det anledning att boka om utlandsresan i sommar, alternativt förlägga den senare om den ännu inte är planerad.

Den riktiga uppgången kommer nämligen först till hösten.

– Den som hoppas att en starkare krona betyder en förstärkt reskassa riskerar att bli besviken. Lyftet kommer dröja till efter sommaren, säger Christina Nyman, chefsekonom på Handelsbanken, i ett uttalande.

Flera glädjebesked här och nu

Men det finns dock andra saker att glädja sig åt redan nu, understryker storbanken.

Hushållen går mot ljusare ekonomiska tider och lägre inflation kommer att innebära en omläggning av den ekonomiska politiken.

Både lägre räntor och mer stimulanser från regeringen är att vänta.

– Det ger en starkare arbetsmarknad och mer pengar till hushållen, slår Handelsbanken fast.

Man pekar på en ökning av BNP på 0,4 procent i år och hela 2,8 procent nästa å.

Tillväxten ser starkare ut kommande två år än i många andra europeiska länder.

– Hushållens framtidsutsikter har ljusnat och aktiviteten på bostadsmarknaden ökar. Vi tror att bostadspriserna stiger med 3–4 procent per år. Det höga sparandet indikerar också att hushållen som helhet har en buffert och att dagens konsumtionsnivå inte är hög givet hushållens inkomster, säger Christina Nyman.

"Ger inte upp om kronan"

Handelsbankens bedömning är att stigande reallöner, inkomstskattesänkningar, ökad sysselsättning och lägre räntor leder till att hushållens konsumtion ökar med över tre procent nästa år.

Prognosen är att räntan dessutom sänks ytterligare i både september och december.

– Inflationen i Sverige fortsätter att sjunka men det är en knagglig väg, och Riksbanken kommer väga in riskerna med en kronförsvagning liksom riskerna att få en alltför snabb återhämtning i ekonomin av räntesänkningarna, som kan riskera inflationsnedgången, säger Christina Nyman.

Vi ger inte upp om kronan. Kronan har styrts av amerikanska räntor och när Fed påbörjar sina räntesänkningar i september kan även kronan, på ett varaktigt och tydligt sätt, röra sig mot starkare nivåer.

Foto: C. Mizrach resp Riksbanken

Text: Redaktionen


Skola i krismöte – rektor sliter ner student från scenen

2024 06 07

Tumult har uppstått under ett studentfirande i Malmö.

Mitt under studenterna utspring på en gymnasieskola i staden rusade skolans rektor upp på scenen.

Enligt Sydsvenskan ska rektorn med våld ha hindrat en student från att hålla upp Palestinaflaggan.

Rektorn ska ha placerat sin underarm mot studentens övre del av bröstet eller mot halsen och tryckt bort studenten från scenen. Med ett grepp om flaggan drog rektorn sedan ner studenten från trappan till scenen.

Tidningen framhåller att agerandet sannolikt bryter mot lagen och hänvisar till hur Justitieombudsmannen, JO, har dömt i liknande ärenden.

– Utöver att rektornanvänder våld mot en student är det inte troligt att en skola, oavsett vad skolans ordningsregler säger, har rätt att hindra någon från att hålla upp en flagga eller föra fram ett politiskt budskap, rapporterar Sydsvenskan.

Skolan i krismöte

Rektorns nya arbetsgivare efter sommaren, en friskola i Malmö, sitter i krismöte efter händelsen.

Det uppger en styrelseledamot för tidningen.

Flaggförbud råder enligt rektorn

Den utpekade rektorn har tidigare förklarat att han infört flaggförbud vid utspringet på studenten. 

– Vi har 450 elever som ska springa ut och det måste kännas säkert. Vi vill inte att någon ska snubbla och komma till skada, sa han till SVT Nyheter förra sommaren.

Rektorn konstaterade även att förbudet handlar om att stoppa budskap som ”inte hör hemma på en skolgård”.

– Vi vill inte att flaggor ska skymma när de som står bakom och vi vill inte ha flaggor och banderoller med budskap som inte hör hemma på en skolgård, som en IS-flagga till exempel.

Het debatt

Att bära andra flaggor än den svenska under studentfirandet har blivit allt vanligare i Sverige.

Frågan är omdiskuterad.

Nalin Pekgul, tidigare riksdagsledamot för Socialdemokraterna, har bland annat argumenterat för att den svenska flaggan borde vara tongivande under studentfirandet.

– Som samhälle har vi samtidigt skäl att vara stolta över att ha utbildat ännu en årskull med de medel som vi alla har bidragit till med våra skatter. Detta bör vi fira tillsammans med en symbol för vårt gemensamma samhälle, den svenska flaggan.

– Att då komma dragande med kurdiska, turkiska eller några andra utländska flaggor ger en väldig konstig signal. Förnekar man att skolan är en gemensam angelägenhet och tackar den kurdiska eller turkiska folkgruppen för barnens utbildning? Detta borde invandrarföreningarna ta en ordentlig diskussion om, framhöll hon i en debattartikel i Expressen.

Enligt studenter på Jensen gymnasium i Uppsala, som förra året förbjöd flaggor under utspringet, ska flaggvalet inte tolkas som en pik mot Sverige.

– Vi vill hylla landet vi kommer ifrån. Det handlar inte om att trycka ner Sverige utan snarare att lyfta upp våra föräldrar, sade en av studenterna till SVT Nyheter när hon kommenterade förbudet.

Foto: Mats Fallqvist, Länsmuseet Gävleborg

Text: Redaktionen


Kraftig förändring för många som tankar bilen

2024 06 07

Sverige klättrar kraftigt på en europeisk lista över drivmedelspriser.

För första gången någonsin har Sverige seglat upp som det billigaste landet i Västeuropa att tanka bensin.

Det visar färsk undersökning från Bilresa.se.

– Enligt den senaste undersökningen, genomförd den 6 juni 2024, ligger bensinpriset i Sverige på 17,98 kr per liter.  Detta gör Sverige till det billigaste landet att tanka bensin i Västeuropa, framhåller sajten i en kommentar till undersökningen.

Resultatet beskrivs som ”anmärkningsvärt”.

– Det är anmärkningsvärt med tanke på att Sverige tidigare haft betydligt högre bränslepriser jämfört med sina europeiska grannar, skriver bilsajten.

Bensinpriset i Sverige är betydligt lägre jämfört med många andra länder i Västeuropa.

Det svenska bensinpriset på 17,98 kronor per liter kan jämföras med prisbilden i närliggande länder:  

  • Danmark: 22,79 kr per liter bensin
  • Frankrike: 20,71 kr per liter bensin
  • Tyskland: 19,96 kr per liter bensin
  • Nederländerna: 23,69 kr per liter bensin

Uppmanar: ”Fyll tanken”

Bilresor.se går nu ut med en uppmaning till svenskar bilister som planerar en bilresa i västra Europa i sommar.

– Det är en god idé att tanka bilen innan avfärd. Med de nuvarande priserna är det ekonomiskt fördelaktigt att fylla tanken i Sverige, något som tidigare varit otänkbart, framhåller sajten.

Dieselpriset i Sverige landar på 17,44 kronor per liter, enligt samma undersökning.

Högst priser i Europa

Så sent som hösten 2023 var drivmedelspriserna i Sverige bland de högsta i hela Europa.

Nu är läget omvänt.

Enbart Andorra, Liechtenstein samt några få länder i Östeuropa har lägre drivmedelspriser än Sverige, enligt en undersökning bilistorganisationen M Sverige.

Att priserna sjunkit kraftigt beror på flera saker. Regeringen har sänkt reduktionsplikten och skatterna på drivmedel. Samtidigt har oljepriset sjunkit globalt, vilket leder till fallande priser.

Regeringens politik välkomnas av många som uppskattar att det blir billigare att tanka bilen. Samtidigt riktas hård kritik mot att regeringens politik leder till att färre köper elbil och att utsläppen ökar.

Regeringen har själva bekräftat att utsläppen totalt sett kommer att öka med uppemot 10 miljoner ton fram till 2030 med nuvarande politik.

Enligt Naturvårdsverket står inrikes transporter för nästan en tredjedel av Sveriges totala utsläpp av växthusgaser.

Foto: Circle K

Text: Redaktionen