Besked till semesterfirare – stor förändring för svenska kronan
2024 05 22
Sveriges valuta är på väg mot ett efterlängtat lyft.
Det spår Handelsbanken i en ny konjunkturprognos.
Kronans styrkebesked kommer att innebära att en “flera år lång kräftgång” är på väg mot sitt slut.
Samtidigt finns det anledning att boka om utlandsresan i sommar, alternativt förlägga den senare om den ännu inte är planerad.
Den riktiga uppgången kommer nämligen först till hösten.
– Den som hoppas att en starkare krona betyder en förstärkt reskassa riskerar att bli besviken. Lyftet kommer dröja till efter sommaren, säger Christina Nyman, chefsekonom på Handelsbanken, i ett uttalande.
Flera glädjebesked här och nu
Men det finns dock andra saker att glädja sig åt redan nu, understryker storbanken.
Hushållen går mot ljusare ekonomiska tider och lägre inflation kommer att innebära en omläggning av den ekonomiska politiken.
Både lägre räntor och mer stimulanser från regeringen är att vänta.
– Det ger en starkare arbetsmarknad och mer pengar till hushållen, slår Handelsbanken fast.
Man pekar på en ökning av BNP på 0,4 procent i år och hela 2,8 procent nästa å.
Tillväxten ser starkare ut kommande två år än i många andra europeiska länder.
– Hushållens framtidsutsikter har ljusnat och aktiviteten på bostadsmarknaden ökar. Vi tror att bostadspriserna stiger med 3–4 procent per år. Det höga sparandet indikerar också att hushållen som helhet har en buffert och att dagens konsumtionsnivå inte är hög givet hushållens inkomster, säger Christina Nyman.
"Ger inte upp om kronan"
Handelsbankens bedömning är att stigande reallöner, inkomstskattesänkningar, ökad sysselsättning och lägre räntor leder till att hushållens konsumtion ökar med över tre procent nästa år.
Prognosen är att räntan dessutom sänks ytterligare i både september och december.
– Inflationen i Sverige fortsätter att sjunka men det är en knagglig väg, och Riksbanken kommer väga in riskerna med en kronförsvagning liksom riskerna att få en alltför snabb återhämtning i ekonomin av räntesänkningarna, som kan riskera inflationsnedgången, säger Christina Nyman.
– Vi ger inte upp om kronan. Kronan har styrts av amerikanska räntor och när Fed påbörjar sina räntesänkningar i september kan även kronan, på ett varaktigt och tydligt sätt, röra sig mot starkare nivåer.
Foto: C. Mizrach resp Riksbanken
Text: Redaktionen